Vanavond op tv: Strijd tussen luchtvaartpioniers in kostuumdrama Vliegende Hollanders
Bron: AVROTROS / Mark van Aller

Vanavond op tv: Strijd tussen luchtvaartpioniers in kostuumdrama Vliegende Hollanders

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De spectaculaire dramaserie Vliegende Hollanders over luchtvaartpioniers Anthony Fokker en Albert Plesman gaat vanavond van start op NPO 1. Het achtdelige kostuumdrama vertelt het verhaal van Fokker en Plesman tijdens de begindagen van de commerciële luchtvaart aan het begin van de 20ste eeuw.

Ondanks hun gedeelde passie voor vliegen voeren Fokker en Plesman door verschillende levensstijlen een constante strijd, maar toch kunnen ze niet om elkaar heen. Plesman heeft vliegtuigen nodig om de noodlijdende KLM te redden en Fokker heeft een grote klant nodig om zijn vliegtuigen aan te verkopen.

De eerste ontmoeting tussen Plesman en vliegtuigbouwer Fokker vindt plaats in 1919 tijdens de door Plesman georganiseerde Eerste Luchtvaart Tentoonstelling Amsterdam. Samen weten ze er uiteindelijk in te slagen om Nederland tot een belangrijke speler te maken op het wereldtoneel van de luchtvaart. 

De serie vertelt een verhaal van 20 jaar, waarin dezelfde karakters door verschillende acteurs worden gespeeld. In de eerste vier afleveringen worden Plesman en Fokker vertolkt door Steef de Bot en Bram Suijker. In andere afleveringen kruipen Daan Schuurmans en Fedja van Huêt in de huid van de heren.

Vliegende Hollanders is vanaf zondag 18 oktober, wekelijks, om 21:20 uur te zien op NPO 1.