Must-see: 'Indrukwekkende docu Filthy Rich grenst aan het ongeloofwaardige'
Bron: Pixabay

Must-see: 'Indrukwekkende docu Filthy Rich grenst aan het ongeloofwaardige'

Geschreven door John Holdorp

Het aanbod van streamingsdiensten groeit met de dag. Om wat overzicht te brengen in deze digitale jungle van films en series geeft Showbizznetwork.nl elke week een must see-tip. Vandaag komt de kijk-tip van John.

Netflix brengt ons naast steengoede series ook indrukwekkende documentaires. When They See Us is één van die docu's, die mij echt gepakt heeft. Filthy Rich is de tweede docu die mij gegrepen en niet meer losgelaten heeft. Als je de naam Jeffrey Epstein nog nooit hebt gehoord heb je waarschijnlijk onder een steen geleefd. Epstein was een Amerikaanse financier, multimiljonair en liefhebber van jonge meisjes. Jarenlang heeft Epstein met behulp van zijn vriendin Ghislaine Maxwell jonge, minderjarige meisjes in zijn val gelokt en misbruikt, dit in een van zijn huizen in Europa of Amerika maar ook op zijn privé eiland op de Maagdeneilanden. 

Filthy Rich laat slachtoffers en (ex-)werknemers aan het woord en reconstrueert hoe het mogelijk is geweest dat Jeffrey Epstein zo veel slachtoffers heeft kunnen maken. Zelfs na een rechtszaak in 2006 waar hij veroordeeld werd bleef het misbruik doorgaan. Zijn invloed en macht, mede door zeer invloedrijke vrienden zoals Donald Trump, Bill Clinton, Leslie Wexner (bestuursvoorzitter van Vicoria’s Secret), prins Andrew maar ook acteurs als Kevin Spacey en Woody Allen waarvan velen zijn prive eiland bezochten, was ongekend groot. 

Deze fascinerende en schokkende documentaire grenst soms aan het ongeloofwaardige. Maar dat ongeloofwaardige is echt gebeurd. Epstein heeft inmiddels zelfmoord gepleegd in de gevangenis, maar zijn vriendin, confidante en ‘hoerenmadam’ Ghislaine Maxwell zit inmiddels ook in de gevangenis en moet nog terechtstaan. Haar zaak kan leiden tot de val van veel rijke en invloedrijke mannen. En zal nog veel stof doen opwaaien in de komende maanden. Alleen daarom moet je eigenlijk deze documentaire al gezien hebben.