Eva Koreman: ‘Deze Serious Request gaat naast geld ophalen over verbinding’
Bron: NPO 3FM / Hans-Peter van Velthoven

Eva Koreman: ‘Deze Serious Request gaat naast geld ophalen over verbinding’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

NPO 3FM zet zich deze hele week met een extra Serious Request in voor het Rode Kruis, dat helpt bij de bestrijding van het coronavirus. Wij interviewen daarom elke ochtend een 3FM-dj over de inzamelingsactie. Vandaag: Eva Koreman.

Wat is het doel van deze extra 3FM Serious Request?

“We zitten met z’n allen in een noodsituatie, en het Rode Kruis draait overuren. Met deze Serious Request willen wij het Rode Kruis helpen bij hun ondersteuning bij onder andere (nood)ziekenhuizen en zorginstellingen.”

Waarom is het zo belangrijk om deze actie te doen?

“Het Rode Kruis vreest voor de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.”

Wat kunnen we verwachten van deze extra Serious Request?

“Ik denk dat het een editie wordt die naast geld ophalen gaat over verbinding met elkaar maken op afstand, hoe vinden en helpen en steunen wij elkaar? Dit levert ook creatieve radio op, we worden meer uitgedaagd dan ooit op dat gebied.”

Wat maakt deze editie van Serious Request anders dan anders?

“Vanuit de studio, in de lente, zo plots, in deze situatie. Alles is anders. We hebben dit nog nooit zo gedaan en binnen zo’n korte tijd opgezet in deze onzekere en unieke tijd. We zijn gebonden aan de studio, dus we kunnen niet aan de wandel. Wat wel hetzelfde is: we draaien liedjes voor geld, jouw liedjes, de dingen die jou steun geven. Dat is de basis.”

Het gebeurt nu allemaal dicht bij huis, anders dan andere edities van 3FM Serious Request over stille rampen. Zal dat voor een andere sfeer zorgen dan anders?

“Zo dicht bij huis en toch zo ver weg. We zoeken elkaar op via alle mogelijke manieren die er zijn, behalve fysiek. We kunnen niet zoals bij The Lifeline bij je op bezoek, dus dat wordt gek, maar ook bijzonder.”

Hoe beleef jij deze gekke tijd? Lukt het jou om je makkelijk aan te passen?

“Gelukkig mag ik werken! Dat scheelt. Ik ben er mee gezegend dat ik naar de studio kan en ik er dus elke dag uit mag. Verder merk ik wel dat ik onrustig ben en mij veel slechter kan concentreren, ook als ik thuis ben. En ik heb verkering, dat is ook fijn. Samen is het veel beter te doen.”

Er ontstaan onwijs veel mooie initiatieven in Nederland. Hoe draag jij een steentje bij, bijvoorbeeld door boodschappen te doen voor iemand die dat niet kan?

“Met Serious Request probeer ik karmapunten te verzamelen. Frank en ik zijn net begonnen aan een nieuw programma en dat heel veel tijd kost, dus ik heb nog niet zoveel bijgedragen als ik zou willen. Telt het ook als je aanbiedt om boodschappen voor mensen te doen maar dat niet hoefde?”

Wij interviewde jou in 2015, precies 5 jaar terug. Jij zei toen: ‘Muziek is de soundtrack van je leven.’ Welk nummer geeft jou nu steun en is de soundtrack van deze bizarre tijd?

“Dat is Tondo van Disclosure. Ongecompliceerde vrolijkheid en zomersheid.”

De afgelopen twee jaar liep jij voor The Lifeline. Is er een moment dat je altijd bij blijft? Een moment tijdens deze actie die je nooit meer zal vergeten?

“Toen ik van een oud-militair blarencrème en zijn kruisje van de Vierdaagse kreeg. Hij kon niet meer lopen door een ongeluk met een bermbom. Hij gaf mij dit om kracht te geven. Zo lief, zo sterk, zo dapper.”

Hoop je op dezelfde sfeer als bij de vorige edities van The Lifeline?

“Ja natuurlijk! Dat is magisch.”

Ben je blij dat je je wandelschoenen deze keer thuis mag laten?

“Eigenlijk niet. Het is zo bijzonder om zoveel mensen te ontmoeten onderweg, en het voelt goed om de blaren op je voeten te lopen.”

Jij vormt een duo met Frank van der Lende, terwijl Sander en Timur in hun eentje radio maken. Is dat een voordeel voor jullie? Of kunnen jullie elkaar straks niet meer uitstaan?

“Voordeel! Je kan elkaar helpen en inspireren, 6 uur radio maken is lang! En Frank en ik zijn vrienden, dat helpt ook.”

Wat kunnen we verwachten tijdens jullie uren? Wat is jullie doel?

“Ik wil met Frank mooie verhalen vertellen, liedjes draaien en natuurlijk geld verzamelen. Bij Frank en mij in de avond ga je onder andere een jengatoren horen (huh, hoe dan!?), een albumlistening-party, een voorleesmoment, masterclasses, en levert bijvoorbeeld Roxeanne Hazes een bijdrage die je niet verwacht.”

Tot slot, de belangrijkste vraag: hoe kunnen mensen een steentje bijdragen aan 3FM Serious Request?

“Vraag een liedje aan via 3fm.nl/plaat, luister mee, deel je verhalen via de 3FM-app, en dan maken we er samen iets moois van.”

Eva Koreman is deze hele week samen met Frank te horen van 18.00 uur tot 00.00 uur.