Een Jaar Van Nona’s Leven: Madeleine for president
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Madeleine for president

Geschreven door Nona Tolol Laatste update:

Elke zondag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven.

Nadat Nadir en Wendy klaar zijn met hun innige fake tongzoen in de hot tub, delen ze mede aan de groep dat het een prank was. Dit tot opluchting van Zoë. Al zegt Mexx haar bedenkingen erover te hebben. Later vertelt ze aan Zoë dat Nadir haar gezegd heeft Zoë 'een lieve meid' te vinden. Aaah..dat biedt hoop voor de toekomst..!

Marciano deelt zijn hart

Marciano vertelt in een vertrouwelijk gesprek met Imadiddin dat hij hartklachten heeft. De pompfunctie is niet optimaal. Om deze reden kan hij fysiek niet optimaal functioneren qua inspanningen. Aha, zal dat soms de reden zij dat hij zijn hart niet lijkt te willen verliezen aan Kim..hij heeft het zelf harder nodig.

Jeffrey crasht met Omaira

Isaac bespreekt met een aantal 'roomies' het netjes houden van de slaapkamer. Jeffrey zegt deze groep de meest volwassen van allemaal te vinden en het opstellen van een rooster is om die reden niet nodig. Een grappig bedoelde opmerking van Omaira schiet bij hem in het verkeerde keelgat. Het gaat hard tegen hard. Het is Isaac die tussenbeide komt. Jeffrey en Omaira sluiten een soort van vrede maar de kou is nog niet helemaal uit de lucht. Omaira lucht later haar hart bij Esther.

New manager in town

Janet en Madeleine maken zich op voor de strijd der Titanen. Nadat Martin afscheid neemt als manager van de groep, houden beiden nog een pitch. De stemming gaat van start. Het is uiteindelijk Madeleine die als manager van de maand wordt verkozen. Natuurlijk heeft een aantal op haar gestemd in de hoop op chaos en actie.

Madeleine bedankt de groep voor het vertrouwen en deelt tegelijkertijd mede dat er de volgende dag een bijeenkomst zal zijn. Wanneer Wanda Madeleine aangeeft dat een deel van de groep hoopt op haar vroegtijdige aftocht als manager, verzekert Madeleine zich nogmaals van Wanda haar steun.

Dinsdag

Wendy en Babette zetten vervroegd hun schoen in de hoop dat de boodschappen vandaag eerder bezorgd zullen worden..Verrek hun gebeden lijken te worden verhoord.

Kenzy

De eerste actie  van Madeleine als manager is om Kenzy uit de kookclub te zetten. Dit natuurlijk op aandringen van Wanda. De boodschappen worden bezorgd. Het is Madeleine haar taak om dit te begeleiden. Maarre..waarom hoor ik dan de hele tijd Wanda haar schelle stem die alles loopt te regelen..?

Rupert wordt door Madeleine tot hoofd keuken benoemd. Dit is Kenzy ter ore gekomen en daar confronteert zij Madeleine later ook mee. Die reageert slechts dat zij die beslissing de volgende dag zal toelichten. Gert Jan heeft een talkshow georganiseerd waarbij hij onder andere Kenzy, Madeleine en Martin bevraagt. Spannender gaat het niet worden..

Natuurlijk gaat de niet transparante beslissing van Madeleine om Kenzy uit de kookclub te zetten als een lopend vuurtje. En natuurlijk heeft iedereen zijn mening daarover.

Het wordt een rommelig, gezellige avond waarbij Jasper het restant van zijn fles wodka soldaat maakt. Het bleef nog lang onrustig..

Morning

De ochtend begint redelijk rustig. Het ontbijt wordt gemaakt onder aanvoering van Esther. Er ontstaat een kleine woordenwisseling tussen Wendy en haar over de wijnglazen die de vorige avond bij de hot tub zijn blijven staan. Wendy spreekt Esther later aan op de manier en toon waarop deze haar te woord heeft gestaan.

Kookclub

Madeleine neemt Kenzy apart en zegt haar dat Rupert inderdaad hoofd kookclub wordt. Maar..zo zegt ze erbij, ze wil Kenzy wél behouden voor de voedselclub. Die wil ze terugbrengen naar vier personen. Wanda wordt hoofd voedselclub, aldus Madeleine.

Kenzy adviseert Madeleine om deze wijzigingen aan de betrokken personen persoonlijk mede te delen en niet tijdens de vergadering. Madeleine antwoordt daarop fijntjes dat zij nu de manager is en dat zij hheeft besloten om het op deze manier te doen.

De eerste vergadering van Madeleine

Het kost Madeleine nogal enige moeite om de hele groep bij elkaar te krijgen. Maar dan is iedereen dan toch aanwezig. Niet dat het vloeiend gaat. Mensen praten door elkaar heen en hebben weinig aandacht voor hetgeen Madeleine te zeggen heeft.

