Kefah Allush wint Sonja Barend Award

Kefah Allush wint Sonja Barend Award

Geschreven door Pieter Jongsma

Kefah Allush heeft de Sonja Barend Award 2019 gewonnen voor zijn gesprek met oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm in het programma De Kist.

Allush kon de vakprijs voor het beste tv-interview van het seizoen, een initiatief van de VARAgids, wegens opnamen in het buitenland niet zelf in ontvangst nemen. Namens hem kreeg Peter van Uhm de prijs uit handen van Sonja Barend zelf. Volgens de jury wist Kefah Allush “op integere manier exact de juiste toon te vinden. Nooit op zoek naar de traan, maar wel confronterend”.

Sonja Barend reikte de award uit in De Wereld Draait Door. Allush sprak Peter van Uhm juni dit jaar over zijn eerste werkdag als commandant der strijdkrachten in 2008. Op die dag kwam zijn zoon Dennis, die als militair op missie in Afghanistan was, om als gevolg van een bermbom. In De Kist vertelt Van Uhm over de impact die dit verlies op hem en zijn gezin had en nog steeds heeft.

Allush werd door een vakjury verkozen uit een longlist van tien interviews. In de top 3 stonden verder Tim den Besten en Tijs van den Brink.

Foto: Willem Jan de Bruin