Jorien Renkema: ‘Vele verzoeknummers geven aan dat extra Serious Request erg leeft’
Bron: NPO 3FM

Jorien Renkema: ‘Vele verzoeknummers geven aan dat extra Serious Request erg leeft’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

NPO 3FM zet zich deze hele week met een extra Serious Request in voor het Rode Kruis, dat helpt bij de bestrijding van het coronavirus. Wij interviewen daarom elke dag een 3FM-dj over de inzamelingsactie. Vandaag: Jorien Renkema.

Wat is het doel van deze extra 3FM Serious Request?

“De hele opbrengst gaat naar het Rode Kruis, die daar hele goede dingen mee doen. Zij hebben heel veel vrijwilligers die bij de hulplijn zitten, waar mensen heen kunnen bellen met vragen over het coronavirus. Ze hebben ook vrijwilligers die helpen in de zorghotels.”

Waarom is het zo belangrijk om deze actie te doen?

“Wij wilde heel graag iets doen. We merkte de afgelopen weken al bij 3FM dat we berichten kregen van mensen die het fijn vonden om naar ons te luisteren. Mensen luisteren nu heel veel radio. We hebben ook al een aantal keer de Quarantaine Request gedaan, waarbij luisteraars platen voor elkaar konden aanvragen. Dat werkte heel goed, dus daar wilde we meer mee doen. We slaan twee vliegen in één klap, want we maken mooie radio om mensen te verbinden én we halen geld op.”

Wat maakt deze editie van Serious Request anders dan anders?

“Het grootste verschil is natuurlijk dat wij niet hoeven te lopen. Ik mag lekker op een stoel zitten en ik draag nu hakken in plaats van wandelschoenen. Dat is echt het grootste verschil, maar verder zijn er natuurlijk heel veel overeenkomsten. Je hoort mooie verhalen. Er zijn nu minder acties, maar dat mensen doneren is echt hartverwarmend.”

Eva en Rob vertelde het jammer te vinden dat de wandelschoenen thuis mochten blijven. Zij waren liever gewoon gaan wandelen, naar de mensen toe. Jij ook?

“Dat ben ik zeker met hun eens. Je wil het liefste naar de mensen toe en alle warmte en gezelligheid van dichtbij meemaken. Dat zit er nu even niet in, maar in deze omstandigheden is dit zeker een goed alternatief.”

Hoe beleef jij deze gekke tijd? Ben jij bang voor het coronavirus?

“Ik denk dat ik net als veel andere mensen van mijn leeftijd met een goede gezondheid niet zo zeer bang ben om het virus zelf te krijgen, maar meer voor de enorme impact die deze pandemie op de samenleving heeft. Dat kan soms beangstigend zijn, maar ik hoop ook dat ook de zonnestralen in deze donkere tijd zichtbaar blijven: dat we allemaal weer beseffen hoeveel geluk we hebben in Nederland met onze goede gezondheidszorg.”

Ken jij in jouw omgeving al veel mensen die besmet zijn/waren met het virus?

“Ja, helaas wel. Mijn zus. Het gaat momenteel vrij goed met haar. Hopelijk blijft dat zo en kan ze snel weer aan de slag in het verzorgingstehuis waar ze werkt.”

De afgelopen twee jaar liep jij voor The Lifeline. Hoop je op dezelfde sfeer als bij de vorige edities van The Lifeline? Is die er al?

“Het is natuurlijk heel gek dat een groot deel van de medewerkers thuis zit en op afstand meewerkt, maar die sfeer is er absoluut. Het gevoel van met ze allen iets moois neerzetten voor het goede doel. Helemaal nu deze editie zo last minute uit de grond is gestampt, zijn we allemaal best wel trots. Het is alleen wel jammer dat we elkaar niet in de armen kunnen vallen. Om nog maar niet te spreken over de eindshow van zaterdag. Dan willen we het liefst allemaal even knuffelen.”

Jullie zijn alweer een paar dagen bezig met de extra editie van Serious Request om het Rode Kruis te helpen bij hun bestrijding van het coronavirus. Hoe gaat het tot nu toe?

“Het leeft heel erg! Er worden ontzettend veel platen aangevraagd, dus dat is heel fijn. We hebben dinsdag de eerste tussenstad gehad en dat was al 71.000 euro. Als je dan bedenkt dat het alleen maar van platen aanvragen en donaties is, is dat heel vet. Dat geeft voor mij absoluut aan dat het leeft.”

Is er al een moment geweest dat veel indruk op jou heeft gemaakt?

“Wij hadden gisteren een stel in de uitzending dat eigenlijk op dat moment zou trouwen. Alles was klaar. De jurk hing klaar, het hele feest was geregeld, de fotograaf. Alles erop en eraan. Maar de bruiloft kon niet doorgaan, dus die mensen zaten nu gewoon in de tuin een kopje koffie te drinken. Timur heeft toen op de radio een soort radio-ceremonie voor ze gehouden, dus toen hebben wij ze alsnog een beetje in de echt met elkaar verbonden. Dat was heel leuk.”

Jij vormt tijdens deze extra Serious Request een gelegenheidsduo met Timur Perlin. Hoe bevalt de samenwerking met Timur tot nu toe?

“Heel goed! We moesten in het begin best wel aan elkaar wennen. Het is niet alleen dat wij nog nooit samen radio hebben gemaakt, maar Timur is ook pas net weer terug bij 3FM. Maar het is echt heel leuk! Ik vind het sowieso al tof dat ik met Timur mag werken en ik ben blij dat hij terug is bij 3FM. Het bevalt heel goed, het is echt gezellig.”

Jullie maken nu per dag 6 uur radio samen. Zijn jullie zaterdag helemaal op elkaar ingespeeld? Of kunnen jullie elkaar straks niet meer uitstaan?

“We kunnen elkaar nog heel goed luchten en zien. 6 uur radio op een dag is nog prima te overzien, dus dat komt wel goed.”

Serious Request draait om de verzoekjes van luisteraars, ongetwijfeld ook muziek die hun in deze tijd steun biedt. Welk nummer geeft jou steun in deze bizarre tijden?

“Een nummer dat steun biedt, dat weet ik niet echt. Wat ik heel mooi vind aan Serious Request is dat de muziek van hot naar her gaat. Het ene moment draai je een hele gevoelige plaat, waar een persoonlijk verhaal achter zit, en het volgende moment sta je de polonaise te doen met Lamme Frans. Dat is de perfecte mix van Serious Request.”

Tot slot, de belangrijkste vraag: hoe kunnen mensen een steentje bijdragen aan 3FM Serious Request?

“Het aller makkelijkst is gewoon 3fm.nl/plaat, dan kan je een plaat aanvragen en krijg je dus ook iets voor je donatie terug, maar je kunt ook gewoon doneren als je niet weet welke plaat je wil aanvragen. Dus dat zou ik doen, 3fm.nl/plaat!”

Jorien Renkema is deze hele week samen met Timur Perlin te horen van 12.00 uur tot 18.00 uur.