Een Jaar Van Nona’s Leven: De dodenlijst van Wanda
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: De dodenlijst van Wanda

Geschreven door Nona Tolol

Elke zondag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven.

Madeleine wordt geconfronteerd met de groeiende ontevredenheid van de bewoners over het wegvallen van het gezamenlijke ontbijt. Tenslotte zwicht ze dan toch en vindt er een stemming plaats.

De stemming verloopt zeer chaotisch. Mensen lopen weg, zeggen het niet te begrijpen of kakelen door elkaar heen. Dit tot grote hilariteit van een aantal bewoners. Esther geniet van de chaos en ook Jeffrey en Isaac verkneukelen zich.

Uitkomst

Maar goed. Uiteindelijk is er de uitkomst: het ontbijt zal weer beschikbaar zijn en wordt betaald van het geld dat anders voor het dartbord bestemd zou zijn. Na afloop gaat Madeleine de diverse bewoners langs voor feedback, meer goedkeuring eigenlijk. Zo van; heb ik het goed gedaan? Jan Willem is één van de weinigen die haar complimenteert.

Iemand die op haar beurt héél complimenteus praat over Jan Willem, is Esther Ja, ze ziet m wel zitten, vertrouwt ze Nadir toe. Oh trouwens, Esther is jarig. Ze krijgt een ontbijt door Erik klaar gemaakt.

Old skool bestellen

Madeleine staat vandaag voor een zware taak. De bewoners mogen hun bestellingen voor de persoonlijke boodschappen doorgeven. Martin zal dus Madeleine gaan uitleggen hoe ze digitaal boodschappen moet bestellen. Echter ziet Madeleine het halverwege de uitleg al niet meer zitten.

Ze is nogal old skool dus besluit ze om alle bestellingen op te schrijven. Op afgescheurde wc-rolletjes. Om het vervolgens handmatig in te voeren.Euh..het digitale tijdperk lijkt aan Madeleine voorbij te zijn gegaan. Zal ze thuis alles met paard en wagen doen??

Het kantoor is een bende, volgens Isaac. Haar manier van bestellen wordt benoemd als 'het wiel opnieuw uitvinden.' Na 9 uur op kantoor gezeten te hebben, komt Madeleine afgepeigerd naar beneden Ze houdt hij hoog en laag vol dat haar manier van bestellen sneller is dan die van Martin.

De boodschappen worden bezorgd. Een aantal artikelen ontbreekt. Hoe zou dát nou komen? Wanda vindt dat iedereen maar dankbaar moet zijn ongeacht of hun bestelling klopt of niet. Esther krijgt een, door enkele bewoners bedachte, dansuitvoering aangeboden als verjaardagskado.

Een ei hoort er bij

Esther houdt niet van croissants en vraagt in plaats daarvan twee boterhammen met spiegeleieren als ontbijt. Omdat Madeleine als manager niet graag alleen beslist, vraagt ze Wanda naar diens mening. Die is resoluut. Nee, natuurlijk niet! Dus geen brood met ei voor Esther.

Wanda zegt later dat ze Esther veeleisend vindt. Esther, zich van geen kwaad bewust, is inmiddels aan het dammen met Jan Willem. Kenzy ondertussen stelt de boksduos voor. Ready to rumble!

Sowieso Zoë

Zoë is nog steeds sip over haar, volgens enkele bewoners, slappe houding tijdens de verdienopdracht. Met name Gert Jan heeft daar een uitgesproken mening over.

Tevergeefs probeert Zoë hem haar kant van het verhaal uit te leggen. Haar tranen doen hem niks en boos beent hij weg. Bij Sasha vindt ze ook geen troost of steun. Gert Jan zegt tegen Nadir dat Zoë lekker naar huis moet gaan.

Dinsdag

De bokstraining, onder leiding van Isaac en Marciano, is van start gegaan De buzzer gaat!

Het totaalgewicht van de gehele groep deelnemers moet worden geraden. Het is een individuele opdracht. De bewoner die het dichtst bij het juiste antwoord zit, ontvangt €500,- Het totaalgewicht blijkt 2571 kilo te zijn. Isaac wordt tot winnaar uitgeroepen. Wat hij met het geld gaat doen? Mwah..weet hij nog niet. Wel iets voor de groep, besluit hij.

De bewoners praten mèt en over elkaar. Martin bekent tegenover Mirthe zich fijn bij haar te voelen.Jerry zegt tegen Wendy dat Jerrold niet meer doet dan zitten, hangen en liggen. Toch zou hij weleens een winnaar kunnen zijn omdat hij onder de radar blijft, aldus Jeffrey. Wanda kwettert dat Martin omgaat met mensen die zij niet vertrouwt. Grappig. Er zullen ongetwijfeld ook zat mensen zijn die hetzelfde over háár zeggen.

Big momma Moraima

Voor t eerst hebben Moraima en Erik een gesprek. Zij vraagt hem wat zijn eerste indruk van hem was. Erik antwoordt dat het eerste wat bij hem opkwam 'Big Momma' was. Moraima lijkt niet écht blij met dat antwoord. Nou ja, dat zij Erik in eerste instantie 'Een l*l' vond, komt óók niet erg complimenteus over.

