De Verraders: De waarheid achter alle leugens!
Bron: RTL / Jasper Suyk

De Verraders: De waarheid achter alle leugens!

Geschreven door Laatste update:

“Het is een Rembrandt!” roept Romana uit, bij het zien van een foto van het beeld van Beatrix. In gedachte zie ik voor me hoe de cameraman moeite moet doen om niet in lachen uit te barsten. Onze voormalig koningin, die met haar hoofd op euromunten en postzegels staat. Zelfs in de vorige eeuw ging de gulden met afbeelding van Bea al massaal rond in Nederland. Romana is echter heilig overtuigd van haar gelijk. Iliass legt aan Romana uit dat het Beatrix is op de foto. “Nou dan lijkt ze op Rembrandt” zegt Romana laconiek. Ik vraag me af of Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix van Oranje dit als een compliment of belediging zal beschouwen?

Bea is niet de enige die een onbedoeld compliment krijgt van Romana. Ook het volgende beeld op de foto is de pineut. Waar Iliass het beeld nog enigszins netjes omschrijft als “iemand met dichte ogen die haar haren aan het wassen is”, kiest Romaan voor het subtiele “hij zou ook dood kunnen zijn.” Gierend van de lach verslik ik me in een kerstomaatje. Nooit geweten dat het goede voornemen om chocolade per 1 januari in te wisselen voor groenvoer zo gevaarlijk kon zijn. Tomaat wordt uit luchtpijp 'geheimlicht' en we kijken verder.

Ellen is te slim

Favoriet Iliass komt in beeld. Zelfverzekerd pocht Iliass tegen de kijker hoe hij de finale gaat winnen. Hij heeft een geniaal plan bedacht om samen met medeverrader Britt in de finale te komen. Het komt erop neer dat Ellen onverwachts bij de ronde tafel eruit gestemd wordt. Hiervoor moeten Britt en Iliass wel eerst Romana voor de gek houden en haar overtuigen dat Ellen een verrader is. 

Ellen weg stemmen is de beste optie voor Britt en Iliass om te winnen. Ellen is een groot gevaar voor de verraders. Zij doorziet, als enige kandidaat, precies het manipulatieve spelletje wat de verraders spelen. En zo geschiedde…Ellen vloog er tijdens de laatste stemronde uit. Best jammer eigenlijk, want zij had het zilver meer dan verdiend. Twee verraders met ruime acteer ervaring doorzien is een topprestatie.

Knagend geweten

Toch had ook Ellen de laatste meesterlijke zet van Britt & Iliass niet doorzien. Dat alle stemmen op haar vallen komt als een messteek in haar rug. De pijn is in haar ogen te lezen. Zonder afscheid nemen verlaat Ellen de groep. Britt blijft gebroken achter. De rol van verrader botst met het lieve karakter van Britt. Als Iliass en Britt tegenover elkaar staan in de finale breekt ook Iliass. Het schuldgevoel dat hij zijn maten Jay en Tim heeft verraden vreet aan hem. Verrader zijn lijkt zo leuk, maar is dat het wel? De tol die het eist om medekandidaten voor te liegen is enorm. De kandidaten hebben tijdens en buiten de opnames heel wat uurtjes met elkaar doorgebracht en een band opgebouwd. Een band die enerzijds oprecht is, maar tegelijkertijd ook is verweven met vieze leugens. 

Het grote moment is gekomen. Kiezen Britt en Iliass ervoor om de zilverschat te delen? Of kiest een van de twee voor verraad. Als beide finalisten voor verraad kiezen, gaat Romana er met de zilverstaven vandoor. Het lijkt er even op dat Britt verraden wordt door Iliass, maar de vriendelijke acteur strijkt met zijn hand over zijn hart en deelt de schat met Britt. Met deze onverwachte zet laat Ilias menig vrouwenhart van de kijkers wegsmelten.  De officiële winnaars van De Verraders wintereditie zijn Britt Scholte en Ilias Ojje! 

Hopelijk hebben de toekomstige verraders voor het volgende tv-seizoen goed opgelet en wat geleerd van de kunsten van Iliass en Britt. Maart 2022 gaan we het zien op RTL4. 

Wat vond jij van de finale? Praat mee op onze Facebook-groep!