Expeditie Robinson 2021: Een nieuw begin
Bron: RTL / Tom Cornelissen

Expeditie Robinson 2021: Een nieuw begin

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

Dit jaar is Expeditie Robinson anders dan alle voorgaande jaren, maar misschien mede daarom is dit het meest bekritiseerde jaar ooit. Complete het begon met bamboestokken op maat, het vaak uitdelen van eten bij proeven en het eindigde vorige week in kritiek op een samensmeltings-aflevering die leek op de aflevering daarvoor. Alles was eigenlijk precies hetzelfde behalve de gezichten, die waren anders.

Dus nu is het erg belangrijk dat dit nieuwe begin de kijkers weer pakt. Een winnaarseiland met Jan en Yuki en dan het bandana-eiland en het eiland van de bandana-loze deelnemers. Hoe zou het nu verder gaan. Winnaarseiland zoals vaker, een duel, de verliezer moet terug naar een van de eilanden. De winnaar blijft op winnaarseiland en er komt na een proef een nieuwe winnaar naar het eiland. 

Maar de andere twee eilanden, met of zonder bandana, strijden tegen elkaar als twee nieuwe kampen? En dan uiteindelijk weer een soort samensmelting met een nieuw samensmeltingsdiner? Alles lijk mogelijk dit jaar.

De luxe van winnaarseiland

Winnaarseiland blijkt echt een winnaarseiland. De deelnemers die daar verblijven hebben een hutje met een stapel bed met drie, ja drie bedden! Bedden met een matras en een kussen. Dus eindelijk eens lekker slapen. Jan die last van zijn rug heeft was er erg blij mee en Yuki die als tweede naar het eiland kwam was hier ook erg blij mee. En zoals verwacht moesten deze twee tegen elkaar strijden. Een stalen staaf met gestrekte armen tussen twee houtjes geklemd houden. Een proef die Jan uiteindelijk wist te winnen. Dus Yuki moet terug en Jan kan op zijn matras blijven slapen. 

Op het eiland van de bandana’s kwamen Defano, Britte en René aan, eindelijk een zandstrand! En René die 15 jaar lang scout is geweest was happy dat hij weer kon bouwen. Maar terwijl deze drie zich verbazen over de kleine groep en dat het behalve het diner dan niet echt een samensmelting is geweest krijgen bezoek van vijf anderen, Loek, Wietze, Jasmine, Loiza en Anouk. 

Defano is geblesseerd die heeft op de vorige proef ene lelijke val gemaakt en heeft pijn aan zijn ribben. Maar ook Loiza is niet fit, die heeft veel last van haar lichaam. En terwijl ze allemaal klaar staan om de immuniteitsproef te doen. (Ze strijden dus individueel tegen elkaar, de winnaar krijgt immuniteit, de verliezer een zwarte stem.) Krijgen ze te horen dat Loiza om medische redenen de expeditie moet verlaten. En terwijl Loiza de expeditie verlaat komt de verliezer van winnaarseiland, Yuki meedoen met deze proef. 

Drama voordat de proef begint

Een bekende proef, de ‘Robinsonknoop’. Britte heeft eerder in de expeditie gevraagd hoe dit nu werkte en René heeft het aan meerdere in dat kamp toen uitgelegd. Van de oud deelnemers hebben sommigen deze knoop al eerder moeten doen.

De proef kan kort samengevat worden, Wietze is de snelste door het hindernis gedeelte met Britte als tweede en omdat zij weet hoe de knoop moet wint zij de immuniteit. Defano moet halverwege opgeven door zijn pijn. En krijgt dus een zwarte stem voor de eilandraad. En dan begint het vormen van nieuwe bondjes. René begint direct een bondje op te zetten en polst o.a. Jasmin, maar die vraagt zich af of ze hun wel kan vertrouwen want ze hebben haar eerder verraden. René wil Loek als eerste wegstemmen. Maar voordat het stemmen begint wordt aangegeven dat er nu niet gestemd hoeft te worden door het gedwongen vertrek van Loiza. De zwarte stem van Defano gaat mee naar de volgende eilandraad. 

De vooruitblik laat zien dat de bandana loze deelnemers bij elkaar komen. Als die dezelfde knoopproef moeten doen en beide kampen dus elke week hetzelfde moeten gaan doen gaan de kijkers waarschijnlijk muiten. Want twee vrijwel identieke afleveringen in een week is dodelijk saai.

Niks missen van Expeditie Robinson? Word lid van onze Facebook-groep!