Expeditie Robinson NL vs BE: De laatste loodjes wegen het zwaarst

Expeditie Robinson NL vs BE: De laatste loodjes wegen het zwaarst

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

John schrijft elke donderdagavond over de gebeurtenissen in Expeditie Robinson NL vs BE.

Thomas was al zeker van de finale terwijl de andere 3, Koen, Jorik en Elroy moesten strijden om de andere twee finaleplekken. Die strijd ging in 2 stappen. De eerste proef was een paalhang proef. Gewoon hoog in een paal gaan hangen en je vastklampen tot het niet meer gaat. Degene die het langste blijft hangen is de tweede finalist.

Dus hingen Jorik, Elroy en Koen als apen in een boom. Maar terwijl dit drietal net in de paal hing bleek dit niet het onderdeel van Jorik te zijn en moest hij al lossen. Elroy en Koen bleven hangen. Koen als vastgelijmd aan de paal. Elroy in steeds wisselende houdingen, achter overhangend, tegen de paal aan geklemd, voeten gekruist, voeten niet gekruist.

Ik verwachtte hem elk ogenblik te zien vallen want elke wisseling van houding brengt een risico met zich mee. Maar het was een slimme zet want de spieren van Koen gingen verzuren en hij moest uiteindelijk ook lossen terwijl Elroy nog in de paal hing. Hierdoor werd Elroy de tweede finalist.

Koen en Jorik moesten voor de tweede proef een stok tussen twee handvaten klemmen met hun armen gestrekt. Wie of de stok liet vallen of met zijn armen zo ver zakte dat de stok op een balustrade terecht kwam had verloren en lag uit de expeditie. Beiden waren vastberaden om deze laatste kans te grijpen. Jorik merkte na enige tijd dat zijn stok naar het uiterste puntje van de handvaten was gezakt. Hierdoor moest hij zijn handvaten schuiner houden om kracht te zetten. Dit kostte hem meer kracht en dus werd zijn kracht snel minder en verloor hij ook deze proef. 

De man die een van de sterkste, misschien wel de sterkste was verloor de twee belangrijkste proeven en haalde de finale niet. Koen daarentegen, de joker die aflevering na aflevering overleefde zonder stemmen te hebben toonde zijn kracht op het juiste moment en gaat door naar de finale.

De finale!

Voor de echte Robinsonfans was dit een kopie van het afgelopen seizoen met BN-ers. Simpel beschreven, hoog op een paal staan water met een emmer omhoog halen en in een trechter gieten waardoor je een paddel vrijspeelt. Dan hollen naar een kano en met de kano naar een stellage roeien. Hier moet een puzzel opgelost worden waardoor een cijfercombinatie vrijkomt. Hier ontstaat al meteen een Koen-alarm!

Koen en puzzels is een ongezonde zelfs dodelijke combinatie. Verder moesten er zakjes met kogels opgedoken worden, gezwommen worden naar ene hoge stellage tegen een rotswand en vandaar moesten de kogels naar twee doelen geworpen worden. Wie las eerste twee doelen kapot gooide was de nieuwe Robinson.

Simpel toch?  Maar in de Expeditie met de BN-ers waren twee problemen duidelijk geworden, als eerste de stroming waardoor sommige deelnemers behoorlijk af kunnen drijven en dus tijd kunnen verliezen. Maar nog belangrijker was dat de doelen raken heel moeilijk is. Bij de BN-ers waren op een gegeven ogenblik alle kogels op en werd de winnaar degene die 1 doel kapot had in de snelste tijd.

Dus eigenlijk was alles in de proef niet echt belangrijk. Alle verloren tijd kon je makkelijk inhalen bij het kogelwerpen. Bij het water gieten en vrijspelen van de peddel zijn Koen en kort daarna Thomas snel weg. Elroy verliest hier tijd. Bij het kanoën krijgt Koen zijn kano niet onder controle terwijl Thomas afdrijft. Stress alom en weer de inmiddels bekende krachttermen van Koen. 

Thomas is als eerste klaar met de puzzel, Koen staat dan nog te puzzelen en te puzzelen en te puzzelen. De puzzel van Koen is weliswaar af maar hij ziet de cijfercombinatie niet die de puzzel hem geeft. Als Elroy hem inhaalt en de cijfercombinatie wel ziet vraagt Koen ten einde raad Elroy om hulp. Hulp die hij ook krijgt waardoor Koen kort na Elroy toch verder kan met de proef. Op een gegeven moment staan de 3 dan alle drie op de stellage kogels te slingeren naar de doelen. En als de kogels op zijn moeten ze weer terug ze op te duiken. En de kogels gaan snel op terwijl niets geraakt wordt.

Dan weet Thomas als eerste een doel kapot te gooien, waarbij met deze proef bij de BN-ers in gedachten, hij een aanzienlijke stap zet. Want hij is de eerste die een doel kapot gooit. Dus tenzij een ander er twee kapot gooit wint hij deze expeditie. Maar ze blijven allemaal kansen houden omdat ze alle drie terug moeten om nieuwe kogels te halen. En dan wordt er een tweede doel kapot gegooid. Dit tweede doel is ook van Thomas die hiermee verdient de expeditie wint. 

Expeditie Robinson NL vs BE is te zien op Videoland.