Expeditie Robinson 2019 De aflevering die we over hadden kunnen slaan

Expeditie Robinson 2019 De aflevering die we over hadden kunnen slaan

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

De halve finale is aangebroken. Een halve finale zonder nut. Door een menselijke fout heeft RTL de promo voor e finale uitgezonden en weet iedereen in Nederland wie de finalisten zijn. Het was een beetje als een voetbalwedstrijd waarvan je de uitslag al weet en waarbij je hoopt dat de gemaakte goals dan in ieder geval spectaculair zijn.

En dat in misschien wel het meest bekritiseerde seizoen ooit. Rekenpuzzels waarbij de uitkomst fout was, een proef waarbij een deelneemster haar benen bijna op de grond had, de expeditie waarin het meest nadrukkelijk de sterke spelers eruit werden gestemd en de zwakke niets presterende spelers via bondjes in de expeditie bleven. En misschien maar dat blijkt volgende wek net als vaker in het voetbal een kampioen van de armoede.

De strijd zou gaan tussen Hugo, de in mijn ogen enige Robinson die nog over is. Tim had volgens mij en volgens half twitterend Nederland ook in de finale moeten staan. Maar in plaats daarvan Shary Ann die een ronde verder is gekomen door in de persoonlijke spullen, de rugtas van Akwasi  gekeken heeft hoeveel stemmen hij nog had zodat ze hem eruit kon stemmen. Wat alweer volgens 90% van twitterend Nederland vals spel was waarvoor ze uit de expeditie gezet had moeten worden. Dan Mariana die door half Nederland eruit gewenst werd, maar langzaam aan een publiekslieveling werd en die een steeds hogere gunfactor kreeg. De derde dame, Eva Cleven die het klaarspeelde om in het kielzog van Hugo lang op winnaarseiland te blijven en tenslotte Eva Koreman. Wie, ja Eva Koreman, die deed ook nog onopvallend mee.

Als eerste de strijd tussen Hugo en Eva om de 1e finaleplaats. En zoals alle duels op winnaarseiland was Hugo de winnaar. Dan de strijd tussen vier dames wie als 2e naar de finale mocht. Ze moesten tegen een paal leunen zittend met de benen in een hoek van 90 graden. Wie dit het langste volhield werd de 2e finalist. Eva wie viel als eerste af, daarna Mariana die ik in mijn vorige column betitelde als degene die in de proeven altijd laatste was. Maar zij stond de vorige aflevering wel in de toren pijlen te schieten. Maar ook Mariana viel af waarna de strijd ging tussen Eva Cleven en Shary Ann waarbij Eva Cleven hier de sterkste bleek.

Hierna moesten Eva koreman, Marian en Shary Ann een kleine proef doen om te bepalen wie de derde finalist werd. Wat we overigens allemaal al wisten.

De korte proef was simpel, ondersteboven hangen en je handen losmaken, dan het kruis waaraan je hing draaien, je benen losmaken, een kist opgraven, een rekenpuzzel oplossen (hopelijk nu met een uitkomst die de wiskundigen onder het publiek ook goed rekenen), vuur maken, een fakkel aansteken om naar de XX te rennen en daar een wok aan te steken. Simpel toch.

Eva en Marian streden geruime tijd om de winst. Mariana had als eerste haar handen los, Eva Koreman was als eerste los en had haar kist het eerste uitgegraven. Beiden renden vrijwel tegelijkertijd naar de plek om vuur te maken  maar Mariana had haar vuurstick vergeten en moest even terug.

Vuur maken is een van de essenties van Robinson en in elke halve finale of finale komt het maken van vuur terug als wedstrijdonderdeel. Mariana had te weinig geoefend en kreeg haar vuur niet echt aan. Eva Koreman had het als eerste aan maar wist te vlammen niet echt goed onder het touw dat doorgebrand moest worden te krijgen en nadat Shary Ann de rekensom had opgelost en aankwam om vuur te maken bleek dat ze nog een kans had. Die ze met beide handen greep.En met een brandende fakkel rende ze naar haar finaleplaats.