GTST Klassiekers: Janine speelt voor eigen rechter

Geschreven door Sebastiaan Boers

Iedere dinsdag blikt Showbizznetwork.nl terug op 30 jaar GTST. Welke gebeurtenissen hebben grote impact gehad in Meerdijk? Wij maken een reis terug in de tijd. Vandaag naar 2008.

De wereld van Janine stort volledig in. Ze krijgt te horen dat haar dochter Nina is verkracht. Ze wil de dader, René, in de ogen kijken en hem dwingen tot een bekentenis. Eenmaal op een hotelkamer gaat het gruwelijk mis. Het plan van Janine loopt volledig uit de hand. René staat op punt om zich te vergrijpen aan Janine. 

Voor Dorothea gaan alle alarmbellen af. Ze gaat op zoek naar Janine om haar te helpen. Ze hoort dat haar vriendin in de problemen zit. Ze weet net op tijd te voorkomen dat René zich daadwerkelijk vergrijpt. Ze vertelt hem dan ook de waarheid. Dat is het moment dat René zich niet kan inhouden en Dorothea aanvliegt. Het plan van Janine loopt volledig uit de hand. Hoe kan Janine het leven van Dorothea redden?

Vier tegen één

Al snel krijgen Barbara en Laura lucht van de situatie in de hotelkamer. Ze zijn in shock als ze zien hoe René probeert om Dorothea te wurgen. Het is nu letterlijk vier tegen één. René voelt zich in het nauw gedreven en probeert de kamer uit te vluchten. Na een worsteling tussen hem en Laura duwt Laura hem van zich af. Met een harde klap op de punt van de tafel komt René op de grond terecht. 

Ineens is het ijskoud in de hotelkamer. Niemand durft zich te verroeren. Is René dood? Dat vragen de vier vrouwen zich af. Wat moeten ze nu doen? De politie inschakelen is geen optie meer. De vier besluiten om samen te werken. Ze moeten de dood van René voor iedereen geheimhouden. Maar wat doen ze met het lichaam van René? 

Levend begraven?

Na overleg besloten de dames om René in de tuin van de Rozenboom te begraven. Vooral Dorothea heeft het zwaar. Ze wil nog een laatste poging doen om haar vriendinnen op andere gedachten te brengen. Maar het besluit van Janine staat vast. Dit is de beste manier om het hoofdstuk letterlijk af te sluiten. Zand erover en klaar, zou je denken.

Nadat René begraven werd, begon de spanning pas echt. De vier vriendinnen werden langzaam maar zeker panisch voor alles en iedereen. Hoe heeft het allemaal zo ver kunnen komen? Hoe is deze verhaallijn eigenlijk tot stand gekomen? De schrijvers van GTST kregen bezoek van de schrijvers van ATWT (As The World Turns). Deze Amerikaanse soap had ook een soortgelijke verhaallijn. 

Het zorgde in ATWT voor een lange periode van spanning. Want in een soapserie is niets wat het precies lijkt. Dat bleek in Meerdijk niet anders te zijn. Want was René wel daadwerkelijk dood? Leefde hij nog toen hij begraven werd? Wat zou er gebeuren als hij nog in leven bleek te zijn? De nachtmerrie voor Janine, Dorothea, Barbara en Laura was nog niet voorbij. Sterker nog, de nachtmerrie was pas begonnen.