Goede Tijden, Slechte Tijden Jaaroverzicht 2019
Bron: RTL

Goede Tijden, Slechte Tijden Jaaroverzicht 2019

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het jaar 2019 is bijna afgelopen. Op maandag 30 december blik nog even terug op de gebeurtenissen in Meerdijk. Er is ontzettend veel gebeurd in het afgelopen jaar.

Zo stond een groot deel in het teken van Janine’s (Caroline de Bruijn) luisterboek ‘Kwaad Bloed’. Het heeft ontzettend veel veroorzaakt voor haar en voor haar familie. Het leidde uiteindelijk tot de dood van Marieke (Lidewij Mahler)…

Begin 2019 kwam de onbekende Shanti (Bertie Wieringa) naar Meerdijk. Even leek het te gaan om een soort tweede Loes. Maar dat bleek gelukkig niet zo te zijn. Het was een onzekere vrouw die een geheim met zich mee leek te dragen. Wanneer Anton (Joep Sertons) haar in de ogen kijkt, is hij meteen tot over zijn oren verliefd.

Maar Anton is getrouwd met Linda (Babette van Veen). Hij kan zijn gevoelens niet onderdrukken en begint een ‘relatie’ met Shanti. De twee lijken dolgelukkig met elkaar. Linda weet niet zo goed wat ze meemaakt. Ze voelt zich oud en probeert alles om weer jong te worden. Zelf heeft Linda een oogje gekregen op Rob (Jop de Vries). Deze Jop is iemand met een dubbele agenda. (Hierover later meer).

Voor Janine was het een bijzonder jaar. Eindelijk was haar eerste luisterboek een feit. Haar familie leefde enorm met haar mee. Alleen niemand had in de gaten dat ze in de gaten werden gehouden. Langzaam maar zeker kwamen alle gebeurtenissen uit het luisterboek tot leven. Iedereen dacht aan Marieke, die leed aan een vorm van alzheimer. Zelf kon ze zich niets herinneren van de gebeurtenissen.

In werkelijkheid was het niet Marieke, maar een oude bekende. Niemand minder dat de crimineel Hein Lisseberg (Bas Heerkens) speelde een vuil spelletje. Hij kreeg vanuit de gevangenis hulp van Jos (Bas Keijzer). De twee besloten hun krachten te bundelen om wraak te nemen op de familie van Janine. Dit werd zelfs zo erg dat Lucas (Ferry Doedens) ontvoerd werd.Jos had zelf een appeltje te schillen met Rik (Ferry Somogyi). Hij deed zich voor als de vader van Zoë (Anouk Maas). Zij was de sleutel tot Rik. Hij wist via haar tot Rik door te dringen. Het liep bijna verkeerd af voor Rik. Gelukkig kon Zoë nog op tijd alarm slaan. Jos werd opgepakt en kwam weer achter de tralies te zitten.

Voor Janine zag het er allemaal heel anders uit. Haar leven werd een ware nachtmerrie. Lucas werd ontvoerd door de helpers van Hein. In ruil voor zijn vrijlating moest Janine met Hein mee. Hij wist haar te ontvoeren om zijn plan door te zetten. Hij wilde een eind maken aan het leven van Janine. Door zijn toedoen kwam Marieke om het leven.

Ludo (Erik de Vogel) en Mark (Tim Immers) probeerden uit alle macht om Janine te vinden. Uiteindelijk wist Janine zichzelf te bevrijden uit de handen van Hein. Na een achtervolging maakte Mark een einde aan het leven van Hein. Mede door zijn actie belandde hij juist in de gevangenis. Hij had wraak genomen op de man die verantwoordelijk was voor de dood van zijn vrouw. Na alle gebeurtenissen krijgt Janine last van paniekaanvallen. Zij zoekt hulp bij ene Rob in het ziekenhuis. Deze Rob heeft een dubbele agenda. Hij moet ervoor zorgen dat Janine en Ludo uit elkaar groeien. Hiervoor werkt hij samen met Billy de Palma (Lone van Roosendaal). Zij heeft zo haar redenen om Ludo te dwarsbomen.

Het plan lukt uiteindelijk: Janine en Ludo groeien inderdaad uit elkaar. Rob probeert er daarna alles aan te doen om Janine voor zich te winnen. Lang kunnen ze niet van elkaar genieten. Op de één op andere dag is hij spoorloos verdwenen. Alle bewijzen naar zijn verdwijning lijken te wijzen naar Ludo. Zelf zegt hij onschuldig te zijn. Waar is Rob toch ineens gebleven?

