De Zomercolumn: Herhaling van zetten

De Zomercolumn: Herhaling van zetten

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De zomer is natuurlijk dé ideale tijd om even achterom te kijken. In De Zomercolumn blikt Daniël Schalk van Showbizznetwork.nl terug op het afgelopen voorjaar. Wat is Daniël begin 2018 opgevallen en wat is hem bijgebleven? Er is in de eerste helft van 2018 weer veel gebeurd.

John de Mol wilde een toonaangevend Nederlands mediabedrijf opzetten en daarom heeft hij zijn (multi)media-activiteiten nu ondergebracht in Talpa Network, waaronder Talpa TV (voorheen SBS). Maar wat is De Mol toch van plan met de traditionele tv-zenders SBS6, Veronica, Net5 en SBS9.

Met grote bewondering volg ik alle ontwikkelingen rondom Talpa TV (voorheen SBS) op de voet. Mediamagnaat John de Mol is druk bezig om SBS6 op te bouwen, maar wat is hij toch van plan? In 2017 legde De Mol de basis voor zijn nieuwe bedrijf, toen hij in het begin van het jaar de aandelen in SBS Broadcasting van Sanoma overnam en later in het jaar zijn nieuwe bedrijf Talpa Network oprichtte. Talpa Network is de onderneming waarbinnen John de Mol zijn (multi)media-activiteiten heeft ondergebracht.

De Mol is druk bezig. Zo maakt zijn zoon Johnny de Mol de overstap naar SBS6 en verhuist de populaire voetbaltalkshow Voetbal Inside met Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen na deze zomer naar Talpa-zender Veronica. Maar de grootste transfer is toch wel die van Gordon. De presentator heeft een vijf jarige verbintenis getekend met Talpa Network, zo werd op 2 juli bekend. Samen met Talpa gaat Gordon verschillende multimedia formats ontwikkelen voor diverse onderdelen binnen Talpa Network.

Maar maakt John de Mol met het binnenhalen van Gordon niet dezelfde fout als met Tien? Toen De Mol in 2005 zijn eigen tv-zender begon, haalde hij veel grote presentatoren weg bij RTL. Onder andere Linda de Mol, Beau van Erven Dorens, Bridget Maasland en Barend en Van Dorp maakte de overstap naar Tien, maar hun komst stond niet gegarandeerd voor succes. De tv-kijker liet de sterrenparade van Tien volledig links liggen en in 2007 viel dan ook alweer het doek van de tv-zender van De Mol.

Hetzelfde lijkt nu ook weer te gaan gebeuren. De geruchtenmachine draait overuren en als wij de verhalen mogen geloven maken na Johnny, de heren van VI en Gordon ook andere RTL-coryfeeën zoals Linda de Mol en Wendy van Dijk de overstap naar Talpa. Het is erg slim om een aantal grote namen binnen te halen, want de tv-zenders van Talpa moeten wel een paar bekende boegbeelden hebben. Maar het is vooral belangrijk om ook nieuw talent de kans te geven. Neem bijvoorbeeld Airen. Zij is een belofte voor de toekomst, maar zij moet niet straks al haar programma’s kwijtraken aan de overkomende RTL-sterren.

Gordon lijkt daarnaast niet meer bij iedereen geliefd te zijn en dat komt vooral vanwege zijn biografie, waarmee hij veel bekende collega’s als Gerard Joling, Jeroen van der Boom en John Ewbank boos heeft gemaakt. Na zijn spraakmakende biografie maakte Gordon samen met Estelle Cruijff een programma over lowbudgetvakanties, maar dat was geen succes. Maar als De Mol ook Gordon’s stiefzuster Gerard Joling binnenhaalt, zal dat zeker weer gerand staan voor spraakmakende televisie en hoge kijkcijfers.

Ik vraag mij vooral af wat voor zender De Mol van SBS6 wil maken? Afgelopen april zei een bron dichtbij De Mol in De Telegraaf dat de oude TROS het ideaalbeeld is. De Mol zou van SBS6 dus de grootste familie van Nederland willen worden. Dat lijkt mij geen verkeerd idee. In het veranderende medialandschap is het goed om je te onderscheiden van de concurrentie. Terwijl RTL journalistieker wordt, kan SBS6 in het gat springen als echte entertainmentzender. Met Gordon heeft hij dan een goede troef in huis gehaald.

John de Mol was afgelopen juni te gast in de laatste uitzending van RTL Late Night met Humberto Tan als presentator en liet daar doorschemeren dat hij in 2019 graag met een talkshow op SBS6 wil komen. Daarvoor wil hij eerst kijken waar er ruimte is, als Twan Huys dit najaar het stokje van Humberto Tan overneemt. De verwachtingen zijn dat Twan de kant van Pauw/Jinek opgaat, dus de ruimte ligt dan hoogstwaarschijnlijk in de entertainmenthoek. Misschien wordt SBS6 dus echt ‘de grootste familie van Nederland’.

Foto: Rechtenvrij / Bewerking door Showbizznetwork.nl