Recensie: ‘Hai Society bezorgt plaatsvervangende schaamte voor rare oom Jaïr’
Bron: RTL

Recensie: ‘Hai Society bezorgt plaatsvervangende schaamte voor rare oom Jaïr’

Geschreven door Daniël Schalk

Deze zomer verruilt Jaïr Ferwerda politiek Den Haag voor tropische oorden als Monaco en Saint-Tropez om een keer niet achter politici aan te huppelen voor een quotje, maar om zich onder te dompelen in het leven van rijke Nederlanders in het buitenland. In de eerste aflevering ontmoette hij in Portugal onder andere Louis van Gaal en zijn vrouw Truus en de ietwat eigenaardige ondernemer Erik de Vlieger.

Jaïr is, met alle respect, toch een beetje een lulletje rozenwater. Hij is de rare oom die op verjaardagen vieze verhaaltjes vertelt en het hardst lacht om zijn eigen grappen. Je krijgt bijna plaatsvervangende schaamte als Jaïr zich begeeft onder de rijke stinkerds. Ondertussen is dat ook de charme van de politiekverslaggever. Hij kent zelf, in tegenstelling tot de kijker, namelijk géén schaamte. Dat begint al direct met de door Jaïr zelf ingezongen titelsong. Toen dacht ik nog: erger wordt het niet. Verkeerd gedacht.

Mr Bean

Als geen ander vertegenwoordigt Jaïr de gewone Nederlander. Het zijn twee werelden die in Hai Society samenkomen, die van je rare oom en die van een steenrijke zakenman of BN’er. Het is alsof je rare oom per toeval op een chique feestje terecht is gekomen. Hai Society had dan ook prima een film van Mr Bean kunnen wezen, waarin Mr Bean bij aankomst op het vliegveld in een belastingparadijs per ongeluk wordt aangezien voor een rijke zakenman uit Amerika en door de chauffeur naar het luxe oord van een multimiljonair wordt gebracht waar vervolgens alles mis gaat. Jaïr mist alleen Teddy nog.

Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het al met al een heerlijk programma. Hai Society is er eentje in de categorie ‘guilty pleasures’, en dan vooral op het moment dat Jaïr de zelfingenomen Louis van Gaal interviewt. Hai Society is de politiekverslaggever op het lijf geschreven, want als er iemand nóg meer in zichzelf geloofd dan een politicus, dan is het Van Gaal wel. Jaïr zijn trucje van het Binnenhof werkt ook prima bij onze alles-behalve-normaal-gebleven landgenoten. Het is heerlijke tv, maar wel een beetje gemaakt.

Hai Society is iedere zondag om 21:30 uur te zien op RTL4.