We zijn er bijna: Schoolreisje

We zijn er bijna: Schoolreisje

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is weer maandag en dus weer tijd voor een nieuwe aflevering van We zijn er bijna. De vakantiegangers hebben weer veel op het programma staan. Zo was er tijd voor een typisch schoolreisje! Het viel mij op dat de vakantiegangers enorm met verkleinwoordjes aan het praten waren.

Aan de ene kant is dat wel schattig. Zo spraken ze over een wasje draaien en hopen dat het zonnetje doorbrak. Martine van Os sprak zelfs van een rugzakje. Zelfs zij deed eraan mee, het lijkt dus wel besmettelijk. Toch is het wel heel lief bedoeld allemaal. Misschien kunnen wij daar wel iets van leren. Door met verkleinwoordjes te spreken, wordt alles ineens liever. Probeer het zelf maar eens, je merkt het meteen.

Verder is het op de camping typisch Nederlands weer. Regen, regen en nog meer regen. Zelfs op vakantie achtervolgt de regen de vakantiegangers. Ondanks de regen maakte iedereen het beste ervan. Zo liepen de meeste rond met een capuchon. Ik moet zeggen dat het er heel mooi uit zag allemaal. Je kunt chagrijnig van worden of het beste ervan maken.

Wanneer de lucht, letterlijk en figuurlijk, geklaard is, kwam er een leuke gids op de hoek kijken. Hij sprak de vakantiegangers toe en legde veel dingen uit. Ik werd te snel afgeleid door de verschijning, dat ik er maar weinig van opgestoken heb. Toch zal hij vast veel boeide dingen hebben gezegd, als ik de vakantiegangers moet geloven.

De ene helft maakt zich vervolgen op voor een fikse wandeling. Het woord ‘fikse’ maakt mij zorgen. Want kunnen de mensen dat wel aan? Een uur heen wandelen en een uur terug? Dat is gewoon twee uur wandelen. Met een klimmetje hier en een klimmetje daar. Ik maak er maar verkleinwoordjes van, zo lijkt het minder erg dan het was.

Op de camping was je samen af met je buren. Gezellig dicht naast elkaar de afwas verwerken. Ik weet niet zo goed wat ik daarvan moet vinden. Zelf zou ik het niet snel doen, maar ja wie ben ik. Het hoort er wel een beetje bij denk ik. Waarschijnlijk is het voor de vakantiegangers helemaal niet erg. Of ze laten dat gewoon niet merken, dat is ook goed mogelijk.

Daarnaast hoorde ik een hele diepe boodschap. ‘Samen uit, samen thuis’ dat is toch prachtig? Iedereen houdt elkaar een beetje bij de les. Ik werd daar toch een beetje ontroerd van. Want dat is wel heel mooi gezegd. Dat zouden meer mensen mogen zeggen en vooral doen!

Gammel. Een woord die je niet heel veel meer hoort. Het werd gebruikt in de volgende zin ‘het wasrekje was een beetje gammel’. Ik word een beetje allergisch van het woord ‘gammel’. Het hoort naar mijn idee thuis in een museum. Maar dat staat los van het leuke programma. Ik heb weer genoten en kijk alweer uit naar volgende week!

We zijn er bijna is iedere maandagavond om 21.25 uur te zien bij MAX op NPO 1. Je kunt We zijn er bijna terugkijken via Gids.tv

Foto: Max