Een Jaar Van Nona’s Leven: De laatste loodjes als manager wegen het zwaarst
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: De laatste loodjes als manager wegen het zwaarst

Geschreven door Nona Tolol

Elke zondag blikt Nona terug op de voorbije week in Een Jaar Van Je Leven.

Terwijl de bewoners elkaar bekogelen met pompoenprut, de after party zullen we maar zeggen, jengelt Nadir nog steeds over wat wel en wat niet écht is in de groep. Hij zegt tegen JW dat deze het nog het beste doet. Niet uit emotie reageren, dat is in ieder geval wat hij heeft geleerd, aldus Nadir.

Verkiezingsposters

De posters voor de kandidaat managers zijn gearriveerd. Esther en Imadiddin komen ze ophalen en zijn uiterst tevreden. De posters van Jefrrey moeten ongezien naar beneden daar hij nog niet wil dat de hele loods dan weet dat hij zich verkiesbaar stelt. Isaac biedt zich aan om dat te doen. Ja, want in sneaky dingen doen, is hij nogal goed.

In het holst van de nacht worden deze op de meest vreemde plekken opgehangen. Esther reageert als door een wesp gestoken wanneer zij de posters van Jeffrey ontdekt. Op ruzieachtige toon zegt ze tegen Madeleine deze een leugenaar en meeloper te vinden. Haar slechte humeur weet ze goed te verbergen wanneer ze een glimlach tevoorschijn perst en Jeffrey met uitgestoken hand feliciteert.

ExcuusTruus Zoë

Zoë biedt aan Mexx haar excuses aan en hoopt dat het voorval met Martin niet tussen hen in komt te staan. Een innige omhelzing volgt en alles is goed. Ging het altijd maar zo makkelijk.

Jan Willem wordt er door Rupert onterecht van beschuldigd dat hij posters van Jeffrey heeft opgehangen. Hij reageert uiterst geprikkeld. Erik is juist weer geïrriteerd om het gooi- en smijtwerk met de pompoenprut. Voedselverspilling en kleutergedrag, zo vindt hij.

Egotripper Nadir

Wendy ondertussen spreekt Nadir aan op zijn, in haar ogen, egoïstische gedrag."Jij bent niet zo van het delen", zegt ze hem. Voorts deelt ze voorbeelden waarbij hij alleen voor zichzelf koffie inschenkt of zijn brood te dik belegt. "Maar ik doe dat niet bewust", sputtert Nadir nog "Dag, ei!", eindigt Wendy het gesprek en loopt weg. Maar Wendy, ook een ei hoort erbij.

Verdien Opdracht

Bij deze verdienopdracht moeten alle bewoners ieder een zak groente of fruit naar keuze vullen. Het gewicht moet 1 kilo bedragen. Zoë is de enige die er het dichtste bij zit. Jammer, want alle bewoners kunnen wel wat vitamines gebruiken. Zoë is in de zevende hemel. Eindelijk een prestatie die zij als enige heeft gewonnen!

Dinsdag

De kandidaat managers bereiden zich voor op het debat oftewel de talkshow van Gert Jan. Alle drie houden ze een pitch waar ze wat meer van hun doelstellingen prijsgeven.

Pitch kandidaat managers

Esther zegt €850,- per week nodig te hebben om de groep van eten en drinken te voorzien. Maarrr "Je bent niet alleen. Ik loods jou door november heen", sluit ze af. Nou, laat mij dan maar liever alleen zijn.

Imadiddin vergelijkt de loods met een hotel waarbij de groep zowel gasten als personeel is.

Jeffrey verontschuldigt zich allereerst. Hij zegt te willen laten zien dat hij, nadat velen hem weg wilden hebben, dat hij ook een leuke kant heeft. Zo wil hij onder andere een leuke Sinterklaasavond organiseren en ook heeft hij zijn pijlen gericht op Oud en Nieuw. Kortom; "Er zit meer in mij dan alleen die defensieve jongen" aldus Jeff. Ruben vraagt of Jeff in staat is om zijn wrok jegens degenen los te laten die hem weg wilden hebben. Jeffrey beaamt dit. No hard feelings, bro!

Wie gaat op wie

Na de pitch gaat Jasper polsen wie op wie gaat stemmen. Mexx zegt Imadiddin haar woord gegeven te hebben. Moraima denkt dat de strijd tussen Imadidin en Jeffrey gaat. Esther lijkt die mening ook toegedaan. Vooral wanneer Marciano zegt dat het managersschap vooral een gun factor heeft. Tja. Gunnen en Esther lijken niet zo goed samen te gaan.

Ondertussen zwijmelen Zoe en Mexx over Martin. Mexx vindt hem zooooo aantrekkelijk.

Nachtrust Wanda

In slaapkamer 3 is het weer eens hommeles. Madeleine heeft zonder overleg haar bed (het bovenste stapelbed) weggehaald waardoor Wanda vreest moeilijker te kunnen slapen omdat ze van alles wakker wordt. Ruben komt zich er ook nog mee bemoeien. Madeleine voelt zich direct aangevallen en gaat vervolgens bij Erik uithuilen.

"Ik moet alles overleggen", snikt ze. Erik stapt naar Wanda om in Madeleine haar voordeel te bemiddelen. Wanda zegt het geen probleem te vinden maar heeft moeite met de manier waarop. Tegen ieder die het horen wil, zegt ze het zielige gedrag van Madeleine zat te zijn.

Kim/ Marciano, Mexx/ Martin

Martin lijkt een beetje gefrustreerd en reageert zich af op de boksbal. Kim klaagt tegen Mexx dat zij zich beperkt voelt in haar gedrag en wat ze wel en niet kan dragen door Marciano. Martin zegt tegen Babette dat Mexx niet écht zijn type is. Te jong, te waaah. Maar hij vindt haar voor dit moment wel leuk. Totdat een leuker iemand zich aandient, natuurlijk.

