4 indrukwekkende oorlogsfilms op Netflix en Videoland
Bron: Dutch FilmWorks

4 indrukwekkende oorlogsfilms op Netflix en Videoland

Geschreven door Liam Rensink

Dit jaar is Bevrijdingsdag in veel opzichten anders dan voorgaande jaren. Door het coronavirus zijn alle Bevrijdingsfestivals afgelast. Toch kun je vandaag de oorlog herdenken, want er staan veel films op de streamingsdiensten die refereren aan de oorlog. Wij hebben vijf titels voor je geselecteerd die zeker deze Bevrijdingsdag het kijken waard zijn.

Der Untergang

In der Untergang zien we de laatste tien dagen van Adolf Hitler door de ogen van zijn secretaresse Traudl Junge. De laatste dagen van Hitler spelen zich voornamelijk af in de bunker waar de Duitse heerser zich schuil houdt, omdat het rode leger Berlijn heeft omringd. In de bunker zie je veel soldaten die gehavend zijn en het ontbreekt er aan goede medische zorg. Toch hoe uitzichtloos de situatie is, weigert Hitler zich over te geven. De film met Bruno Ganz als Hitler is zowel op Netflix als Videoland te zien.

Zwartboek

Zwartboek is misschien wel de bekendste Nederlandse oorlogsfilm, maar blijft desondanks een mooie film om naar te kijken. De film vertelt het verhaal van de joodse zangeres Rachel Steinn (Carice van Houten). Haar onderduikadres wordt door de Duitsers gebombardeerd en probeert met een groep joden met de boot over te steken naar een stuk bevrijd gebied, maar ze komen onderweg de Duitsers tegen en maken veel slachtoffers op de boot. Rachel weet te ontkomen en sluit zich aan bij het verzet. Voor het verzet papt ze aan met een belangrijke Duitse officier en krijgt een baan aangeboden. Het lijkt voor Rachel allemaal goed te gaan totdat een plan om verzetstrijders te bevrijden mislukt en zij door zowel het verzet als de Duitsers als schuldige wordt aangewezen. Ze besluit om tot het einde van de oorlog onder te duiken, maar of ze ooit nog vrijheid kent is de vraag. Zwartboek is te zien op Videoland.

Riphagen

Riphagen gaat over de levensloop van Dries Riphagen (Jeroen van Koningsbrugge). Riphagen verdient zijn geld door het verraden en beroven van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Hij waant zich onaantastbaar totdat verzetsstrijder en politieagent jan van Liempd hem ontdekt en jacht maakt op Riphagen. Wat deze film anders maakt dan de andere oorlogsfilms is dat deze film in tegenstelling tot andere films geen held als hoofdpersoon heeft, maar juist een slechterik. Riphagen is te zien op Netflix.

Bankier van het verzet

We blijven bij Nederlandse films en een van nog niet eens lang geleden. In 2018 ging Bankier van het verzet in premiere. De film gaat over de broers Gijs en Walraven van Hall die tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgroeien tot misschien wel de grootse verzetshelden die Nederland heeft gekend. De broers hielpen met het inzamelen van geld voor mensen die na de februaristaking hun baan waren verloren. Dit werd een groot succes en Walraven werd gevraagd om een zeemanspot op te zetten voor familie van zeelieden tijdens de oorlog. Later gingen zij geld van de bank wegsluizen om zo het verzet te financieren.