Jorik blikt terug op Expeditie Robinson: ‘Ik verdiende de finale niet’

Jorik blikt terug op Expeditie Robinson: ‘Ik verdiende de finale niet’

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

Expeditie Robinson heeft in 20 jaar onvergetelijke kandidaten opgeleverd. Aan dat lijstje kan de Brabantse knuffelbeer Jorik toegevoegd worden. Niet omdat hij zoveel proeven heeft gewonnen of omdat hij een belangrijke speler was, maar omdat Jorik voor een emotioneel moment zorgde toen hij over zijn overleden dochtertje Bo sprak.

Als opa die zijn eerste kleinkind is verloren, kan onze Robinson-columnist John zich goed voorstellen hoe Jorik en zijn gezien hiermee om zijn gegaan. Jorik moest vlak voor de finale het strijdtoneel verlaten, maar kan trots zijn op het behaalde resultaat. Wij legde Jorik het vuur aan de schenen in Robinson Vragenvuur.

Hoe groot was de teleurstelling om vlak voor de finale weg te moeten?

“Het was natuurlijk wel even zuur dat ik de finale niet mocht spelen. Ik heb 100% gegeven en dan mag ik alleen maar trots op mezelf zijn. Dan zie ik vervolgens de blijdschap bij Koen en dan ben ik meteen oprecht heel blij voor hem.”

Door het winnen van de immuniteitsproef zat je direct veilig voor de halve finale, maar dan lukt het je niet om de finale te halen. Maakt dat het echte zuur?

“Ik heb drie kansen gehad op de finale en die heb ik niet weten te verzilveren, dan verdien je het in mijn ogen ook niet. Maar natuurlijk als ik dan de inhoud van de finale zie dan maakt dat het zeker zuur omdat ik mezelf daar een serieuze kans zou geven om die te winnen. Maar goed dat is als en als telt niet in het leven.”

Wat ging er door je heen op het moment toen de stok viel?

“Ik kreeg meteen een lach op mijn gezicht door de blijdschap van Koe. Man, man, wat was ik blij voor hem. Als je iemand zo gelukkig ziet, dan mag en kan je daar toch alleen maar van genieten. Ik besef dat op dat moment mijn avontuur erop zit, maar die teleurstelling is dan snel weg.” 

Had je iets anders kunnen doen om langer in de Expeditie te kunnen blijven?

“Nee, ik denk het niet.”

Welk gevoel overheerst nu: trots dat je zo ver bent gekomen of teleurstelling dat je vlak voor de finale de Expeditie moest verlaten?

“Ik ben super trots op wat ik gepresteerd heb en hoe ik mezelf heb laten zien tijdens de expeditie. Ik heb 4 van de 6 teamproeven gewonnen, 4 van 6 individuele proeven gewonnen, de eetproef gewonnen, ik heb een sterk tactisch spel gespeeld en lag goed in de groep door mijn sociale vaardigheden. Dan mag en kan je volgens mij niet teleurgesteld zijn dat de expeditie erop zit.”

Wat had je anders moeten doen om de finale te behalen?

“Om de finale te kunnen behalen had ik één van de drie kansen in de halve finale moeten benutten, niet meer niet minder.”

Wie gunde jij de overwinning? Of is Thomas de terechte winnaar?

“Ik gunde zowel Elroy, Koen als Thomas de overwinning, omdat ze alle drie op hun eigen manier een fantastisch traject hebben afgelegd. Ik vind Thomas zeker een terechte winnaar. Sterk in proeven, tactisch en sociaal sterk en bovenal een hele fijne gevoelige vent.”

Hoe heb je je voorbereid op je deelname aan Expeditie Robinson?

“Ik heb me eigenlijk helemaal niet specifiek voorbereid op de expeditie, ik vertrouw altijd op mezelf. Ik weet wat mijn sterke punten zijn en wat mijn valkuilen zijn en daar ben ik me bewust van geweest.”

Wat was voor jou het mooiste moment tijdens de Expeditie?

