Zomercolumn: John de Mol vaart tegen de stroom in

Zomercolumn: John de Mol vaart tegen de stroom in

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is volop zomer en het is daarom een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen half jaar. Wat is er allemaal gebeurd in televisieland? Sebastiaan blikt zes keer terug naar allerlei gebeurtenissen die 2019 op de kaart hebben gezet. Want was is er veel gebeurd in een half jaar tijd.

John de Mol heeft SBS6 nu twee jaar in handen, maar het nieuwe SBS6 is nog geen succes. Hij is nu de eigenaar van SBS6, Veronica, NET5 en SBS9. Hij heeft geleerd van de fouten die hij maakte bij zijn televisiezender Tien. Tenminste dat dacht hij. Want in feite gaat het nu weer de verkeerde kant op met SBS6. John kocht ‘sterren’ weg bij RTL om zo te kunnen scoren. Zo haalde hij onder andere Gordon, Wendy van Dijk, Johnny de Mol en zus Linda binnen.

Tot nu is daar maar bar weinig van te merken. De programma’s van Gordon, DanceSing, Gordon tegen Dino show en Dat verzin je niet, zijn nog niet het succes waar John op hoopte. Hij wil dolgraag een nieuwe koers van varen. Alleen lijkt John te zijn vergeten hoe je een boot moet besturen. Hij vaart tegen de stroom in met alle gevolgen van dien. Nu heeft John het geluk een ‘weerman’ in dienst te hebben.

Maar wat gebeurde er eerder dit jaar? Piet Paulusma kon zijn spullen pakken en vertrekken. Hoe is het mogelijk dat iemand als Piet na zoveel jaren trouwe dienst de zender moet verlaten. Er zijn ook ‘weer’ mensen van RTL naar SBS overgestapt. Wanneer zij eindelijk eens te zien zijn, is nog niet bekend. Maar dat er donkere wolken boven SBS hangen, is wel duidelijk.

Een nieuwe stijl bedenken is natuurlijk heel goed. Alleen bedenk wel met welke mensen je dat wil gaan doen. Je kunt makkelijk allemaal mensen laten overkomen, maar wat gebeurt er met de mensen die je al in dienst hebt? Renate Gerschtanowitz, een vast gezicht van Shownieuws, vertrok onlangs nog. Laat je die een beetje aanmodderen of schuif je die keihard aan de kant.

Na de zomer moet John echt gaan ‘scoren’ anders heeft hij wel een probleem. De kijker wil het ‘nieuwe’ SBS nog niet echt bekijken. Er zijn wel titels die het goed doen, maar dat kwam niet zozeer door John. Misschien is het goed om even te plannen opnieuw te bekijken en dan pas beslissen. Want je kunt ook zoiets als te veel sterren in dienst hebben. Of John moet plannen hebben om nog meer zenders te beginnen? SBS8, SBS11 NETNiet om maar een paar voorbeeld te noemen.

Het gaat een spannend tweede half jaar worden. Want de grote sterren van RTL moeten zich nu voor hun baas gaan bewijzen. Wendy van Dijk gaat Dance Dance Dance presenteren na de zomer. Linda is druk bezig met een nieuw seizoen van Ik hou van Holland. Dus wie weet komt het nog goed en heb ik het helemaal mis. We gaat het allemaal meemaken. Voor je het weet is de zomer voorbij en zitten we weer massaal voor de televisie. Tenminste, daar hoopt John wel een beetje op volgens mij.