Recensie: ‘Waar zijn de BN’ers in Blow Up?’
Bron: RTL / William Rutten

Recensie: ‘Waar zijn de BN’ers in Blow Up?’

Geschreven door Daniël Schalk

Menig nieuw televisieprogramma wordt vooraf flink opgeblazen, maar RTL4 introduceerde vanavond een échte knaller: de ballonnenshow Blow Up. Zo, dat zijn genoeg woordgrapjes voor deze recensie. Het duo Chantal Janzen en Martijn Krabbé is na het The Voice-debacle van de reservebank gehaald om een wekenlange afvalrace tussen de beste ballonvouwers van Nederland te presenteren. Wie verzint het?

Televisie is veel te braaf geworden. We zien tegenwoordig alleen nog maar mensen die iets goed kunnen, van dominosteentjes in een rijtje zetten tot ballonnen vouwen. Typerend vond ik dat ze het vanavond nodig vonden om te benadrukken dat de duizenden ballonnen die in Blow Up worden gebruikt biologisch afbreekbaar zijn en dus milieuvriendelijk. Gelukkig maar, want ik maakte mij al zorgen.

Ik wist niet dat ik dit óóit zou zeggen: maar waar zijn de BN’ers gebleven? Het is toch helemaal niet leuk om te kijken naar mensen die ergens goed in zijn. Ik wil juist mensen zien die ergens niet goed in zijn. Ik had veel liever gezien hoe Peter Gillis van zijn stokje was gegaan omdat hij niet genoeg lucht had om een ballon op te blazen en hoe Patty Brard haar angst voor ballonnen probeerde te overwinnen.

Op een gegeven moment begon ik mij tijdens de aflevering zelfs bekende Nederlanders in te beelden. Ballonnen-fee Pauline doet met haar hysterische gegil en irritante gezang zeker niet onder aan Martien Meiland en ballonmotorrijder (goed galgje-woord) Frans kan prima door als lookalike van René van der Gijp, hij heeft zelfs de humor van Gijpie. Met een beetje fantasie is Blow Up net de TV Kantine.

Even een positieve noot voordat ik volledig leegloop. Sorry, toch nog een woordgrap. Chantal en Martijn hebben mij aangestoken. Afijn, ik ben al lang blij dat RTL weer eens iets nieuws probeert. Je kan van alles zeggen over de vele nietszeggende shows die concurrent SBS6 uitzendt, maar ze blijven het proberen. Blow Up kijkt prima weg, maar het is nou geen programma waar je op vrijdagavond voor thuis blijft.

Blow Up is iedere vrijdag om 20:00 uur te zien op RTL4.