Opdienen of Afserveren: Bouwval? Verbouwen!

Opdienen of Afserveren: Bouwval? Verbouwen!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is weer woensdag en dus tijd voor Opdienen of Afserveren. In deze zesde aflevering staan Lisanne en Joël centraal. Het jonge koppel wil dolgraag een eigen restaurant openen in Sittard. Het pand wat zij voor ogen hebben is een oude apotheek. Alleen ligt de nadruk heel erg op oud. Het pand is in een enorme slechte staat. Toch is er ook goed nieuws. De huurbaas neemt de kosten voor de verbouwing voor zijn rekening.

Lisanne ziet het allemaal al voor zich. De apotheek blijft centraal staan in het restaurant. Daarnaast heeft de 25-jarige genoeg eigen ideeën. Zij heeft haar baan in de administratie al opgezegd om zich volledig te kunnen focussen op het restaurant. Haar vriend Joël geeft kookles op het MBO. Hij blijft dit nog wel doen, want dat zorgt voor inkomen. 

Op het moment dat de twee gefilmd worden is het 1 september. Lisanne hoopt voor de kerst openen te kunnen. Maar helaas lopen die plannen al snel in het spreekwoordelijke water. Dit heeft alles te maken met de verbouwing van het pand. Deze lopen behoorlijke veel vertragingen op. Hierdoor kunnen Lisanne en Joël alleen maar afwachten. Toch doen zij dit niet helemaal.

De opa van Joël is al druk bezig met de voorbereidingen. Daarnaast krijgt Lisanne ook advies van haar broer Hans. Hij helpt het koppel met de inboedel voor het restaurant. Maar hoe meer mensen, hoe meer meningen. Dit lijkt Lisanne alles behalve prettig te vinden. Maar er is nog tijd zat. Want de verbouwing verloopt niet meer volgens planning.

Als alles nu goed gaat, kan het restaurant pas in januari open. Of dat ook daadwerkelijk gaat lukken is nog even spannend. Want de droogtijd van de geverfde muren duurt heel lang. Dat heeft ook te maken met de regen die volop uit de hemel valt. Als dat nog niet genoeg is, staat ook de baan van Joël op de tocht... als hij zijn baan zou verliezen, dan valt er een groot deel van het inkomen weg.

Bij een restaurant hoort ook koffie. Dus plant Lisanne een koffie cursus in. Ook over personeel wordt nagedacht. Zo is er een kok aangenomen. Deze kok helpt ook gezellig mee klussen. Daar zijn Lisanne en Joël maar wat blij mee, want iedere hulp is mooi meegenomen.

Op 30 december was dan eindelijk de sleuteloverdracht. Dat moest gevierd worden. Vrienden en familie verzamelden zich bij het restaurant om Lisanne te verrassen. Hiervan raakte zijzelf een beetje emotioneel. Is dit dan eindelijk het begin van goed nieuws? Je zou bijna denken en hopen van wel. Alleen moest Lisanne wel weer met haar planning schuiven. Dit heeft weer alles te maken met de vloer die maar niet droog wil worden.

In het pand is één grote troep zichtbaar. De muren zijn niet waterdicht. De vloer wil niet droog worden. Dan valt ook de stroom nog eens uit. Allemaal pech voor Lisanne en Joël. Als kijker leef ik toch mee met dit koppel. Want ze werken er allebei hard voor om hun restaurant binnenkort te openen. Lisanne zelf blijft positief, dat is wel iets wat ik wel kan waarderen.

De ondernemers in de buurt klagen ook over het restaurant. De verbouwingen lopen enorm uit. Dit merken ook de andere ondernemers in de straat. Hiervoor heeft Lisanne volop begrip. Gelukkig komt daar dan ook een keer goed nieuws. De aannemer helpt met schilderen! Dat scheelt Lisanne en Joël een hoop tijd. Deze tijd kunnen zij goed besteden.

De vloer is inmiddels droog en klaar voor vernieuwing. De nieuwe vloer ziet er super strak uit. Lisanne is hier enorm enthousiast over. Maar het kan niet alleen maar goed gaan voor het koppel. Wanneer er een fikse regenbui boven Sittard losbarst gaat het snel mis. Het regenwater loopt zo het restaurant in... op de nieuwe vloer... Meteen wordt er alles aangedaan om dit probleem te verhelpen.

Nadat de lekkage is verholpen gaat het snel de goede kant op. De meubelen komen langzaam maar zeker binnen. Ook de oude toonbank komt op de oude plek te staan. Deze is onder handen genomen door de opa van Joël. Daarnaast komt ook het personeel een kijkje nemen. Lisanne heeft er voor gekozen om mensen met een beperking in te zetten. Dat vind ik een hele bijzondere en mooie keuze. Het personeel had er heel veel zin in.

Alles is tot in de puntjes voorbereid. De dag voor de opening is alles goed voor elkaar. Maar op de dag van de opening, blijkt er geen pin apparaat te zijn. Daarnaast zijn er gezonde spanningen voelbaar bij zowel Lisanne en Joël. Maar het resultaat mag er zeker zijn. Je kunt zien dat Lisanne en Joël er veel aan gedaan hebben. Ik dacht dat het zou uitlopen tot een ramp. Maar dat viel gelukkig heel erg mee.

Meteen al bij de openingen is het druk. Niet zomaar druk, maar heel erg druk. Binnen een kwartier waren alle tafels bezet! Dat hebben Lisanne en Joël maar mooi even voor elkaar. Lisanne kan ook weer lachen. Dat is iets wat voor Joël heel erg fijn was.

Ik zie het wel goed komen voor dit restaurant in Sittard. Lisanne en Joël hebben zoveel tegenslagen gehad. Ondanks deze tegenslagen hebben zij zich toch prima staande weten te houden. Nu moeten zij het echt waar gaan maken. Maar het lijkt erop alsof het allemaal goed gaat komen. Vier maanden later was er een korte terugblik. Het restaurant loopt als een trein. Het is een aanwinst voor Sittard!

Opdienen of Afserveren is iedere woensdagavond om 21.30 uur te zien bij RTL 4.