Sjors (Melissa Drost) en Amir (Alkan Çöklü) zijn eindelijk met elkaar getrouwd. De twee hebben zoveel met elkaar meegemaakt. Het huwelijk zelf mondde bijna uit in een drama. Tijdens het vrijgezellenfeest van Amir in Lapland, leerde hij Romy (Sarah Chronis) kennen. Door een ongeluk belandde zij in een rolstoel. Amir voelde zich verantwoordelijk voor haar en nam haar mee naar huis. Helaas was Romy niet helemaal eerlijk over wie ze nu werkelijk was. Het bleek te gaan om een psychisch zieke vrouw. Sjors heeft meteen al haar vraagtekens bij Romy. Niemand lijkt haar te willen geloven. Totdat het drama zich op de bruiloft voltrok. Vlak na het jawoord viel een kroonluchter naar beneden. Deze belandde op Sjors en Romy.

De twee werden gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Gelukkig konden de twee vrouwen snel naar huis. Romy ging door om Sjors en Amir uit elkaar te krijgen. Wanneer dit niet lukt, probeerde ze Amir te vermoorden. Sjors kwam net op tijd om haar man te redden. Dat moest ze bijna met de dood betalen. Uiteindelijk werd Romy overmeesterd en liep alles goed af voor de twee. Totdat er een dramatisch ongeluk gebeurde tijdens het werk van Amir.

Ineens was daar Valentijn Sanders (Vincent Visser). De kleinzoon van Ludo kwam ineens naar Meerdijk. Niemand wist dat hij langs zou komen, totdat Janine en Ludo hem tegenkomen. De zoon van Charlie en Nick heeft een oogje op Lana (Faye Bezemer). Helaas voor hem wilde zij niets van hem weten. Het ging zelfs zo ver dat Lana besloot om Meerdijk te verlaten. Sjors bleef verdrietig achter, maar stond achter de keuze van dochter.

Na een paar maanden keerde Lana alweer terug naar Meerdijk. Valentijn dacht nog altijd kans te hebben bij haar. Maar zij liet hem weten niet geïnteresseerd in hem te zijn. Opgeven is niet iets wat Valentijn heel goed kan. Hij wil koste wat kost kans maken bij Lana. Jojo (Stephanie van Eer) is op haar beurt weer verliefd op Valentijn. Maar hij ziet haar juist weer niet staan. Anton komt langzaam maar zeker weer bij kennis. Nadat hij de dood in de ogen keek, werd hem duidelijk wat er nu belangrijk is in het leven. Een toekomst met Shanti is niets voor hem. Hij besluit om een einde te maken aan zijn relatie met haar. Hij wil Linda terug. Linda is dolgelukkig, maar wordt gechanteerd door Shanti’s moeder, Billy.

Door de hele toestand is Linda verslaafd geraakt aan de drugs. Wanneer zij ervoor kan zorgen dat Anton terugkeert bij Shanti, dan houdt Billy het geheim. Uiteindelijk kan Linda niet anders dan eerlijk zijn tegenover Anton. Hij steunt zijn vrouw bij alles en de twee lijken weer gelukkig te worden. Totdat Shanti hem terug wil. Ze bleek zwanger te zijn van hem. Anton wilde niets van geloven. Maar wanneer Shanti pijn krijgt en bloed verliest, is het voor hem duidelijk. De twee haasten zich naar het ziekenhuis. Daar bleek dat Shanti een miskraam heeft gehad. Vol verdriet stort Shanti zich op haar werk. Gelukkig vindt ze steun bij Nina (Marly van der Velden), die haar vriendin bij staat in deze moeilijke periode.

Langzaam maar zeker leefde Meerdijk toe naar de zomer-cliffhanger. Hierin gebeurde de opmerkelijkste dingen. Amir moest uitrukken voor een heftig ongeluk. Nadat hij iedereen probeerde te helpen, sloegen de stoppen bij een voorbijganger door. Hij pakte een honkbalknuppel en sloeg Amir op zijn achterhoofd. Voor zijn leven werd gevreesd… Daan (Dorian Bindels) vocht in het ziekenhuis voor zijn leven. Na een ruzie met zijn halfbroer Rik, kwam het tot een bizar ongeluk. Lange tijd lag Daan in coma. Alleen Nina maakte zich grote zorgen om hem. Maar ineens opende Daan zijn ogen en kwam weer bij. Het mondde uit tot een intiem moment tussen hem en Nina. Er vond een kus plaats, wat Nina behoorlijk verwarrend vond.

