De Verraders: Voldoende ruimte voor achterdocht, verraad en intrige
Bron: RTL / William Rutten

De Verraders: Voldoende ruimte voor achterdocht, verraad en intrige

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

Nadat ik de vooraankondiging op de televisie gezien had was ik benieuwd naar dit programma waarin 18 BN-ers strijden om 50 kilo zilver. Alle deelnemers strijden voor hetzelfde doel, zoveel mogelijk zilver winnen in opdrachten. Maar 3 van deze deelnemers worden aangewezen als verraders. Deze verraders mogen elke nacht een deelnemer vermoorden en deze ligt direct uit het spel. Daarnaast mogen elke dag alle deelnemers inclusief de verraders iemand verbannen die dus ook het spel moet verlaten. Er is dus voldoende ruimte voor achterdocht, verraad en intrige. 

In de eerste aflevering worden de drie verraders aangewezen. Iedereen heeft zijn ogen dicht en presentator Tijl Beckand legt bij drie van deze deelnemers zijn hand op hun schouder. Dit zijn de verraders. Nadat dit is gedaan mogen de verraders, Kees Boot, Diederik Jekel en Holly Mae Brood elkaar even in de poppetjes van hun ogen kijken. En dan mogen alle deelnemers hun ogen openen en elkaar aankijken en vanaf dat moment slaat paranoia en achterdocht toe. 

De wereld staat vol van ‘conspiracy’ theorieën. En in de verraders is dit dus de ‘zij drinken water en zijn dus verraders’ theorie. Het blijkt dus dat nadat iedereen zijn ogen mocht openen 3 mensen een slok water namen. Een theorie is dus dat dit de verraders zijn.

Angst

De deelnemers voeren opdrachten uit om zilver te verdienen wat erg goed gaat. Ze winnen steeds het zilver, soms met nog maar een paar seconden te gaan. Ook de verraders werken ijverig mee want zij zijn ook gebaat bij het winnen van zoveel mogelijk zilver.

De mooiste opdracht voor mij was het overwinnen van een angst. Een groep moest een injectie krijgen, een groep zou levend worden begraven en een groep moest van een hoge toren omlaag glijden via een kabel. Alle deelnemers uit de groep van de hoge toren gleden omlaag. Francis van Broekhuizen overwon haar angst en gleed vanaf de toren omlaag terwijl ze doodsangsten uitstond. Maar ze deed het. Met de deelnemers die levend begraven werden werd een mindfuck uitgehaald door de kisten even op te tillen en te laten zakken en er daarna aarde op te gooien waardoor het leek of ze inderdaad levend werden begraven. En bij de groep die een injectie moest ondergaan kon iemand de mogelijkheid winnen om veilig te zijn bij de moord die de verraders die avond zouden beramen. Maar dan moest niet iedereen een injectie ondergaan. Nepbloed, gillende deelnemers die niet echt een injectie kregen ten spijt onderging iedereen de fake injectie.

De verraders proberen verspreid over zoveel mogelijk groepjes de zaken zo te sturen dat anderen verdacht zijn en uit te vinden op wie mogelijk gestemd gaat worden in de raad. En al snel is Steven Kazan verdacht omdat hij zich verspreekt en spreekt over ‘wij’ doelend op de verraders. Maar de echte verraders blijven goed buitenspel en iedere aflevering wordt bij de raad een niet-verrader, ‘getrouwe’ genoemd weggestemd terwijl de verraders ook elke nacht nog een getrouwe vermoorden. Totdat Sinan Can verrader Diederik Jekel ontmaskert, maar niet Diederik maar Cinan wordt die raad weggestemd wordt. Maar de dag erop opent Samantha Steenwijk weer de aanval op Diederik die dan wel wordt weggestemd. Als hij dan aangeeft dat hij een verrader is heerst er een juichstemming onder de getrouwen. Maar de makers hebben nog een verassing achter de hand. 

Nieuwe verrader

Die avond als de twee overgebleven verraders beramen wie ze willen vermoorden krijgen ze bezoek van Tijl ze krijgen de keus een getrouwe uit te nodigen om verrader te worden. En als die accepteert wordt er die nacht niemand vermoord. Mijn eerste reactie was Samantha, want die lijkt een goed oog te hebben voor de verraders. Nodig je haar uit dan zal ze de andere twee verraders niet meer verraden. En zij heeft zich bewezen als getrouwe en zal dus zeker invloed hebben bij de anderen. Weigert ze dan vermoord je haar bij de eerstvolgende mogelijkheid. Samantha is slim genoeg om dit te beseffen en zal dus ook wel tot verrader bekeerd worden. 

Ik kijk nu al uit naar de volgende aflevering om er achter te komen of Samantha inderdaad verrader wordt en om te zien hoe de andere bij het ontbijt reageren als er niemand vermoord blijkt te zijn en wat de uitleg van Tijl gaat zijn.  Dit wordt het spannendste ontbijt tot nu toe en nog meer paranoia volgt.

Meepraten over De Verraders? Word lid van onze Facebook-groep!