Woensdag

Ruben maakt tijdens de vergadering een opmerking over het gebrek aan aandacht van sommige bewoners. Hetgeen Berend weer hypocriet vindt. Ja, want Ruben zit op zijn beurt óók met Mexx te smoezen, aldus Berend. Na de vergadering hebben beiden het er nog over maar komen er niet écht uit

Feedback

De feedback die Madeleine ontvangt over haar functioneren tijdens de vergadering is vrij negatief. Volgens Kim moet ze beter luisteren en Sasha vat de vergadering samen als ongestructureerd. Mirthe steekt Madeleine echter  een hart onder de riem. Natuurlijk, aldus Madeleine, weet ze heus wel waarom mensen op haar gestemd hebben. Maar ze onderschatten haar, zegt ze op ferme toon.

Mayonaise-gate

Er ontstaat een akkefietje over de mayonaise. Is die voor persoonlijk of voor algemeen gebruik, aldus Madeleine aan Jeffrey. De emmer stond immers op het kantoor en Jeffrey heeft hem daar ongevraagd vandaan mee naar de keuken genomen. Madeleine gaat te rade bij Martin en ook Wanda voelt zich geroepen om er zich actief mee te bemoeien. Jeffrey wil het Madeleine ongemakkelijk maken en hoopt op een melt down.

Hij zegt zich eraan te ergeren dat Madeleine zich bij het maken van keuzes, teveel laat leiden door de mening van anderen. En die anderen zijn altijd weer vier dezelfden, aldus Jeffrey. Uiteindelijk besluit Madeleine om de emmer voor algemeen gebruik te alten.

Kim, Marciano

Kim heeft het weer over Marciano en zijn mixed signals richting haar. Volgens Wanda is hij 'smoorverliefd.' Ja, en Wanda kan het weten. Wanda weet immers alles..

Koffie op

Crisis! De koffie is op! Het opperhoofd wordt erbij gehaald. Madeleine zegt de pot te zullen bijvullen. Jeffrey zegt de pot in beheer te zullen nemen.Isaac en Kenzy brainwashen over het opzetten van een boksgala. Dit zal hoogstwaarschijnlijk een paar weken voorbereiding vergen, qua teamindeling en training.

Happy birthday, Ruben

Ruben wordt hij het betreden van zijn slaapkamer uitbundig gefeliciteerd. Want jarig. De uitgelezen kans voor een emotioneel praatje van zijn kant. In de ochtend volgt een ontbijt. Wanda leest Madeleine de les over hoe ze zich moet gedragen jegens de mensen die het op haar voorzien hebben.

Bijeenkomst

Imadiddin ervaart de toon waarop Madeleine hem sommeert de vergadering bij te wonen als respectloos. Madeleine gaat er niet op in want er zijn dringendere zaken. Zoals..Het hoofdonderwerp; tampons; moeten deze van het zakgeld of van de huishoudpot aangeschaft worden. Er wordt uiteindelijk besloten om deze van de huishoudpot aan te schaffen.

Bernd zijn standpunt over het financieren van persoonlijke hygiëne leidt tot een kleine discussie met Sasha. Maar als hij te berde brengt dat hij liever spaart voor een cadeautje voor haar dan voor tandpasta en shampoo, is het weer goed.

Buzzer! Een verdien opdracht! Silent disco dansmarathon gedurende 50 uur. Verdienste: €1500,00.

Donderdag

In verband met de opdracht worden er drie groepen geformeerd en van daaruit worden er weer koppels gekozen. Vanaf de zijlijn, lees; hangend op de bank, levert Jeffrey commentaar. Hij vindt het maar niks. Imadiddin vindt de toon waarop Madeleine hem eerder heeft aangesproken weer niks, en zegt haar dat ook. Nigmaals. Wanda vindt Esther snel aangebrand, zegt ze tegen 'haar groepje' Ze noemt haar een 'eigenwijze drol.'

Dance like nobody’s watching..

Erik ondertussen gaat helemaal uit zijn dak tijdens het dansen. Echter vraag ik me af of hij soms andere muziek hoort dan de anderen, gezien zijn a-ritmische verwoede gestamp en gespring. Wanda roddelt rustig verder en nu is Kim D het doelwit. Volgens haar houdt deze het niet lang vol gezien de energie die ze erin stopt. Ook de hakken van Eunice kunnen op commentaar rekenen.