In Boks was een feest gaande. Jojo moest hier optreden maar voelde zich niet goed. Tijdens het optreden stort ze in. Iedereen om haar heen raakt in paniek. Wat is er nu ineens met haar aan de hand? In het ziekenhuis blijkt dat ze suikerziekte heeft. Hier wil ze niets van weten en heeft er veel moeite mee. Gelukkig steunen haar familie en vrienden haar. Langzaam maar zeker leert Jojo leven met haar ziekte en pakt haar leven weer met beide handen aan.

Op datzelfde moment vond er een huwelijk plaats. Ludo stond op het punt om te trouwen met Billy! Wanneer Janine en Linda hierover hoorden, haastten ze zich naar buiten. Voor de ogen van Janine gaf Ludo zijn ja-woord aan Billy. Janine was in shock, hoe heeft dit nu ineens kunnen gebeuren? Waarom is Ludo ineens getrouwd met Billy? Is er echt sprake van liefde? Al snel bleek dat er geen liefde was tussen Ludo en Billy. De twee werden gechanteerd door ene Carmen (Barbara Pouwels). Zij dreigde hun kinderen iets aan te doen. De twee konden niet anders dan doen wat Carmen van hen vroeg. Ludo en Billy besloten samen te gaan werken. Al snel kwam er positief resultaat naar buiten.

Carmen maakte een fout die haar ontmaskerde. Het bleek dat Carmen in het geheim samenwerkte met Rob. Nadat hij spoorloos verdween keerde hij ineens terug. Helaas voor hem liep zijn wraakplan niet helemaal goed. Billy kwam al snel achter zijn plan en wist deze te dwarsbomen. Ludo probeerde Janine te waarschuwen tegen Rob. Hier wilde Janine echter niets van weten. Zij dacht verliefd te zijn op Rob.

Toen ging het balletje snel rollen. Carmen werd ontvoerd en in een inrichting geplaatst. Rob bleek een tumor te hebben en kwam te overlijden. Vlak daarvoor wilde hij nog met Janine naar Amerika vertrekken. Dat plan is nooit van de grond gekomen. Nadat alles uit is gekomen scheidde Ludo heel snel van Billy. Een reünie met Janine zit er tot op heden nog niet echt in.

Lucas kreeg de schrik van zijn leven. Zijn vroegere vriendin Tiffy (Cecilia Adorée) keerde terug naar Meerdijk, met een behoorlijk dikke buik. Zij wilde de draagmoeder zijn voor Lucas en zijn toenmalige vriend Flo. Zij gaf aan niet zwanger te zijn en vertrok uit Meerdijk. Maar ze was wel degelijk zwanger… maanden later keerde ze terug. Meteen wil Lucas zijn hele leven omgooien. Zo verkoopt hij zijn kroeg, De Koning. Billy heeft hier wel oren naar en koopt het café. Vervolgens geeft ze het aan haar dochter. Shanti weet niet goed wat ze er mee aan moet, maar neemt het cadeau wel aan. Zij wil De Koning dolgraag overnemen, inclusief Laura en de andere medewerkers.

Niet veel later bevalt Tiffy van zoon Wolf. Het is voor iedereen behoorlijk wennen. Lucas weet langzaam maar zeker toch een goede vader te worden. Hij wil Wolf dolgraag samen met Tiffy opvoeden. Dat gaat de twee in het begin niet zo goed af, maar ze worden er steeds beter in. Het lijkt erop alsof ze een echt gezin aan het vormen zijn. Wanneer Amir in het ziekenhuis vecht voor zijn leven, is Sjors woedend. Zij komt erachter wie haar man dit heeft aangedaan. Snel wil ze verhaal halen en valt hem aan. De man is net zijn vrouw verloren en is woedend. Gelukkig overleefd Amir de klap, maar is wel verlamd aan zijn hand. Hij heeft er een trauma aan overgehouden, die hij voor velen geheim houdt.

