Het Songfestival maar dan anders: Het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer
Bron: Pixabay

Het Songfestival maar dan anders: Het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer

Geschreven door Laatste update:

Frank schrijft in aanloop naar het Songfestival in Rotterdam over alle hoofd- en bijzaken.

Carnaval staat weer voor de deur. Of zoals we in Limburg zeggen: Vastelaovend. De geschiedenis zou ik jullie besparen waarom wij het vastelaovend noemen maar zoals je aan de naam kunt zien heeft het te maken met Vasten (eerst even helemaal gek doen, en dan vasten totdat het Pasen is) 

Nu zullen jullie denken wat heeft vastelaovend in hemelsnaam nu met het songfestival te maken. Nou dat zat ik eens uitleggen: In 1976 was er een mevrouw die toen der tijd wethouder was van de gemeente Geleen (ligt tegen Sittard aan, beetje in het zuiden van Limburg) Deze dame heette: Bertha Paulissen-Willen, zij en enkele anderen kwamen op het idee om de invloed van de "commerciële" Nederlandstalige carnavalsmuziek te verminderen. Door een liedjeswedstrijd met Limburgs talige nummers wilde men de carnavalsmuziek in deze taal stimuleren.

Zo ontstond er een wedstrijd om het beste liedje van dat jaar. Tot op heden wordt dit nog steeds elk jaar uitgevoerd onder de naam van het LVK: Het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Bij het songfestival doe je mee namens een land, bij het LVK doe je mee namens een plaats/regio. Je komt dan uit voor de plaats (Waar stiekem ook nog verschillende regio´s zijn maar hier kom ik later nog op terug). Aan het aantal liedjes wat er per plaats meedoen is geen limiet. 

Het begint allemaal in November waarin de artiesten hun nummers insturen en de vakjury er een top 60 van maakt. Gemiddeld zijn er elk jaar rond de 200 inzendingen die een gooi doen naar de titel. Vele vallen dus al af voordat het publiek ze gehoord heeft. deze 60 halve finalisten worden in 3 blokken van 20 nummers live uitgezonden op de televisie in een standaard televisie studio waarna het publiek thuis tot een half uur naar de uitzending mag stemmen. 

Aan het eind van deze 3 halve finales worden de punten van de hoofdjury (1 voor de minste en 60 voor de beste) en het publiek (zelfde als de hoofdjury) bij elkaar opgeteld. De jury punten tellen voor 60% en het publiek voor 40%. Hier volgt dan de ranking uit waarbij de top 20 naar de grote live finale mag waarbij het echte werk pas begint. Althans dat zou je denken.

Hierbij komt het addertje onder het gras naar boven: 'de Regio´s' Van elke regio moeten minimaal 2 liedjes de halve finale halen (Noord-Limburg, Midden-Limburg, Parkstad Limburg, Westelijke Mijnstreek en Maastricht - Mergelland. Mocht het aantal van 2 niet bereikt zijn dan schuiven deze liedjes op ten koste van de nummer 20 (enz. enz.)

In de finale beginnen alle scores op 0 en mogen er 5 verschillende jury´s geven. Ook hier is er een afwijking met het bekende songfestival. Wij in Limburg geven geen 12 maar 16 punten aan het beste nummer, 15 aan het op een na beste, enz, enz terug tellend tot 1. Dat betekend dat er 4 liedje geen punten ontvangen van een jury. En na 5 verschillende jury´s (hoofdjury, mensen thuis & de 3 vak jury´s: De drie vakjury's zijn: voormalige LVK-winnaars, bekende carnavalisten uit Limburg en de derde vakjury verschilt per jaar.

Het winnen van het LVK levert naast een hele hoop gratis reclame en veel optredens ook nog een wisselbokaal op. Het is een grote eer om het te winnen. Tijdens het LVK heeft de provinciale oproep de meeste kijkers van het jaar. Kaarten zijn ook elk jaar binnen een kleine 5 minuten stijf uitverkocht voor ruim 6000 man.

Dit jaar is helaas al geweest maar ik raad toch aan om even Bjorn & Mieke, Spik en span, & Herriemenie Miserabel op te zoeken. Das toch hele andere koek dan de Snollebollekes!