Hadewych Minis: ‘Het is niet mijn eigen stem’

Hadewych Minis: ‘Het is niet mijn eigen stem’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Hadewych Minis heeft als actrice twee Gouden Kalveren op haar naam staan. De naam van Hadewych doet misschien niet bij iedereen meteen een belletje rinkelen, maar haar stem kent écht iedereen. De zangeres en actrice van onder meer De Kroon, Mannenharten, Bloed, Zweet & Tranen en Hollands Hoop is al sinds 2009 de stem van de reclames van een grote drogisterijketen.

Showbizznetwork.nl belicht de zij-projecten van bekende Nederlanders. Vandaag: Hadewych Minis.

Actrice Hadewych Minis is een aantal jaren de stem van de reclames van Kruidvat. “Ik spreek die reclames elke week in en doe dat al negen jaar met veel lol. Ik vind hetgeen enkel probleem om de stem van dat bedrijf te zijn”, vertelde zij in 2018 in De Volkskrant. Door het inspreken van de reclames, heeft zij financieel de ruimte voor andere projecten. “Het geeft mij de vrijheid om desnoods een half jaar vrijaf te nemen om te schrijven of mijn show voor te bereiden.”

Er zijn veel mensen die een hekel hebben aan haar stem in de reclame. “Het probleem van die reclames is dat ze heel vaak uitgezonden worden. Als je mij zeventien keer per dag iets enthousiasts hoort zeggen, dan kan ik wel begrijpen dat je er gek van wordt”, zei de actrice in 2015 op NU.nl. Minis vindt het vooral grappig dat mensen zich aan haar stem storen. “Het is maar een opgezette stem, niet mijn eigen stem. Ik ben actrice en ik vind het leuk om die stem te acteren. Gelukkig is het niet zoals ik zelf praat, dus ik vind het vreemd dat mensen die stem liëren aan mijn ‘zijn’.”

De omzet blijft groeien’

De negatieve reacties op de reclames doen haar niet veel. “Het raakt me niet. Als er straks kritiek zou zijn op mijn show, zou dat veel harder aankomen”, vertelde Hadewych, die in 2018 door Nederland toerde met haar solovoorstelling Minis Plus, in De Volkskrant. Ondanks dat mensen haar stem in de reclames niet altijd kunnen waarderen, werkt de boodschap wel effectief. “Het is trouwens bewezen dat sinds ik de Kruidvat-stem ben, de omzet blijft groeien. Het gaat daar als een trein.”

Terwijl Minis als actrice al meerdere prijzen heeft gewonnen, greep ze in 2018 naast de Loden Radioleeuw voor de meest irritante radioreclame. De stem van Hadewych in de reclames wordt volgens het NPO 1-programma Radar door radioluisteraars als irritant en overdreven ervaren. “Volstrekt abnormale spreektaal”, oordeelden luisteraars, die de actrice een ‘ontzettend irritante stem’ vinden hebben. De prijs ging uiteindelijk naar Eyelove met de stem van René Froger, die met 55 procent van de stemmen Online.nl (26 procent) en Kruidvat (19 procent) achter zich liet.