Esther trouwens heeft extra aandacht aan haar uiterlijk besteed en ontvangt veel complimenten. Zal het Jan Willem opgevallen zijn trouwens..? Zij geniet van de momenten met Jan Willem. Hij vindt haar een lieve vrouw, zegt ie. Waarschijnlijk niet helemaal wat ze wil horen maar het is een begin.

Jeffrey en Kim

Kim D reageert emotioneel wanneer Jeffrey en Jasper grappig bedoelde opmerkingen over haar uiterlijk maken. Zij vindt dat Jefrey haar te hard bejegent. Zij zegt zijn harde humor niet te waarderen. Enigszins ontredderd door haar tranen, stuntelt  Jeffrey vervolgens dat hij haar lief vindt. En ook héél mooi.

Babette zegt over Erik gedroomd te hebben. Neuh… geen erotische droom. Het plan wordt opgevat om Erik tijdens een soort van date te voorzien van advies op liefdesgebied. Babette wil dat best op zich nemen.

Verdien opdracht

Er valt geen geld maar wel prijzen te winnen met de aangekondigde verdienopdracht. Er moet op ballonnen geschoten worden met een pijl. Als prijs wordt er voor het bingopakket gekozen.

Nadir heeft zich tijdens de bokstraning geblesseerd. Net nu hij hoopte (fysiek) zijn gram te kunnen halen op Martin die zijn tegenstander is. Waarschijnlijk zijn zijn ribben gekneusd.

Woensdag

Madeleine heeft een kastekort van ongeveer €55,00. Ze heeft verkeerd gerekend met de boodschappen. Nou ja, volgens haar ligt het óók deels aan Kenzy. Dat is wat ze tegen Isaac zegt wanneer ze aan hem vraagt of zij het bedrag kan lenen van hem.

Isaac gaat akkoord en belooft haar plechtig dat dit tussen hen blijft. Madeleine is zichtbaar opgelucht en zegt nogmaals dat het mede Kenzy haar schuld is. Want die had haar moeten zeggen dat ze een buffer nodig had. Oké.

Gezeten bij Esther, uit Jan Willem zijn ongenoegen over Zoë. Esther vult aan dat Nadir ook niet veel bijdraagt aan de groep. Over Nadir gesproken. Die loopt strompelend en hardop kermend door de loods. Dat iedereen dan maar weet hoe veel pijn hij heeft.

Busy Babette

Wendy en Babette zouden gezamenlijk koken. Wendy heeft uiteindelijk alles alleen gedaan. Dit omdat Babette steeds haar aandacht dacht te moeten geven aan mensen die daarom vragen. Wendy is zichtbaar boos en kibbelt verder met Babette.

Laatstgenoemde heeft later de 'tips & tricks date' met Erik. Bij hun begroeting gaat Erik op één knie. Ik was al bang dat hij haar ten huwelijk zou vragen maar gelukkig is het om zijn hoffelijkheid te tonen. De date verloopt ontspannen. Lekker met zijn 2-en in de hangstoel onder het genot van gezouten nootjes. Uit het gesprek komt in ieder geval naar voren dat  Erik een tong in zijn mond, die van iemand anders natuurlijk, maar niks vindt.

Lei-lei-la

Wanneer Madeleine de door Leila bestelde pantoffels aan haar overhandigt, ontstaat er een discussie. Leila is ervan overtuigd dat Madeleine eerder heeft gezegd dat zij ze mocht ruilen. Madeleine reageert resoluut en ontkent. Terwijl Leila enigszins gefrustreerd achterblijft maakt Babette een grappig bedoelde opmerking die niet goed valt. Het is niet écht Babette haar dag vandaag.

Wanda heeft de douche en toiletruimte schoon gemaakt en staat als moeder-overste op wacht tot alles droog is. Staat haar goed. Moet ze vaker doen.

Eliminatie opdracht

Eindelijk! Een eliminatie-opdracht. Een door de bewoners genomineerde medebewoner moet onder water in een tank. 110 seconden lang.

Kim kapster ziet haar kans schoon en hamert er bij 'haar' groepje op om op Jeffrey te stemmen. Ook Zoë, die allang blij is dat haar naam niet wordt genoemd, en Jerrold zijn direct voor. Kim loopt van hot naar her om stemmen te ronselen. Kenzy, Djedi en inderdaad Jeffrey ontvangen de meeste stemmen. Het is uiteindelijk Jeffrey die de opdracht moet gaan uitvoeren.

Houd de adem in…

Hij heeft een uur de tijd om te oefenen en verzoekt medebewoners 'de zaal' te verlaten. Alleen Kim D, Eunice, Jasper en Isaac blijven bij hem. Voor de mentale ondersteuning. Je weet tog..

