Expeditie Robinson All Stars: Ruggengraatloos
Bron: RTL / Shotbysud

Expeditie Robinson All Stars: Ruggengraatloos

Geschreven door John Holdorp

Een expeditie haalt het beste in mensen naar boven. Niels heeft tot nu toe steeds het beste van zichzelf laten zien en wordt door de anderen ook als een echte Robinson gezien. Zoals Thomas in zee ook aan Niels en Ferry verteld. Een expeditie haalt ook het slechte in mensen naar boven. Zoals de manier waarop Edith in de vorige aflevering Hugo uit zijn concentratie haalde op zo’n een manier dat half twitter zich hierover negatief uitliet.

De wil om verder te komen en te winnen zorgt ervoor dat mensen vaak dingen doen die ze normaal nooit zouden doen. Topsporters willen winnen. Topsporters zouden eigenlijk altijd moeten willen winnen. Maar toch denken beide judoka’s Carlos en Edith na over expres de komende proef te verliezen om iemand uit hun team weg te kunnen stemmen. En na afgelopen aflevering bijna verketterd te zijn op twitter zou dit het beeld van Nederland ten opzichte van Edith geen goed doen. Maar het enige dat telt is winnen dus. Winnen van de expeditie en niet winnen van een proef.

In een kamp van 6 mensen waarin de stemverdeling 3-3 zou moeten zijn krijg je op een eilandraad een duel, zoals we afgelopen aflevering konden zien. Dit kostte Hugo uiteindelijk zijn plaats in de expeditie. Dus in het kamp met Jan, Bertie en Thomas tegenover Niels, Ferry en Mariana moet er een duel volgen tenzij iemand zijn ziel aan een ander team verkoopt. Mariana die in haar eerdere expeditie niet wars was van een tactisch spel heeft een duidelijke afspraak met Niels en Ferry.

Jan en Bertie hebben ook een duidelijke afspraak met elkaar maar zijn niet zeker van Thomas. Maar een gesprek met hem levert weinig op. Thomas heeft nog niet beslist zegt hij. Maar als Carlos en Edith expres de proef verliezen maakt dit alles niets uit.

De proef

De proef die alles bepaald is weer groots, Robinson waardig en zwaar. Het einddoel is het vuur aansteken in een wok. Bij Noord moet eerst bepaald worden wie van de 6 niet mee mag doen. Een natuurlijke keuze zou misschien de ‘zwakkere Mariana zijn. Maar het lot bepaald. Alle teamleden moeten een steentje uit een zak pakken en degene met het zwarte steentje mag niet meedoen. Dit blijkt Niels te zijn, een echte tegenvaller want tijdens de afgelopen proeven bleek Niels steeds een uitblinker te zijn.

Zuid begint goed. Carlos en Edith kunnen het niet voor elkaar krijgen om expres te verliezen. Hun sportershart voorkomt dit. Zuid neemt een voorsprong totdat er een balk doorgezaagd moet worden, dit gaat slecht en Noord loopt hier in, komt zelfs op voorsprong. Maar dan blijkt dat de ketting waarmee een deel van een ladder gemaakt moet worden en die maar op een manier correct gebruikt kan worden, verkeerd om is gebruikt. Noord moet deze weer helemaal losmaken en opnieuw beginnen waardoor Zuid weer op voorsprong kan komen en de proef wint.

Wat beslist Thomas op de eilandraad?

En dus moeten Jan, Bertie, Mariana, Ferry en Niels afwachten wat de spil in deze eilandraad, Thomas, gaat beslissen. Thomas die in zijn eerste expeditie Dio keihard verraden heeft. Thomas die in zijn biografie al aangegeven heeft geen ruggengraat te hebben. Jan en Bertie hopen op twee stemmen voor Bertie, twee voor Jan en zetten hun stemmen in op Thomas hopend op een duel en dus een kans.

Als de stemmen worden geteld is het Jan, Thomas, Thomas en Jan. 2-2 dus met nog 2 stemmen te gaan. En die beide stemmen zijn voor Jan. Thomas heeft dus weer laten zien dat hij niet betrouwbaar is. Maar wat kun je eigenlijk verwachten van iemand die jarenlang doping gebruikt heeft en hier altijd over gelogen heeft? Maar doordat Thomas zijn ware aard laat zien ligt Jan uit de expeditie en zal bij een volgende eilandraad Bertie de volgende zijn. Want Bertie heeft bij deze eilandraad net als Niels overigens haar immuniteitsring ingezet.

Niks missen van Expeditie Robinson? Word lid van onze Facebook-groep!