Wanneer Esther is uitgedanst roept ze wél drie uur lang tegen ieder die het horen wil, dat ze wél drie uur heeft gedanst. En dat voor iemand wier honing is gepikt, bril kapot is en van middelbare leeftijd. Erik vindt het eigenlijk geen leuke opdracht. Echter staart hij vol bewondering naar Sasha die zich laat gaan op Meat Loaf. Zoë zegt zich niet gesteund te voelen door haar eigen team. Een complimentje of wat aanmoediging zou wel leuk geweest zijn.

Het mysterie van de verdwenen drop

Nadir kan zich niet meer beheersen en heeft de drop van Kenzy opgegeten. Deze stond in haar kast. Snikkend biecht hij zijn slechte daad bij Babette op. Ik voel me zo slecht..! zegt hij. Hij geeft als excuus op dat er eerder wc-papier van hem is gestolen. Tja, en als reactie heeft hij dan maar de drop van Kenzy gestolen. Hij herkent zichzelf niet; hij is zo niet, snikt hij. Aan Kenzy is duidelijk te zien dat ze Nadir zijn excuses gedeeltelijk accepteert. Ook Gert Jan is verbaasd over Nadir zijn actie. "Wel mooi dat je het opbiecht" zegt hij tegen Nadir.

Euh...ja. Wat had Nadir anders moeten doen. Hij weet dat kijkers het gezien hebben en wellicht dat dit tegen hem gaat werken wanneer de eindstreep in zicht is. Gelukkig voor Nadir spreekt Gert Jan zijn vertrouwen in hem uit.

Money, money, money..

Madeleine ondertussen is aan het bedenken hoe het nog te winnen bedrag geld besteed gaat worden. Kim is van mening dat ze best wel wat risico kan nemen. Écht lang zonder eten zit de groep nooit want de verdienopdracht biedt al tijd weer redding, zo redeneert ze.

Wanneer er door een paar bewoners voorzichtige kritiek wordt geuit, benadrukt Madeleine vinnig dat ze heus wel weet dat zij de manager is. En dus beslissingbevoegdheid heeft. Met andere woorden: zij beslist!

Vrijdag

Langzaamaan wordt bekend hoe de besteding van het budget er waarschijnlijk uit gaat zien. Zakgeld en daarnaast alleen het avondeten gezamenlijk. Dit stuit op weerstand van Erik die zegt niet te kunnen koken en het liefst gewoon wil aanschuiven. Geen rompslomp, huppekee. Marciano biedt daarop zijn hulp aan mocht Erik willen leren koken. Leerproces, je weet toch..

F#ck Zoe

Terwijl Madeleine ondertussen op valse toon meeblèrt dat ze sex on the beach wil, bespreken Isaac en Jeffrey haar functioneren als manager. 'Ze beslist niets zelf' luidt hun conclusie. Hopelijk breekt de pleuris uit, aldus Isaac. Madeleine komt ter ore dat Zoë in haar bed is blijven liggen terwijl het haar beurt was om te dansen. Manager-onwaardig haalt ze uit naar Zoë tegen enkele bewoners. Want ja, Madeleine is 'verrot' en Zoë ligt maar lekker in dr bed.

'Fuck Zoë!' zegt ze boos. Koren op de molen van Nadir en Gert Jan die vervolgens als twee ouwe wijven over Zoë beginnen te roddelen. "Ze kan niks en ze wil niks" aldus Gert Jan. Wanneer Nadir zijn ongenoegen over Zoë tegenover Esther kenbaar maakt, reageert deze niet op de manier zoals hij had gehoopt. Esther gaat niet in zijn geklaag mee en dat levert wrevel bij Nadir op. Maar niet getreurd; de verzoening volgt al snel.

Zoë ondertussen is van mening verkeerd geïnterpreteerd te zijn. Ze had last van dr knieën en wilde om die reden 'een uurtje' uitstel. Ze voelt zich onheus bejegend en als een dramaqueen wil ze dat ook iedereen laten weten.

Mission accomplished

Maar niet getreurd. De opdracht is gelukt. Missie voltooid. €1500,00! Daarvan krijgt elke bewoner €30,00 zakgeld, er wordt 'luxe' gegeten de komende vier dagen (daarna zoeken jullie het maar lekker uit), ontbijt moet zelf worden geregeld en er zijn vier pakken speelkaarten, een dartbord en een gitaarstemmer aangeschaft.

Maddy in charge

Madeleine haar mededeling in de groep over de verdeling van het geld, wordt met gemengde gevoelens ontvangen. Vooral het feit dat er niet met de groep is overlegd, levert kritiek op. Wanneer Madeleine aangeeft, de behoeftes gepeild te hebben bij sommige bewoners, levert dat onderlinge blikken en gefrons op.

Met bijna overslaande stem antwoordt ze "omdat ik dat heb besloten" wanneer er wordt gevraagd waarom ze niet voor een groepsstemming is gegaan. Dat wordt nog wat. En het is pas haar derde dag als manager...

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!