Ajax en Benfica spelen gelijk in vermakelijk duel
Bron: UEFA.com

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Ajax heeft de eerste ontmoeting met Benfica niet weten te winnen. De Amsterdammers speelden in een vermakelijk duel met 2-2 gelijk. De ploeg van Erik ten Hag ging na een goede eerste helft weliswaar rusten met een 1-2 voorsprong, maar in de tweede helft was Benfica een stuk sterker dan Ajax. De koploper van de Eredivisie zal tijdens de return, die gepland staat op 15 maart, nog een hele kluif hebben aan de Portugese topclub.

Ajax begon met een verrassende wijziging in de ploeg. Ryan Gravenberch startte in de basis, wat ten koste ging van Davey Klaassen. Verder kende de opstelling geen verrassing. In het doel stond Pasveer met voor zich Mazraoui, Timber, Martinez en Blind. Voor Daley Blind was het op voorhand al een bijzondere wedstrijd, want hij streeft Jari Litmanen voorbij als Ajacied die de meeste Champions Leaguewedstrijden heeft gespeeld. Naast Gravenberch werd het middenveld gecomplementeerd door Alvarez en Berghuis. Antony, Haller en Tadic vormden de voorhoede aan de aftrap.

In de openingsfase hielden beide ploegen elkaar goed in evenwicht en kregen zowel Benfica als Ajax de nodige kleine mogelijkheden, maar beide ploegen waren slordig in de afronding. In de achttiende minuut wist Dusan Tadic op schitterde wijze de 0-1 binnen te werken. Na slordig balverlies van Benfica wist Mazraoui Tadic in stelling te brengen en de Serviër schoot de bal in de verre hoek. In de 26e minuut kwam Benfica op gelijke hoogte met de Amsterdammers. Na een voorzet van de linkerkant van het veld van oud-Ajacied Jan Vertonghen krijg Haller de bal ongelukkig tegen zich aan en verschalkt de spits zijn eigen keeper. Drie minuten na de gelijkmaker wist Haller wel het goede doel te vinden Ajax weer op voorsprong te schieten. De 1-2 betekende voor Haller alweer zijn elfde doelpunt deze Champions League-campagne. Vlak voor rust kreeg Ajax een grote kans om de voorsprong te vergroten, maar Alvarez schoot op de paal en de rebound van Haller ging naast het doel van Benfica. Na deze misser gingen beide ploegen rusten met een kleine voorsprong voor Ajax.

Benfica begon de tweede helft zeer dreigend, maar de eerste grote kans was voor Ajax na acht minuten in de tweede helft. Tadic mikte net te hoog en tevens floot de scheidsrechter voor buitenspel. Na een uur spelen was het van beide kanten een klein wonder dat er in de tweede helft nog niet gescoord was. Zowel Ajax als Benfica creëerden kans op kans en dat zorgde voor het nodige spektakel. In de 72e minuut kwam Benfica toch op gelijke hoogte. Na een verwoestend afstandsschot weet Pasveer redding te brengen, maar vanuit de rebound legde Yaremchuk de 2-2 in het net. Benfica bleef na de gelijkmaker de betere ploeg, maar na een legio aan kansen voor beide ploegen bleef de wedstrijd onbeslist.