Melodifestivalen 2020: Mariette voor de vierde keer direct naar de finale
Bron: YouTube

Melodifestivalen 2020: Mariette voor de vierde keer direct naar de finale

Geschreven door Nicole Joseph

Zweden-correspondent Nicole blikt elke week terug op Melodifestivalen, de nationale selectie van Zweden voor het Eurovisie Songfestival. Wie reist er voor Zweden af naar Rotterdam?

De derde ronde van de Zweedse Melodivestivalen 2020 zit er alweer op. De populaire voorronde vond dit keer plaats in Luleå, het hoge Noorden! 

Mariette voor de vierde keer naar de finale

Mariette Hansson is een ‘oude’ bekende bij het Zweedse publiek. Ze deed namelijk in 2017, 2018 en in 2019 al eerder mee aan de populaire voorrondes. Dat ze een groot favoriet is mag wel blijken, want ze ging in alle drie de rondes meteen door naar de finale. Dit jaar doet ze mee met het nummer Shout it out, waarmee zij traditiegetrouw meteen naar finale gestemd werd. Het energieke en powervolle liefdeslied liet een vernieuwende indruk achter bij de kijkers thuis, normaal gesproken zijn de nummers van Mariette krachtig, maar op een langzamer tempo. Zal het haar dit jaar dan eindelijk lukken Zweden te vertegenwoordigen voor het grote Europese publiek?

Bekend van Bumpy Ride: Mohombi - Winners

Vorig jaar herrees Mohombi als een Fenix uit de as, nadat hij jarenlang niet in de spotlight heeft gestaan. Je kunt hem kennen van de wereldhit Bumpy Ride! Vorig jaar haalde hij met zijn nummer Hello een plaats in de finale, maar heeft de voorrondes van het Eurovisie Songfestival niet gewonnen. Dit jaar doet hij mee met het nummer Winners. Deze moderne uptempo popsong viel goed genoeg bij de Zweedse kijkers in de smaak om meteen door te gaan naar de finale. Het is duidelijk dat Mohombi door de jaren heen een nieuwe style gecreëerd heeft, maar of het genoeg is om heel Europa voor zich te winnen, dat moeten we nog maar even ongeduldig afwachten! 

In de herkansing

Een Zweedstalige band die het erg goed doet bij de oudere generatie Zweden is Drängarna. De band maakt al jaren vrolijke volksmuziek en werd nationaal beroemd met het nummer Om du vill bli min fru (Als jij mijn vrouw wilt zijn). Dit jaar doen ze mee met het vrolijke nummer Piga och Dräng (Energiek en boers), een Zweedstalig nummer begeleid onder muziek wat veel weg heeft van Ierse volksmuziek. Zij hebben een plaats in de herkansingsronde mogen bemachtigen! 

Nadat Anis Don Demina eerder mee heeft gedaan als saxofonist gaf hij zijn zangkunsten dit jaar een kans voor de Europese publiek. Hij maakte in 2018 zijn grote Melodifestivalen debuut toen hij Samir en Victor (twee groot favorieten in Zweden) begeleidde met zijn saxofoon. Dit jaar zingt hij zelf het nummer Vem e som oss (Wie zijn zoals wij), een een upbeat rap song met een originele show. De show speelt zich letterlijk af in een magazine en laat verschillende Zweedse artiesten zien aan de hand van special effects. Ook bevat het nummer het meest aantal woorden in de geschiedenis van Melodifestivalen in Zweden. Zal het genoeg zijn om Anis te laten winnen? 

Huidige top-5 bij de bookmakers:

  1. Anna Bergendahl - Kingdom come
  2. Dotter - Bulletproof
  3. Hanna Ferm - Brave
  4. Robin Bengtsson - Take a chance
  5. The Mamas - Move