Een Jaar Van Je Leven: Madeleine is toch niet zo transparant als manager
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Je Leven: Madeleine is toch niet zo transparant als manager

Geschreven door Natasja Landman

Elke donderdag laat Natasja haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

De eerste week van manager Madeleine zit er alweer op. De beloofde transparantie en saamhorigheid lijkt op dit moment nog ver te zoeken. Voor Madeleine zelf is dat niet zo fijn. Alleen voor de deelnemers die haar expres als manager hebben gekozen om haar te zien falen, is dit precies wat ze hadden gehoopt.

Het begon deze week met een 50-urige dansmarathon, iets waar Bern wel bekend mee is. Hij heeft aan het gelijknamige programma meegedaan. Tijdens de marathon is er veel drama, Zoë is kwaad omdat zij langer moet dansen omdat mensen niet komen opdagen. Vervolgens is de groep boos op Zoë, omdat zij op haar beurt weer weigert te dansen. In 50 uur is er in ieder geval heel veel gedoe.

Transparantie over de boodschappen

Al snel is iedereen er van overtuigd dat ze de dansmarathon wel gaan halen, dat zorgt voor gespeculeer over de bestemming van het geld. Manager Madeleine heeft besloten om het geld te besteden aan een gitaarstemmer, een dartbord, zakgeld en luxe boodschappen. Dit laatste zorgt voor verwarring. Madeleine wil meer geld besteden aan de boodschappen, zodat er eens wat anders gegeten kan worden als avondeten. Maar ze wil dan geen geld uitgeven aan ontbijt, dat moet iedereen van zijn eigen zakgeld kopen.

Al snel is dat idee weer van tafel, maar speelt Madeleine met een ander idee. De deelnemers weten nooit van tevoren wanneer er een verdienopdracht komt. Daarom speelt Madeleine met het idee om voor vijf dagen boodschappen te bestellen. Mocht er dan een verdienopdracht komen hebben ze geluk en anders moeten de deelnemers zelf ervoor zorgen dat zij iets te eten hebben om te kunnen overbruggen tot een nieuwe verdienopdracht.

Deze ideeën bespreekt Madeleine met een paar andere deelnemers, maar zoals al eerder gebleken er wordt nogal eens geroddeld in de loods. En zeker goed nieuws verspreid zich snel, waardoor al snel iedereen weet van de ideeën. Zeker niet iedereen is het hier mee eens. Esther vraagt zich af of dit nou die transparantie is, waar Madeleine het tijdens haar verkiezingsstrijd steeds over had. Dat Madeleine alles besluit en er geen tegenspraak mag zijn.

Martin liet als manager steeds de groep stemmen over de besluiten. Madeleine wou dit niet doen en zelf deze beslissing maken. Dat wordt niet in dank afgenomen, waardoor er uiteindelijk toch wel weer gestemd gaat worden over de boodschappen. Uiteindelijk besluiten ze om toch wel ontbijt te bestellen en geen dartbord te kopen. Maar waar ik het hier in een paar regels opschrijf heeft dit in de loods uren in beslag genomen. Madeleine heeft het tot nu toe nog niet makkelijk als manager.

Het bestellen is een ramp

Dat ze het niet makkelijk heeft als manager komt ook nog naar boven bij het bestellen van de boodschappen. Er moet ergens worden opgeschreven wie wat heeft besteld en het moet daadwerkelijk worden besteld. Martin laat Madeleine zien hoe hij dit altijd deed. Madeleine vindt dat maar omslachtig, want ze moet de bestellen knippen en plakken vanuit het bestelscherm in een ander scherm. Ze vraagt aan Janet om papier, zodat ze het kan bestellen en op een papier kan schrijven wat iedereen heeft besteld. Dat lijkt mij helemaal niet makkelijk, dan kan ze het nog beter overtypen dan overschrijven.

Bij een nieuwe verdienopdracht wint Isaac 500,- euro die hij zelf mag besteden. Als Madeleine een fout maakt bij het bestellen en daardoor geen geld meer heeft voor het kopen van toiletpapier moet zij hem om hulp vragen. Nog voordat Isaac zelf iets van zijn 500,- euro heeft gekocht heeft hij al 50,- euro minder, omdat hij deze heeft uitgeleend aan manager Madeleine. Ik ben benieuwd of hij er zelf nog wel iets van gaat kunnen kopen of straks alleen maar leningen uitgeeft aan de manager van de maand.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!