Expeditie Robinson All Stars: Wie niet sterk is moet slim zijn
Bron: RTL / Shotbysud

Expeditie Robinson All Stars: Wie niet sterk is moet slim zijn

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

En daar stonden ze dan, 18 deelnemers, kampioenen en bijna kampioenen die een ding gemeen hebben. Ze willen winnen! En als ze niet winnen dan toch minimaal zover komen als de vorige keer. Maar niet iedereen kan de halve finale of finale halen. Laat staan winnen.

Dus daar stonden ze alle 18 op een plateautje vastgeketend met voor zich een soort tafelblad dat afgedekt was. En met de uitleg werd he tmeteen serieus. Met een soort puzzel moet een sleutel losgemaakt worden ben je vrij dan ren je en pak je een bandana. Daarna snijd je handen los. En als je los bent mag je anderen gaan helpen om los te komen.

De eerste twee die zichzelf losmaken krijgen een immuniteitsmunt. De laatste twee, die gaan direct naar huis. Einde expeditie. Dus zoiets als je kunnen kwalificeren voor het bal der kampioenen, de Champions League en dan eindigen met niets, niet eens Europees voetbal.

Keuzes maken!

En direct dacht ik aan strategische keuzes en aan de vijanden die sommigen gemaakt hebben. Dio die Thomas Dekker had verraden bijvoorbeeld. Schept het helpen direct al verplichtingen? Maar het feit dat 2 van deze deelnemers direct af zouden vallen zette de boel meteen op scherp. Sommige moesten proberen de rust te bewaren en bij sommigen was het direct paniek met een hoofdletter P.

Misschien verrassend maar de eerste die zichzelf los wist te maken was Bertie, die direct Dio ging helpen. De tweede die los kwam was Niels die direct Sebastiaan ging helpen. Daarna maakten Rita en Dio, met hulp van Bertie zich los. En Bertie ging Carlos helpen. Niels ging Ferry helpen maar die was zo vol in paniekmodus dat het helpen niet tot hem doordrong. Hij zag het gewoon niet. Maar door goed te luisteren naar hulp die tot Ferry niet doordrong kon Rita zichzelf wel bevrijden. Afwisselend zagen we paniek, kalmte, hoorden we luide uitleg hoe het moest en maakten mensen zichzelf vrij.

Elk jaar heb ik favorieten en deelnemers die ik minder vind. Voor deze All Stars heb ik vanaf het begin een aantal favorieten. Hugo gewoon om zijn ongebreidelde enthousiasme, Mariana die zichzelf trouw is gebleven in de vorige expeditie en heel sluw is. Carlos een van de sterkste onbekende Nederlanders, de rustige en kalme Jan en Thomas. En daarvan zaten er meerdere nog vastgeketend terwijl het spel vorderde. Alleen Carlos en Jan waren los, maar Hugo, Mariana en Thomas nog niet. Ik dacht echt er gaan toch niet twee van mijn favorieten afvallen. De schrik sloeg me om het hart.

Waar blijven mijn favorieten?

Maar gelukkig wisten deze 3 zichzelf los te maken bij de laatste 4 die dit lukte. En dus waren er 16 vrij en stonden er nog twee aan hun boom vastgeketend. Onmiddellijk dacht ik aan Gregory die ook al in beeld was geweest terwijl het hem helemaal niet lukte. En daarna werden de namen genoemd en inderdaad Gregory maar ook Kay waren er niet in geslaagd en was hun expeditie al over.

Heftig, maar het ging heftig verder. Met het bandana pakken hadden zich twee teams gevormd die direct tegen elkaar moesten strijden in een heel zware proef. EEn vlot maken, een stormram opduiken een zware houten kluisdeur open rammen. In de kluis ligt alles wat je nodig hebt om te overleven. Dus pakken wat je wilt hebben, terug naar het vlot en naar de finish roeien. Het winnende kamp mocht alles houden wat ze uit de kluis hebben gepakt en zijn kamp Zuid. Het verliezende team mag echter niet meenemen en wordt kamp Noord.

En terwijl de teams de gehele tijd gelijk opgingen bleek niet kracht het verschil te maken, Maar slimheid maakte het verschil. Terwijl haar hele team al bezig was met het verslepen van de stormram over en onder hindernissen bleef Mariana achter en gooide het anker van hun vlot in het water. Het andere team had het anker op het strand gegooid.

En na het loodzware openbreken van de kluis, waarbij de stormram na een aantal pogingen steeds neergelegd moest worden omdat dit zo zwaar was, holde beide teams naar hun vlot. En het gele team kreeg hun vlot niet in beweging. Het oranje team van Marian had het makkelijker, hun vlot lag nog in het water met het anker in het water en was vrij snel weer in beweging te krijgen. Waardoor de slimheid van Mariana bepalend bleek te zijn voor de overwinning van team oranje en nu dus team Zuid.

Niks missen van Expeditie Robinson? Word lid van onze Facebook-groep!