Koen blikt terug op Expeditie Robinson: ‘Ik heb mij kapot verveeld’

Koen blikt terug op Expeditie Robinson: ‘Ik heb mij kapot verveeld’

Geschreven door John Holdorp

Zag je een geel T-shirt, dan zag je Koen. De 37-jarige Belg maakte met zijn mede-Belgen de afspraak dat zij eerst alle Nederlanders zouden wegstemmen, maar na de komst van Nelleke besloot Koen toch een Belgische dame weg te stemmen. Koen werd een hit bij de kijkers, waarbij zijn gele shirt vaak besproken en bespot werd.

Naarmate het spel vorderde gingen de kijkers zijn zelfspot waarderen en groeide hij uit tot een publiekslieveling. Koen haalde tegen alle verwachtingen in de finale, ondanks dat hij machteloos moest toekijken hoe de anderen stemden nadat hij al zijn stemmen op Nelleke had ingezet. Wij legde Koen het vuur aan de schenen.

Hoe groot was de teleurstelling om de finale te verliezen?

“De teleurstelling was eigenlijk helemaal niet groot. Ik was heel blij dat ik de finale gehaald had. Dat had echt niemand verwacht. Dus ik ben nooit jaloers geweest op Thomas omdat hij gewonnen heeft en ik niet.”

Welk gevoel overheerst nu: trots dat je de finale hebt gehaald of teleurstelling dat je de finale hebt verloren?

“Het gevoel van blijdschap overheerst, omdat ik de finale van mijn favoriete tv-programma heb gehaald. Dat is gewoon geweldig.”

Wat had je anders moeten doen om de finale te winnen?

“Gewoon beter mikken. Het lag niet aan de puzzel of aan de cijfercode. Je had bij het mikken op de plaat gewoon geluk nodig en dat had ik niet. Als dat beter kon, dan was ik Robinson geweest.”

Als de puzzel niet in de finale had gezeten, had jij dan een grotere kans gehad om te winnen?

“Nee, de puzzel heeft daar niks mee te maken. Ik had de puzzel vrij snel gemaakt, helemaal voor mijn doen. Maar de cijfercode, ik zag het gewoon niet. Echt een achterlijk moment, een typisch Koen-moment. Ik zag het niet. Het kwam neer op het schieten en daar waren we alle drie even snel in.”

Wie gunde jij de overwinning? Of is Thomas de terechte winnaar?

“Ik gunde Thomas en Elroy allebei de overwinning, maar mezelf ook. We hadden het alle drie verdiend. Ik ben blij voor Thomas dat hij heeft gewonnen, maar als Elroy had gewonnen was ik even blij geweest. En als ik het zelf was geweest, was ik nóg blijer geweest natuurlijk.”

Hoe heb je je voorbereid op je deelname aan Expeditie Robinson?

“Ik had mij totaal niet voorbereid op Robinson. Ik werd geselecteerd en dacht toen niet: ik moet knopen leren leggen, ik moet vuur leren maken, ik moet een kamp leren bouwen. Nee, ik ben zonder enige voorbereiding naar het eiland vertrokken.”

Wat was voor jou het mooiste moment tijdens de Expeditie?

“Dat zijn er eigenlijk twee. Het eerste moment is dat Thomas mij mee vroeg voor de videoboodschap, terwijl het eigenlijk Jorik zijn beurt was. We hadden eigenlijk afgesproken dat Jorik mee zou gaan met Thomas, maar hij gunde mij dat. En het tweede moment is dat ik al mijn stemmen op Nelleke in had gezet, dat was voor mij persoonlijk het mooiste moment van de expeditie.”

Had je achteraf geen spijt van dat je al je stemmen op Nelleke hebt ingezet?

“Helemaal niet. Ze moest er eigenlijk al eerder uit. Ik heb er wel spijt van dat Dennis eruit gegaan is, want toen hadden we eigenlijk al op Nelleke moeten stemmen. Daar heb ik achteraf wel spijt van gehad, maar van al mijn stemmen op Nelleke kunnen zetten op dag 20, daar heb ik nooit spijt van gehad. Echt nooit.”

Wat was het aller zwaarste moment tijdens de Expeditie?

“Het aller zwaarste moment, ik denk dat dat voor veel mensen hetzelfde is, was de verveling. De verveling, dat was ongelofelijk. Ik heb mij echt kapot verveeld.”

Hoeveel gewicht ben je op het eiland verloren?

“Ik ben naar de expeditie vertrokken met 91 kilo en toen ik terugkwam woog ik 70 kilo. Dus ik ben op het eiland 15 kilo afgevallen.”

Hebben we de echte Koen gezien in de uitzendingen?

“Je kan er zeker van zijn dat je op televisie dezelfde Koen hebt gezien dan hij in het echt is. Dat kan iedereen beamen, al mijn vrienden en familie. Ik heb geen rol gespeeld, anders was ik wel acteur geworden. Ik was echt dezelfde Koen. Soms wat traag van begrip, maar wel een pure en eerlijke jongen. Ik ben nooit iemand anders geweest.”

Hoe zijn de reacties uit jouw omgeving op je deelname?

“De reacties op mijn deelname waren in het begin van de serie heel erg negatief door onze uitspraken over de Nederlanders, maar ik ben blijkbaar erg gegroeid. Op het laatst kreeg in van Nederlanders, tot in Friesland toe, berichtjes dat zij mij leuk vonden en ik de publiekslieveling was. Dat is wel fijn. Niet dat het heel erg belangrijk is, maar dat wil toch wel zeggen dat ik goed in de groep lag en dat de mensen toch heel hard om mij konden lachen.”

Op Twitter werd er veel over je gesproken. Mensen spraken volop over je gele shirt, je zelfspot, etc. Hoe vond je het om de reacties te lezen?

“Dat gele T-shirt, dat is begonnen als… Ik moest gewoon een T-shirt meenemen. Ik vroeg aan de casting of ik dat gele T-shirt mee mocht nemen en dat mocht. Ik wilde een beetje reclame maken voor mijn werk, maar ik nam hem niet mee met de gedachten dat het zo zou opvallen en dat er zo over gesproken zou worden. Dat is ook weer zo een item dat is gegroeid in de loop van de serie. Het is nu Koen en zijn gele T-shirt, bijna legendarisch. Op elke Instagram-foto willen ze nu dat gele T-shirt zien. Dat is mooi meegenomen, maar dat was niet de bedoeling.” 

Als je uitgenodigd zou worden om nog een keer mee te doen, zou je dat dan doen?

“Ik zou nog weleens mee willen doen, maar ik denk dat ik deze expeditie niet meer kan evenaren. Ik denk dat niemand dat nog kan, ook al lag je er als eerste uit zoals Aïsha. Dat blijft een one in a lifetime, denk ik. Maar ik zal nooit ‘nee’ zeggen tegen nog een deelname. Absoluut niet. Als ik verlof kan krijgen van mijn werk natuurlijk.”

Hoe zou je jouw deelname en de hele ervaring beschrijven? Wat zal je altijd bijblijven?

“Wat mij het meeste is bijgebleven is dat ik dacht dat ik hier in België een vaste vriendengroep had, met een stuk of negen maten. Ik geleerd dat Jorik, Elroy, Niels, Thomas, Kevin en natuurlijk Anouk ook vrienden kunnen worden. Dat heb ik wel geleerd, dat ik mij iets meer moet openstellen voor andere personen om bij de vriendengroep te betrekken. Dat heb ik echt geleerd en voor de rest heb ik niet echt veel geleerd. Puzzelen al helemaal niet.”