Voorbeschouwing: Turkije is een niet te onderschatten ploeg
Bron: Pixabay

Voorbeschouwing: Turkije is een niet te onderschatten ploeg

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Na een jaar uitstel begint vanavond dan eindelijk het Europees Kampioenschap voetbal. Dit toernooi zal om het zestig jarig jubileum van de UEFA te vieren gespeeld worden in twaalf landen waaronder in Nederland (Johan Cruijff Arena). Vanavond om 21.00 uur is het officiële startschot van het EK met de wedstrijd Turkije tegen Italië. De wedstrijd vindt plaats in het Stadio Olimpico in Rome. 

Turkije

Dat Italië wel even van Turkije wint, valt nog te bezien, want ook Turkije had weinig moeite in de kwalificatie voor dit kampioenschap. In een kwalificatiegroep met Frankrijk wisten de Turken zich met maar één nederlaag knap te plaatsen voor het toernooi. Ook het Nederlands elftal weet maar al te goed dat je Turkije niet moet onderschatten, want in maart jl. verloor Nederland met 4-2 van de Turkse ploeg. Bij de Turken zien we een aantal spelers die we kennen uit de Eredivisie. Orkun Kökcü is speler van Feyenoord en heeft inmiddels 6 interlands achter zijn naam staan. De andere spelers met Eredivisie-ervaring zijn Enes Ünal (voormalig FC Twente) en Halil Dervisoglu (voormalig Sparta Rotterdam en FC Twente).

Italië

Ondanks dat de Italianen geen echte vedettes in de ploeg hebben, beschikken ze over een zeer goed team met onder andere de goalgetter Ciro Immobile en het goede middenveld met Marco Veratti als leider. Waar Italië normaliter zeer verdedigend ingesteld was, spelen ze onder leiding van Roberto Mancini fris en aanvallend voetbal. De Italianen kwamen hun kwalificatie voor het EK zonder ook maar één keer punten te morsen door. Door de verandering naar een attractieve speelwijze is Italië een van de outsiders van dit Europees Kampioenschap. Voor de wedstrijd met Turkije worden zij dus ook als favoriet bestempeld.

Nederlands tintje 

De wedstrijd in Rome staat onder leiding van Danny Makkelie en zijn team. Het is voor de eerste keer dat de 38-jarige Makkelie actief is op een groot eindtoernooi. Makkelie is niet de enige Nederlandse scheidsrechter die op dit EK actief zal zijn, want ook Bjorn Kuipers fluit een aantal wedstrijden. Waar het voor Makkelie zijn eerste toernooi zal worden, is het voor de 48-jarige Kuipers zijn laatste toernooi. 

De wedstrijd Turkije - Italië is vanavond om 21:00 uur te zien op NPO 1. De voorbeschouwing van de NOS start 20:30 uur. Op SBS6 begint de voorbeschouwing om 20:00 uur.