De Zomercolumn: Topshow

De Zomercolumn: Topshow

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De zomer is natuurlijk dé ideale tijd om even achterom te kijken. In De Zomercolumn blikt Daniël Schalk van Showbizznetwork.nl terug op het afgelopen voorjaar. Wat is Daniël begin 2018 opgevallen en wat is hem bijgebleven? Er is in de eerste helft van 2018 weer veel gebeurd.

Wat heeft John de Mol toch met sport? In 1996 zag De Mol zijn grote droom in vervulling gaan, toen sportzender Sport 7 werd gelanceerd. Maar zijn droom eindigde in een nachtmerrie. Met het binnenhalen van de heren van Voetbal Inside probeert hij het nog een keer, nu met Veronica.

Na de zomer maken Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Grijp de overstap naar Talpa TV, waar Voetbal Inside verder gaat als Veronica Inside. Over twee weken, op vrijdag 10 augustus, maakt het trio hun debuut op Veronica. Door de komst van Wilfred, Johan en René en het binnenhalen van de uitzendrechten van de kickboks-wedstrijden van GLORY probeert John de Mol het nog een keer om een succesvolle sportzender op te zetten. Nadat hij deze droom in 1996 zag mislukken, probeert hij het nu nog een keer. Maar is dit net als SBS6 niet een herhaling van zetten? Of is er nu wel ruimte voor een sportzender?

Vorige week schreef ik dat ik met grote bewondering alle ontwikkelingen rondom de zendergroep Talpa TV (voorheen SBS) op de voet volg, maar dat het er sterk op lijkt dat het plan van John de Mol een herhaling van zetten is. De Mol haalde na zijn eigen zoon Johnny ook Gordon naar SBS6, waardoor iedereen nu toch wel erg veel aan Tien moet denken. Toen De Mol in 2005 zijn eigen tv-zender begon, haalde hij veel grote presentatoren bij RTL weg. Alleen stonden al grote RTL-sterren als Linda de Mol en Beau van Erven Dorens niet garant voor succes. In 2007 viel alweer het doek van tv-zender Tien.

Waar SBS6 een herhaling van zetten van Tien lijkt te zijn, is Veronica dat van Sport 7. Begin 1996 werd met veel rumoer een nieuwe sportzender gelanceerd met De Mol als drijvende kracht. Omdat de tv-kijker niet voor de sportzender wilde betalen, werd na slechts vier maanden alweer de stekker uit de sportzender getrokken. Sport 7 was de grote droom van John de Mol, maar eindigde in een nachtmerrie. Toen hij in 2005 de tv-zender Tien begon probeerde hij het nog een keer door de rechten voor de voetbalsamenvattingen binnen te halen, maar ook deze keer eindigde zijn droom in een nachtmerrie.

De Mol gaat het toch nog een keer proberen, maar misschien gaat het nu wel lukken. Veronica had al de uitzendrechten van de Champions League in handen, maar met het binnenhalen van het VI-trio en de uitzendrechten van de kickboks-wedstrijden van GLORY verstevigt Veronica zich als sportzender. Daarnaast gaat ook Hélène Hendriks aan de slag bij Veronica, waar zij afwisselend met Wilfred de uitzendingen van de Champions League gaat presenteren. De Mol zei afgelopen juni in de laatste uitzending van RTL Late Night met Humberto Tan als presentator dat sport goed bij het mannelijke profiel van Veronica past.

Ik vind het binnenhalen van Hélène Hendriks een hele slimme zet. Hélène is door haar korte bijdrages in Voetbal Inside en haar werk bij FOX Sports erg geliefd bij de voetbalkijkers en absoluut geen onbekende. Tijdens het WK Voetbal in Rusland barste de discussie los dat er op televisie te weinig vrouwelijke voetbaldeskundigen te zien zijn, maar De Mol maakt van Hélène een belangrijk gezicht van de zender. Voor Veronica gaat zij ook het vrouwenvoetbal en de kickboks-wedstrijden presenteren. Wilfred en Hélène zijn oprecht de beste sportpresentatoren van het land en die komen nu dus samen bij Veronica.

Om eerlijk te zijn lijkt deze Zomercolumn ook een beetje een herhaling van zetten, want drie weken geleden schreef ik dat televisie urgent moet zijn om te overleven van videodiensten als Netflix. Sport is daar een goed voorbeeld van en wat ik eerder ook al schreef is het goed om met elke tv-zender een andere doelgroep aan te spreken. De Mol lijkt van Veronica niet persé een 24-uurs sportzender te willen maken, maar een mannenzender met verschillende sporten en veel films en series. Daarnaast is sport iets wat mensen op het moment zelf willen zien, daarom kan een sportzender anno 2018 wél slagen.

De ogen zijn dit najaar eigenlijk meer gericht op RTL7. Terwijl Wilfred, Johan en René op Veronica precies hetzelfde kunstje gaan doen, komt RTL7 in een zwart gat terecht. Voor RTL7 komt het vertrek van het trio hard aan, maar RTL heeft aangegeven dat zij ondanks het vertrek van de heren gewoon doorgaan met Voetbal Inside. Voetbal Inside is uitgegroeid van een praatprogramma tot een online voetbalplatform, waarmee RTL gewoon doorgaat. Ook werkt de zender aan een nieuw voetbalprogramma. Het is dus veel spannender hoe dat eruit gaat zien, want het kunstje van Wilfred, Johan en René kennen we nu wel.

Foto: RTL, Olivier Thijssen / Bewerking door Showbizznetwork.nl