Jan Smit: ‘Ik wil andere mensen begeleiden’

Jan Smit: ‘Ik wil andere mensen begeleiden’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Jan Smit brak ik 1997 door als Jantje met het nummer Ik zing dit lied voor jou alleen en in sindsdien niet meer weg te denken. Jan zit niet stil, naast zijn solocarrière begon hij in 2015 met de Belg Christoff De Bolle en de Duitser Florian Silbereisen het schlagertrio KLUBBB3, voegde hij zich in 2017 bij De Toppers én werd hij in 2013 bestuurslid bij ‘zijn’ voetbalclub FC Volendam.

Showbizznetwork.nl belicht de zij-projecten van bekende Nederlanders. Vandaag: Jan Smit.

Jan Smit en voetbal zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In 2014 maakte de zanger samen met Johnny de Mol ter gelegenheid van het WK voetbal het nummer Nederland wordt kampioen! en in 2019 maakte hij met John de Bever en André Rieu het nummer Wij zijn Nederland voor het WK vrouwenvoetbal. Maar niet alleen op muzikaal gebied is Jan met voetbal verbonden, want naast zijn carrière in de spotlights zit hij ook in het bestuur van de Volendamse voetbalclub FC Volendam.

‘Volendam zit in mijn hart’

In november 2013 maakte Smit bekend dat hij bestuurslid van FC Volendam werd. “Dit is mijn club en daarom was dit eigenlijk ook een logische stap”, vertelde de Volendamse zanger toen, die al langer betrokken was bij de voetbalclub. “Op verzoek van het bestuur dacht ik achter de schermen al mee. Zo is langzaam maar zeker het idee gegroeid om zelf bestuurslid te worden. Ook omdat ik me nu in een situatie bevind waardoor ik echt het gevoel heb dat ik de boel kan versterken.”

De liefde van Jan voor FC Volendam was daarvoor al geen publiek geheim. In 2009 sloeg de zanger de handen ineen met Nick & Simon en de 3J’s om gezamenlijk de nieuwe sponsoren van FC Volendam te worden. De kersverse sponsors vertelde in het jaar dat de club degradeerde naar de Eerste Divisie dat het een makkelijke beslissing was. “Volendam zit in mijn hart. Ik woon ook zo ongeveer op het stadion, dus ik ben hier elke week te vinden”, zei Jan. Simon Keizer van het zangduo Nick & Simon deelt dat gevoel. “De liefde zit heel diep”, zei Simon op de grasmat van zijn favoriete voetbalclub.

‘Een mooi moment om afscheid te nemen’

De 34-jarige Jan heeft altijd gezegd dat hij op zijn veertigste stopt met zingen. “Ik zit dan dertig jaar in het vak, en dat is een mooi moment om afscheid te nemen. Dat heb ik al helemaal in mijn hoofd zitten”, zei hij in 2017. Toch stopt hij niet helemaal met werken. “Ik stop met optreden en platen maken en ga meer op de achtergrond werken. Dan ga ik andere mensen begeleiden in het vak.” Twee jaar later benadrukte hij in het AD dat hij achter de schermen actief blijft. “Weet je wat me ook leuk lijkt? Voorzitter van FC Volendam. Of delegatieleider bij het Songfestival”, zei de zanger toen.