Toch wil Amir de man die hem dit aandeed vergeven. Hij zoekt contact en wil het uitpraten. Sjors is hier in eerste instantie op tegen, maar stemt toch in. Na een goed gesprek besluit de man het op een zuipen te zetten. Hij rijdt de auto tegen een boom en komt om het leven. Ineens is zijn zoon, Bobby (Rein van Duivenboden), wees. Amir voelt zich op de één of andere manier verantwoordelijk.

Het loopt zo uit de hand dat Amir Bobby in huis neemt. Sjors is hier totaal niet blij mee, maar gaat toch akkoord. Helaas is Bobby niet helemaal eerlijk over zijn bedoelingen. Hij liegt en bedriegt alles bij elkaar. Het komt zelfs tot een inbraak in CS, waar Lana voor gezorgd heeft. Lana is tot over haar oren verliefd geworden op Bobby. Wanneer naar maanden uitkomt hoe Amir de ouders van Bobby kent, draait hij door. Het leidde tot een gevecht op straat. Lana probeerde er nog tussen te komen, maar kreeg een duw van Bobby. Hierdoor raakte zij in coma en moest vechten voor haar leven. Sjors is woedend op haar man en wil van hem scheiden.

Bobby is de oorzaak van alle problemen tussen Sjors en Amir. Dat ziet Amir op het laatste moment ook in. De twee houden toch nog van elkaar en willen hun huwelijk nog een kans geven. Helaas kan Lana Bobby niet vergeten. Andersom ook niet, de twee hebben gevoelens voor elkaar. Valentijn komt tussen de twee in te staan en wordt bedreigd door Bobby. Hierdoor besluit Valentijn om afstand te bewaren. Hij wil niet dat Lana iets overkomt. Sjors wil niet dat haar dochter nog omgaat met Bobby. De twee spreken dan in het geheim met elkaar af. Hoelang kunnen zij dat nog geheim houden? Wat voor bedoelingen zou Bobby nu werkelijk hebben? Is hij wel echt verliefd? Of wil hij wraak op de familie van Lana?

Nadat Zoë uit het leven van Rik verdween, bleef het lang rustig in zijn leven. Totdat hij Shanti beter leert kennen. Hij helpt haar met De Koning en langzaam groeien de twee naar elkaar toe. Hun dates verlopen nog niet helemaal vlekkeloos, maar de twee vinden elkaar wel heel erg leuk. Eindelijk lijken de twee weer geluk in de liefde te hebben gevonden. Maar blijven zij ook bij elkaar? Dat is de grote vraag voor het nieuwe jaar.

Nina is ondertussen bezig om haar huwelijk op het spel te zetten. Na de kus met Daan, kan ze hem niet meer uit haar hoofd zetten. De twee beginnen een geheime affaire. Voor Daan is het veel meer dan dat. Hij is verliefd en wil Nina voor zichzelf. Helaas is Nina volledig de weg kwijt. Zij wil haar gezin niet opgeven. Maar de ruzies met Bing is Nina ook zat. De twee leven volledig langs elkaar heen. Het gaat zelfs zo slecht tussen de twee, dat er al sprake is van scheiden. Bing besluit om een paar weken te vertrekken. Dit geeft Nina de tijd om vaker met Daan af te spreken. Maar wanneer Bing terugkeert, weet Nina het zeker. Zij wil hem en hun gezin. Dus met Daan moet het afgelopen zijn.

Daan laat zich niet zomaar aan de kant zetten. Hij wil Bing alles vertellen maar wordt tegengehouden door Rik en Nina. De spanningen lopen bijzonder hoog op. Het lijkt allemaal goed af te lopen. Maar blijft de affaire ook echt geheim? Wat zal er gebeuren wanneer Bing erachter komt? Hij denkt nog altijd dat er niets aan de hand is… Shanti komt erachter waarom haar moeder De Koning heeft gekocht. Ze gebruikt het café om geld wit te wassen. Ze wil hier niets mee te maken hebben en wil van De Koning af. Billy ziet in waar ze mee bezig is en wil er voor haar dochter zijn. Ze besluit om te stoppen met haar criminele leven en een nieuw leven op de bouwen, buiten Meerdijk.

Hiermee komt er langzaam maar zeker een einde aan 2019 in Meerdijk. Wat zal het nieuwe jaar allemaal in petto hebben? Welke gebeurtenissen staan er allemaal te wachten? Wordt het een rustig jaar voor de inwoners? Of wordt het een jaar vol spanningen. De tijd zal het leren…

Goede Tijden, Slechte Tijden is iedere werkdag om 20.00 uur bij RTL 4.