Winnaar Thomas blikt terug op Expeditie Robinson: ‘Meegedaan om te winnen’

Winnaar Thomas blikt terug op Expeditie Robinson: ‘Meegedaan om te winnen’

Geschreven door John Holdorp

De Belgische elektricien Thomas was op het eerste aanzicht al een echte Robinson. De ijzersterke look-a-like van Robinson Crusoe kwam terecht op winnaarseiland en is er niet meer vandaan gegaan. Thomas wist alle proeven te winnen en plaatse zich als eerste voor de finale, waarin hij zijn favorietenrol moest waarmaken.

In de finale was hij de enige die twee doelen kapot wist te schieten, iets wat niemand was gelukt in de finale van de bekende Nederlanders. Een topprestatie, en dus de verdiende winnaar. Wij leggen de winnaar van Expeditie Robinson NL vs BE het vuur aan de schenen in de allerlaatste editie van Robinson Vragenvuur 2020.

Hoe groot was de blijdschap na het winnen van de finale? 

“Dat komt wel binnen. Je zit 32 dagen op een eiland. Je hebt afgezien, zowel mentaal als fysiek. Je wil iedereen thuis trots maken en op het moment dat je dan voelt dat de overwinning binnen is, is de ontlading heel groot. Dat komt toch wel binnen, omdat je toch wel trots mag zijn op jezelf.”

Wie zag je in de finale als je grootste rivaal?

“Dat is een moeilijke vraag. Je moet niemand onderschatten, dat sowieso. Naar het einde toe heeft Jorik mij… Laten schrikken is een groot woord, maar wel verbaasd. Hij was een sterk parcours aan het afleggen, maar ik heb ook een aantal keer van hem gewonnen, zelfs met puzzelen. Dus een grote rivaal had ik niet, nee.”

Deed je mee aan de Expeditie met als doel om te winnen?

“Als ik mijn zinnen op iets zet, dan ga ik er 100% voor. Ik ga altijd volle bak, ook met Robinson. Ik heb altijd meegedaan om te winnen. Maar je mag zo fysiek sterk zijn als je wil, maar als het parcours dat je aflegt je niet gegund is door je medekandidaten of complotten die tegen je gevormd worden, dan lukt het niet. Je kan zeker van jezelf zijn, maar als het geluk niet aan jou zijde staat, dan kan het vroeg of laat afgelopen zijn.”

Was je verrast dat Jorik de finale niet heeft gehaald?

“Ja, toch wel. Ik wist dat de halve finale gespeeld zou worden tussen Koen, Jorik en Elroy. Elroy was de laatste tijd fysiek al iets minder sterk. Hij was al een keertje flauwgevallen tijdens een proef. Koen is een speciaal figuur, daarvan wist ik niet wat ik moest verwachten. En Jorik was bezig met een goed parcours. Dus ik had toch wel verwacht dat Jorik de finale zou halen, maar dat was niet zo.”

Was de Expeditie anders gelopen als je niet op winnaarseiland was gekomen?

“Ik denk van niet, omdat ik met Elroy en Jorik vanaf het begin een sterk pact heb gevormd. En Anouk en Kevin hoorde daar ook bij, dus wij waren met vijf. Dus wij waren redelijk sterk, met twee Belgen en drie Nederlanders. Het parcours voor ons vijven was dus redelijk veilig, doordat iedereen zich aan de afspraak hield. Ik denk niet dat het dan dus heel anders was gelopen.”

Hoe heb je je voorbereid op je deelname aan Expeditie Robinson?

“Ik heb wel bepaalde dingen gedaan. Ik heb mijn krachttraining een beetje achterwegen gelaten en meer op uithouding gaan oefenen. Dus meer gaan lopen, meer gaan boksen en zwemmen. Ik kon al redelijk zwemmen, maar de techniek had ik nog niet helemaal perfect onder de knie. En ik heb de weken ervoor geprobeerd om meer te eten, zodat ik een laagje extra had. Ook op het gebied van survival heb ik wat dingen opgezocht, zoals hoe je een vuurtje moet maken.”

Wat was voor jou het mooiste moment tijdens de Expeditie?

“Het mooiste moment was dat mijn medekandidaten mij die videoboodschap van thuis gunde, omdat ze wisten dat ik mijn zoontje ontzettend miste. Dat had ik nooit verwacht, zeker niet in die fase van het spel. Dat vond ik echt een heel mooi gebaar van mijn medekandidaten. En natuurlijk de overwinning, dat was de kers op de taart.”

Wat was het aller zwaarste moment tijdens de Expeditie?

“Er zijn mij twee dingen bijgebleven. Natuurlijk het gemis van mijn zoontje. Dat was soms wel zwaar, maar het gaf tegelijkertijd ook weer kracht. Je weet dat je hem mist, maar je ziet hem over 32 dagen terug en dan weet je dat hij trots zal zijn. Dat was wel een zwaar moment, maar daar zet je je overheen en dan ga je weer verder. Maar dan was er nog het vertrek van Kevin. Ook omdat ik er niet bij kon zijn, want ik zat toen op winnaarseiland. Dat was voor mij wel een kleine domper, maar ik had het ook wel een beetje voelen aankomen. Toen had ik het wel eventjes moeilijk, ja.”

Hoeveel gewicht ben je op het eiland verloren?

“Ik denk dat ik 10 a. 11 kilo ben afgevallen. Ik ben begonnen met 82 kilo en toen het afgelopen was woog ik nog 71 kilo. En in de eerste maand thuis ben ik naar 90 kilo gegaan. Dus van 71 naar 90 kilo, dus 18 kilo erbij. Nu zit ik weer op mijn normale gewicht van 82 kilo. Daar ben ik wel blij om.”