“Dit is een moeilijke. Ik heb zoveel mooie momenten. Tijdens de expeditie was de overleden moeder van Elroy jarig. Ik kon die avond niet slapen en was heel de nacht over het strand aan het lopen. Toen heb ik van zeewier een hartje en tekst gemaakt voor Elroy ter nagedachtenis van zijn moeders verjaardag. Een ander moment: De proef dat we Thomas de videoboodschap gunde was eigenlijk de afspraak dat hij mij mee zou nemen, toen ik zag dat Koen het zo moeilijk had heb ik last minute Koen alsnog die videoboodschap gegund. En tot slot: De eerste proef in de halve finale met Thomas, met de brief van thuis die ik verloor vond ik echt een hele mooie proef om te spelen. Wat je geraakt kan worden door een brief van thuis en hoe mooi is het om 2 stoere jongens te zien huilen.”

Wat was het aller zwaarste moment tijdens de Expeditie?

“Ik heb het eigenlijk helemaal niet echt zwaar gehad. Ik had genoeg reserves, qua gewicht, en echt een hongergevoel heb ik niet gekend. Mentaal voelde ik me de gehele expeditie ijzersterk. Ik zou serieus zo nog een maand op dat eiland kunnen blijven. Als ik dan toch iets moet noemen is het denk ik de vervelling.”

Hebben we de echte Jorik gezien in de uitzendingen?

“Ja 100 procent. Vrolijk, positief, relaxt en sociaal.”

Je hebt heel veel mensen geraakt met je verhaal over je dochter Bo. Hoe was het voor jou om te zien dat zoveel mensen ontroerd waren door jouw verhaal?

“Ja, dat was wel heel mooi om te ervaren. Je beseft je op dat moment totaal niet dat je zoveel mensen kan raken met je verhaal. Echt bizar hoeveel mooie lieve berichten ik heb gekregen na die aflevering. Ik heb bij het zien van die aflevering behoorlijk wat tranen moeten laten en ook bij het lezen van sommige berichten hield ik het niet droog. Weet je wat het is: Het leven is soms hartstikke oneerlijk, maar hoe je er mee omgaat ben je zelf verantwoordelijk voor. Als je ervoor open staat maakt verdriet je uiteindelijk sterker. Ik hoop dat ik mensen heb kunnen inspireren met mijn verhaal.”

Hoe zijn de reacties uit jouw omgeving op je deelname?

“Heel positief. Iedereen is natuurlijk trots op hetgeen ik gepresteerd heb, zoveel proeven gewonnen en lekker mezelf geweest daar. De mooiste complimenten zijn vooral dat ik blijkbaar veel mensen heb weten te inspireren door de manier waarop ik in het leven sta, hoe ik met winst en verlies omga, de positieve kijk die ik heb op het leven, hoe ik over mijn emoties durf te praten en deze durf te laten zien.”

Als je uitgenodigd zou worden om nog een keer mee te doen, zou je dat dan doen?

“Ja, 100 procent zou ik weer meedoen. Dit spel vraagt zoveel verschillende facetten van je als mens, dat het altijd weer een uitdaging is om zo ver mogelijk te komen. De Amerikaanse en Australische Survivor volg ik ook. Daar zou ik ook graag nog een keer aan meedoen. Wie is de Mol? is ook zo een fantastisch programma wat veel verschillende eigenschappen van je vraagt. Genoeg bucketlist-dingetjes die nog op mijn lijst staan dus.”

Hoe zou je jouw deelname en de hele ervaring beschrijven? Wat zal je altijd bijblijven?

“Het was een onvergetelijk avontuur waarbij ik vriendschappen voor het leven heb kunnen sluiten. Dankbaarheid is het sleutelwoord. Ben blij met wat je wel hebt in plaats van altijd maar kijken naar wat je niet hebt. It’s all about positieve mindset.”

Het hele seizoen van Expeditie Robinson NL vs BE is terug te zien op Videoland.