Special Forces VIPS: Deelnemers kijken de dood in ogen
Bron: RTL / Shotbysud

Special Forces VIPS: Deelnemers kijken de dood in ogen

Geschreven door Laatste update:

Van voren naar achter van links naar rechts. Ken je dat liedje? Ja? Hoe zou je het vinden om te horen terwijl je in het water ligt? Met een geblindeerde duikbril. En je handig stevig vastgebonden met tie-wraps. Met een iemand achter je die je steeds een beetje onder water trekt. Ijskoud water dat je neusgaten in loopt en wanhopig happend naar adem. Dat is de test waarbij Special Forces doodsangst simuleren. Volgens operator Erik is het een test om te kijken hoe iemand functioneert tijdens paniek en snel diegene weer terugveren naar vermogende toestand.

Dit overkwam de deelnemers op dag 2 van de Special Forces training. Een voor werden de deelnemers, geblindeerd en met vastgebonden handen, achterover in het water geduwd. De operator schreeuwde commando’s zoals “naar voren, naar achteren, naar links, naar rechts.” Volgens operator Erik is de test bedoeld om doodsangst te simuleren en zo te zien hoe deelnemers reageren op paniek en hoe snel ze daarna weer terugveren in ‘vermogende toestand’. 

Hoe deden de BN-ers het?

Imanuelle, Jamie en Tim hebben zo hard gegild dat een gillende keukenmeid nog jaloers zou worden. Giel hijgt en Alkan kreunt. Als Roy in het water geduwd wordt lijkt het wel een bommetje, zoveel water spat er omhoog terwijl hij kopje onder gaat. Roy dacht dat hij echt ging verdrinken. Dave en Nouchka hebben ook flink wat water binnen gekregen. Als je dit al heftig vindt lees dan vooral niet verder.

Nu het verslag van hoe de ‘doodsangst test’ voor Gaby was. Nog voordat ze aan de beurt was werd de spanning haar al teveel. Lijkwit stond ze met haar ogen dicht tegen de rand van de brug geleund terwijl er Alkan, Giel en Nouchka, een voor een de test moesten doorstaan. Het geluid van haar haar spartelende groepsgenoten bezorgde Gaby een paniekaanval. Roy raakt haar arm aan om haar te steunen. Een operator komt en trekt haar ooglid omhoog om te kijken of ze nog reageert. “Volg mijn vinger” zegt de operator en geeft Gaby een peptalk. “Wat is er paniek? Houd op met panieken. In gedachte kun je overal heen waar je wil. Maar nu sta je hier,  verander je gedachten. Leuke gedachte erin minder leuke eruit.”

Gaby is aan de beurt

Dan is het moment gekomen dat Gaby toch echt aan de beurt is. Er staat een code op een houten bord dat elke deelnemer voorafgaand aan de test moet onthouden. Zodra Gaby voor het bord staat begint ze te trillen met haar hele lichaam. Als de zwarte tie-wraps om haar polsen worden gedaan begint ze hard te huilen. Voordat ze het water in moet vraagt operator Erik “ben je bang?” Gaby knikt. Erik zegt haar te stoppen met huilen en begint met aftellen, 3,2... Gaby snikt “nee, nee, nee! Ik durf niet. Nee, nee, nee, ik durf dit niet, ik wil echt niet!” Erik vraagt waarom ze naar Special Forces is gekomen. Tussen de tranen door stamelt Gaby “om grenzen te verleggen.” “Nou gefeliciteerd, we gaan gratis grenzen verleggen” zegt de operator Erik resoluut. 

Na een lange smeekbede van Gaby en peptalk van Erik begint het geduld van de operator op te raken. “Oké, grijp jezelf weer bij elkaar. Of je gaat me de drie woorden vertellen -ik geef op-  of je lazert zo van achterover als ik aftel…3,2,1 wegwezen. Met een flinke zet duwt hij Gaby in het water. Eenmaal in het water gilt ze de longen uit haar lijf. “Help, help, help!” Als Gaby eenmaal uit het water is gehaald vraagt Erik sarcastisch “En ben je dood?”

Wat een zware test. Wat vond jij van de reactie van Gaby? Zou jij de test aandurven? Of zou je opgeven en de drie woorden -ik geef op- zeggen? Op dag 2 heeft er inderdaad iemand opgegeven, maar het was niet Gaby…