Wat was het eerste wat je hebt gegeten bij terugkomst?

“We kregen toen we van het eiland kwamen een voedselpakket, omdat er weinig tijd was en we interviews moesten afleggen. Diezelfde nacht hebben we nog het vliegtuig moeten pakken en hadden we een tussenstop op Hongkong. Daar heb ik wel vreetbuien gehad. Toen ik thuiskwam ben ik direct naar de snackbare gereden en heb ik daar goede West-Vlaamse friet gegeten.”

Hebben we de echte Thomas gezien in de uitzendingen?

“Ik heb mij altijd voorgedaan zoals ik ben. Ik heb wel het gevoel dat ik mij de eerste twee weken iets meer op de achtergrond heb gehouden. Normaal laat ik meteen zien dat ik er ben, maar je weet dat je de eerste weken een beetje op de achtergrond moet blijven en je jezelf niet te veel laat zien. Maar zoals je mij gezien hebt, zo zit ik ook gewoon in elkaar. Ik heb soms een grote mond en ik ben fysiek redelijk sterk, maar soms heb ik toch een klein hartje. Ik denk dat je dat wel gezien hebt.”

Hoe zijn de reacties uit jouw omgeving op je deelname?

“Ik kreeg vroeger al heel vaak de vraag van vrienden of ik niet mee moest doen aan Robinson, dus toen heb ik ook altijd wel gezegd dat ik ooit mee zou willen doen. Het komt er dan nooit van en nu had ik zoiets van ‘ik doe het gewoon’. Op het moment dat bekend werd dat ik meedeed, heb ik echt veel lovende reacties gehad. Vanaf het begin zeiden mijn vrienden al dat ik kon winnen.”

Heb jij jouw overwinning na de uitzending nog flink gevierd?

“Dat hebben wij helaas niet kunnen doen. Hier in België zitten wij nog altijd met de strenge corona-maatregelen. We mogen ons niet verplaatsen als het niet noodzakelijk is, dus ik heb gewoon thuis met mijn vriendin naar de finale gekeken. Als alles voorbij is gaan wij het nog vieren in mijn stamcafé. Misschien gaan wij dan de finale alsnog op een groot scherm kijken. Er komt sowieso nog een leuk feestje.”

Je bent nu natuurlijk een bekende Vlaming. Krijg je felicitaties op straat?

“Bekende Vlaming vind ik een groot woord. Ik blijf Thomas en ik zal altijd Thomas blijven, maar als ik over straat loop word ik wel door veel mensen aangesproken.”

Wat is de leukste reactie die je van iemand hebt gekregen?

“Dat was een berichtje van een jongen van 12 of 13 jaar. Hij stuurde via Instagram gewoon een lief bericht van ‘Ik heb je veel bezig gezien en ik vind jou echt een leuke vent.’ Hij vertelde ook dat ik een groot voorbeeld voor hem was, omdat hij het ook moeilijk heeft thuis. Hij zei dat hij kracht uit mij haalde en dat ik een motivatie voor hem ben. Dat komt wel binnen. Daarvoor doe ik het ook. De rest is leuk, maar als je mensen helpt en inspireert, wat wil je dan nog meer?”

Je hebt de hoofdprijs van 25.000 euro gewonnen. Wat ga je daarmee doen?

“Ja, 25.000 euro, daar gaan de belasting dan nog van af. Dan houd je ongeveer nog 17.000 euro over. Het is een leuke kers op de taart. Ik denk dat er sowieso een bedrag op de spaarrekening van de kleine komt. En dan wat verbouwingen aan het huis en er even lekker tussenuit met mijn vriendin. Even zon, zee, strand. Lekker genieten, maar dan met iets meer comfort.”

Gaan we jou nu je een bekende Vlaming - en ook bekend in Nederland - bent nog vaker op tv zien? Of heb je niet de ambitie om meer op televisie te doen?

“Het zou natuurlijk leuk zijn om meer op televisie te komen, maar ik ga wel selectief te werk. Ik ga niet alles wat binnenkomt aanvaarden. Ik zou dan graag programma’s doen zoals De Mol, maar niet Temptation Island of Ex on the Beach. Het moet wel inhoud hebben.”

Als je uitgenodigd zou worden om nog een keer mee te doen, zou je dat dan doen?

“Uiteraard, zeker weten! Ik heb het meegemaakt, het is leuk geweest. Stel ze zouden een seizoen doen met alle winnaars, dan zou ik graag willen meedoen. Maar de kans dat je ver komt in zo een expeditie is dan wel moeilijk, dus misschien zou ik daardoor terughoudend zijn om mee te doen. Maar gewoon voor de ervaring en om weer op dat eiland te zitten, ja, waarom niet?”

Hoe zou je jouw deelname en de hele ervaring beschrijven? Wat zal je altijd bijblijven?

“Je komt toch jezelf tegen. Als je 32 dagen op een eiland zit zonder contact met familie en vrienden, dat is zwaar. Je hebt heel veel tijd om na te denken, maar ik heb geen seconde spijt gehad van mijn deelname. Ik heb zoveel over mezelf geleerd, zoals dat je ook met weinig comfort kan leven. En ook als ik nu een dag niet hoef te werken, nu ook met het coronavirus, kan ik er gewoon van genieten dat ik niks hoef te doen. Normaal probeer ik ook altijd onder de mensen te zijn, maar op winnaarseiland heb ik ontdekt dat ik ook prima alleen kan zijn. Dat vond ik wel een fijn gevoel.”