Kim en Wanda zijn vooral boos op Martin en zijn (stem)gedrag (hij weigert om op Jeffrey te stemmen) en zijn gebrek aan communicatie hierover. Voorts bespreken ze wie Jeffrey zou kiezen in geval hij de proef wint. Kim knijpt m nu toch wel. Zoë hoeft zich volgens Wanda geen zorgen te maken want zij vormt voor niemand een bedreiging.

Wie moet de loods verlaten?

 Jeffrey behaalt de proef en mag dus gaan bedenken wie hij naar huis gaat sturen. Nou ja, bedenken..dat weet ie al heel lang..Paniek bij vooral Kim die verwacht dat zij grote kans maakt. Ruben zegt bedremmeld dat Jeffrey kiezen de verkeerde keus is geweest.

Jeffrey maakt zijn keus bekend. Jerrold is de gelukkige en mag zijn spullen pakken. Het komt voor hem, en voor een aantal anderen, geheel als een verrassing. Bij het afscheid vallen er veel tranen, zowel bij hem als bij een aantal medebewoners.

De dodenlijst

'Het groepje van Wanda' heeft een lijstje opgesteld met bewoners die ze graag zien vertrekken. De top 4 bestaat uit Jeffrey, Wendy, Kim D en Leila. Madeleine lijkt het tot haar managers werkzaamheden te rekenen om enkele buitenstaanders daarvan op de hoogte te brengen. En ja, slecht nieuws verspreidt zich snel…

Het bestaan van de lijst komt Kim kapster ter ore en die spreekt vervolgens Madeleine aan. Deze ontkent echter dat zij het daarover heeft gehad. Ontkennen is niet het juiste woord. Ze liegt glashard. En vervolgens loopt Madeleine helemaal leeg. Diarree. Verbale, dan. Ze slaat wild om zich heen en zegt dat ze het gepraat en geroddel zat is. Euh… goed idee. Begin bij jezelf.

Isaac geniet van deze uitbarsting en zegt dat hij het wel had verwacht. Jeffrey ziet Marciano trouwens als de volgende bewoner die moet vertrekken, zo zegt hij tegen Isaac en Jasper. Mirthe vraagt toch nog even na waarom Jerrold Jeff voor Jerrold heeft gekozen. Een echt bevredigend antwoord krijgt ze niet.

Crazy Maddy

Wanda en Kim raken maar niet uitgepraat over Madeleine haar uitbarsting. Volgens Wanda is Madeleine knettergek geworden. Tja, het is wat; waarschijnlijk lijkt Madeleine ergens bij zinnen te komen en valt daardoor niet meer te manipuleren.

Niet iedereen is (tijdig) aanwezig bij het overleg maar Madeleine besluit gewoon te beginnen. Het zakgeld levert voer voor discussie op. Vooral Janet vindt dat het zakgeld afgeschaft moet worden om de saamhorigheid terug te krijgen. Zij zegt het gezamenlijk eten te missen. Tja. En de zooi in de keuken. Er wordt op gehamerd om je eigen spullen af te wassen. Berend is voor corvee. Tot een definitief besluit komt het niet.

Wanda weet van wanten

Ondertussen doet Wanda aan damage control nu zij als de kwade genius achter 'De Dodenlijst' lijkt te worden gezien. Ze probeert oprecht over te komen. Daarbij maakt zij haar rol mooier dan die is. Tegen wie het wil horen, neemt ze de rol van slachtoffer aan. "Ik was haar aanspreekpunt. Ik heb haar geholpen om haar managersfunctie uit te voeren", zegt ze verontwaardigd. "En nu krijg je een mes in je rug!", concludeert Jasper.

Kim D vraagt Wanda recht op de man af naar De Dodenlijst. Wanda ontkent natuurlijk. Vervolgens zoekt ze Madeleine op. "Niemand vertrouwt me meer!! En dat is jouw schuld!" jammert ze tegen Madeleine. Madeleine bekent stamelend en halfslachtig dat zij over het bestaan van De Dodenlijst heeft gesproken. Ze heeft zichzelf en Wanda in een lastig parket gebracht. Wanda moet redden wat er te redden valt.

Liegen tot je erbij neervalt

Madeleine wentelt zich in de slachtofferrol. Wanda had het niet tegen haar moeten zeggen, jammert ze. "Zeg maar nooit meer iets want ik kan het toch niet voor me houden" aldus Madeleine. Een geboren leider dus. En zo gaat Madeleine dus naar Kim D en snauwt haar toe dat deze haar verraden heeft. Kim D reageert vrij laconiek en zegt op haar beurt dat Madeleine de stookster is.

Het wordt hoe langer hoe mooier. Madeleine bekent volmondig het bestaan van de lijst maar ontkent deze opgesteld te hebben. Nu wordt Wanda geconfronteerd maar deze ontkent tegen Kim D het hele bestaan van een dergelijk lijstje.

Beiden lijken zich tegen Madeleine te keren, waarbij Wanda heel overtuigend overkomt in haar gelieg en gedraai. Madeleine voelt zich door beiden in een hoek gedreven en stuurt ze uiteindelijk weg.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!