Melodifestivalen 2020: John Lundvik’s achtergrondkoor en een oude bekende door naar de finale

Melodifestivalen 2020: John Lundvik’s achtergrondkoor en een oude bekende door naar de finale

Geschreven door Nicole Joseph Laatste update:

Zweden-correspondent Nicole blikt elke week terug op Melodifestivalen, de nationale selectie van Zweden voor het Eurovisie Songfestival. Wie reist er voor Zweden af naar Rotterdam?

De Songfestival-gekte is weer begonnen en Zweden heeft zich weer vol in de voorbereidingen gestort. Wie er dit jaar naar Rotterdam gaat om Zweden te vertegenwoordigen, wordt hard voor gestreden tijdens de voorrondes van de nationale selectie Melodifestivalen. De eerste ronde is gespeeld, wat voor een kleurrijke, nostalgische en toch ook verrassende avond zorgde. 

Het meest bekeken en besproken programma van Zweden is niet het Eurovisie Songfestival zelf, maar de voorrondes ervan. Het melodie festival (Melodifestivalen), of in de volksmond, Mello, bieden gedurende vijf rondes in vijf verschillende steden podium aan Zweedse artiesten die het land willen vertegenwoordigen. Tijdens deze voorrondes wordt niet alleen aandacht besteed aan de artiesten, maar ook de songwriters die het nummer geschreven hebben. 

Zweedse kijkers mogen via een app gratis stemmen, of een betaalde stem inzenden via sms. De kijkers bepalen dus wie er doorgaat naar de volgende ronde! Tijdens de eerste vier rondes gaan er steeds twee acts door naar de finale, en twee winnen een plaats in de herkansingsronde (andra chansen). 

Nog een gospel: The Mamas - “Move” 

Je herkent ze misschien nog wel van vorig jaar, de drie swingende, in glamour gehulde dames van The Mamas. Ashley Haynes, Loulou Lamotte en Dinah Yonas Manna stonden vorig namelijk te schitteren in het achtergrondkoor van John Lundvik, wie de Zweedse voorrondes vorig jaar won. Het liedje Move zal voor velen bekend in de oren klinken, aangezien het hoofdingrediënt net als vorig jaar weer een swingend gospel is. Toch komt het nummer met een zoete, vrouwelijke vibe. Hiermee werden The Mamas door de Zweedse kijkers meteen doorgestuurd naar de finale. We moeten dus nog even geduld hebben om het nummer Move te mogen horen... 

Terug van weggeweest; Robin Bengtsson - Take a chance 

Na zijn populaire hit I can’t go on, waarmee Robin in 2017 op de 5e plaats eindigde, hadden veel Zweden al gehoopt dat hij zou terugkeren. Dat deed hij, en hoe! Het nummer Take a chance is niets wat we van Robin gewend zijn, zowel het optreden zelf, als de muziek zijn in een nieuw jasje gestoken. In plaats van de krachtige popsong die we vandaag de dag nog wel eens in ons hoofd hebben, genoot het Zweedse publiek van een wat rustiger tempo, ondersteund door een krachtige lichtshow. Een echte lovesong die het goed deed bij de kijkers thuis want ook Robin werd meteen doorgestuurd naar de finale! 

In de herkansing 

Hoewel de voorspellingen wekenlang ingezet hebben op Felix Sandman is de jonge zanger en acteur toch niet meteen doorgegaan naar de finale. Felix deed in 2018 eerder mee met een krachtige break up song en veroverde vele harten. Hij eindigde op de tweede plaats na Benjamin Ingrosso, wie inmiddels zijn beste vriend en tourpartner is geworden. Dit jaar, met het nummer Boys with emotions had hij niet alleen een andere boodschap, maar ook een compleet nieuwe stijl. Ondanks dat het nummer hem geen wildcard naar de finale heeft bezorgd, mag Felix tijdens de herkansingen proberen de Zweedse kijkers te overtuigen. 

Felix Sandman is niet de enige in de herkansingen. Ook Malou Prytz, wie vorig jaar ook in de herkansingen eindigde, krijgt nog een kans het publiek te overtuigen. Het nummer Ballerina is, zoals de songwriter van het nummer benoemde, een “Sia meets Eurovision”. Malou werd vorig jaar met name vergeleken met de wereldster Zara Larsson, maar dat heeft haar niet laten winnen van John Lundvik. Zal ze dit jaar met haar nieuwe song en nieuwe stijl wel het Zweedse publiek overtuigen? 

Huidige top-5 bij de bookmakers:

  1. Hanna Ferm - Brave
  2. Paul Rey - Talking in my sleep
  3. Victor Crone - Troubled waters
  4. Robin Bengtsson - Take a chance
  5. The Mamas - Move