Melodifestivalen 2020: Last-minute een vervanger en nóg een Sia-song
Bron: YouTube

Melodifestivalen 2020: Last-minute een vervanger en nóg een Sia-song

Geschreven door Nicole Joseph Laatste update:

Zweden-correspondent Nicole blikt elke week terug op Melodifestivalen, de nationale selectie van Zweden voor het Eurovisie Songfestival. Wie reist er voor Zweden af naar Rotterdam?

Ronde twee van de Zweedse voorronde Melodifestivalen voor het Eurovisie Songfestival is alweer voorbij. De tweede ronde werd gehouden in de op een na grootste stad van Zweden, Göteborg. Deze ronde zat vol verrassingen en heeft vele Zweedse kijkers thuis tevreden achtergelaten. 

Last-minute vervanging! Jan Johansen - Miraklernas tid

Vorige week brak er paniek uit bij Melodifestivalen, aangezien een van de deelnemers van de tweede ronde gearresteerd werd voor een geweldsituatie. Thorsten Flinck (acteur, cabaretier en zanger) mocht zijn nummer Miraklernas tid daardoor niet opvoeren. Daar werd al snel een vervanger voor gevonden, zo mocht Jan Johansen het nummer opvoeren. Jan Johansen is een van de meest gerespecteerde zangers van Zweden en heeft eerder met het nummer Se på mig meegedaan aan het Songfestival in 1995. Tot op de dag van vandaag is het nummer nog een grote hit. Ondanks dat mocht het voor Jan toch niet baten, de kijkers hebben besloten dat hij niet doorgaat naar de volgende ronde. 

Nog een Sia-song? Dotter - Bulletproof

Vorige week werd het nummer Ballerina van Malou Prytz al bestempeld met de titel ‘Sia meets Eurovision’, maar ook deze ronde mochten de kijkers weer genieten van een heus Sia-getinte popsong. Het nummer Bulletproof is een power popsong met indrukwekkende lichteffecten als show. In 2018 deed Johanna Maria Jansson (artiestennaam Dotter) al mee aan de voorrondes, maar kwam niet verder dan haar eerste optreden. Deze comeback heeft is alle verwachtingen voorbij gegaan en het heeft de zangeres in een keer naar de finale gebracht! 

Typisch Songfestival-nummer: Anna Bergendahl - Kingdom come 

Vorig jaar stond Anna Bergendahl na een herkansingsronde in de finale met haar popsong Ashes to ashes. Daarmee heeft ze het niet tot het Songfestival gered, maar ze heeft wel de hitlijsten in Zweden meerdere maanden kunnen vasthouden! Dit jaar komt ze terug met het nummer Kingdom come, dat ergens wel wat vergelijkingen heeft met het nummer van vorig jaar. Toch wordt het nummer nu al meerdere malen bekroond tot ‘een echt Songfestival-nummer’. Hiermee staat ook zij direct in de finale! 

In de herkansing

De tweede ronde stond werkelijk in het teken van dans en power. Alle nummers waren upbeat en hadden een krachtige vibe. Niet alleen in de finale zal dit voor een energieke avond zorgen, ook de herkansing kandidaten nemen hun energieke nummers mee. Zo mag Mendez, wie in 2018 voor het laatst nog meedeed, herkansen met het Spaans-Engelse nummer Vamos amigos. Dit keer trad Mendez niet alleen op, samen met Alvaro Estrella, die dit jaar voor het eerst meedoet aan de voorrondes, gaat hij naar de herkansingsronde. 

Een andere opvallende verschijning in de herkansingsronde is Paul Rey. Een relatief onbekende artiest in de Eurovision wereld, die dit jaar dan ook voor het eerst meedeed in de voorrondes. Met het nummer Talking in my sleep veroverde hij vele Zweedse harten, met name jonge dames. Paul Rey wordt door zijn songwriter vergeleken met Sam Smith! Deze interessante, moderne en unieke song gaan we terughoren in de herkansingsronde.

Huidige top-5 bij de bookmakers:

  1. Anna Bergendahl - Kingdom come
  2. Hanna Ferm - Brave
  3. Dotter - Bulletproof
  4. The Mamas - Move
  5. Robin Bengtsson - Take a chance