Opdracht.

Er moet weer eens een opdracht worden uitgevoerd. Er is een boksbal machine gearriveerd. Hoe harder je slaat, hoe meer punten. Van de bij elkaar gebokste punten wordt gekozen voor een elektrische massagestoel en een Thais diner.

Geen relatiemateriaal

Mexx heeft gehoord dat Martin heeft lopen verkondigen haar geen relatiemateriaal te vinden. Oeh! Dat is balen. Wat had je verwacht, Mexx? Om getrouwd en stevig gearmd met Martin de loods uit te stappen?

Vluchteling

De volgende dag zal de bokswedstrijd plaatsvinden. Tijdens het voorstelrondje en staredown bluft Jeffrey dat zijn tegenstander Imadiddin beter kan vluchten..Leila vindt dit zeker geen leuke opmerking, doelend op Imadiddin zijn voormalige status en ervaringen als vluchteling. Het raakt haar nogal persoonlijk want ook zij heeft een vluchtelingenverleden.

Woensdag

Nadat Jeffrey zijn excuses heeft aangeboden is de kou uit de lucht. Ook imadiddin zegt tegen Leila dat hij de opmerking van Jeffrey zeker niet als opzettelijk kwetsend heeft opgevat.

Mexx vs Martin

Mexx zegt tegen Martin zich in een slecht daglicht gezet te voelen door wat hij rondbazuint over haar in de loods. Hij sust het met wat vleiende woordjes.  Kusje erop en klaar. Wanner Mexx haar nog steeds aanwezige ongenoegen uit over Martin tegen Wanda, hoeft ze van deze geen medeleven te verwachten. Wanda kan het niet laten om meteen haar mening te geven. Ze noemt Martin een respectloos varken en vindt dat Mexx achter hem aanhuppelt.

Sasha bespreekt met Alicia, en later met Bern, haar relatie die geen relatie is en ook niet als zodanig gezien moet worden. Dus geen label ‘vriendinnetje van’ zegt ze ferm. Dat zal nooit gebeuren, volgens haar.Ja, ja..we gaan het zien. Want wat wanneer Bern zijn interesse zou gaan verplaatsen naar iemand die wat welwillender is...?

Het boksgala gaat van start.

Janet heeft zich een euh… bijpassend warrior-kapsel aangemeten. Het helpt haar helaas niet aan de overwinning. Overall winnaar bij de vrouwen wordt Mirthe. Uit een bijtafdruk op haar bovenarm, afkomstig van Kim, blijkt deze laatste het boksgala verward te hebben met de Hunger games.

Bij de mannen wordt Imadiddin overall winnaar na een zwaar bevochten zege op Jeffrey die technisch ko is gegaan. Gert Jan heeft nipt verloren van Rubens en is het daar niet mee eens. Naar zijn zeggen gunt Nadir, die één van de juryleden is, hem de overwinning niet.

Gelukkig wordt de volgende dag de gewonnen massagestoel bezorgd om alle gevoelige spieren te ontspannen.

Lets talk about sex, baby

Intussen voeren Moraima en Erik een persoonlijk  gesprek waarbij ze elkaar vragen  stellen op relationeel  en seksueel gebied. Erik zijn ontboezeming dat hij er niet aan moet denken dat een vrouw haar tong in zijn mond steekt, doet haar in lachen  uitbarsten. Voorts verklaart hij seks pas bij een zevende date gepast te vinden. Zooo..das wel mooi. Vaak haal ik een derde date nog niet eens.

Over seks gesproken… Zoë fluistert giechelend met Kim D over diens vibi. Giechelend laat ze even later de standen aan Mexx zíen. Ik hoor Kim D zeggen dat Mexx m óók wel mag lenen. Huh? Wait! Whut? Je bedoelt… Euuh.nee, dank je. Ben het helemaal met Mexx haar antwoord eens.

Het zal eens niet

Madeleine heeft een pak pasta geleend bij Isaac. Hij zegt er twee voor terug te willen. Ze is akkoord gegaan maar maakt het dan plots bespreekbaar in de groep. In het kader van transparantie. Je weet toch. De groep lijkt zich grotendeels tegen Madeleine  te keren en Isaac lijkt in zijn vuistje  te lachen.

Intussen komt het bericht binnen dat de bewoners zich moeten voorbereiden op een 30 dagen challenge planken. Oke, staat genoteerd.

If you can’t beat them, join them

Wanda heeft zowaar een onderonsje met Jeffrey. Ze zegt hem dat hij soms denigrerend overkomt. Grappig. Dat zal wel een hoop herkenning opgeroepen hebben bij haar. Tegelijkertijd vleit ze hem door zijn charme te benoemen. Goed zo, Wanda.  Zo doe je dat. If you can’t beat them, join them.

Madeleine klaagt maar weer eens tegen Isaac aan. Ze zegt er niet tegen te kunnen dat er dingen over haar worden beweerd die niet waar zijn. "Ik weet niet hoe ik er mee om moet gaan", zegt ze tegen Isaac. Ze zou op het punt hebben gestaan om haar 24-uur aan te vragen, vertrouwt ze hem toe.

Isaac two face

Isaac antwoordt dat juist die mensen graag hadden gezien dat ze onderuit was gegaan als manager. Hij vergeet echter daarbij te vermelden dat hij ook een van die mensen is. Hij geeft haar wat motiverende facebook quotes en daar moet ze het mee doen.

Tijdens het knipuurtje van Wendy worden de irritaties tussen Esther en Rupert zichtbaar. Dat hij haar aanspreekt met 'snake' vindt ze niet leuk. Nadir krijgt van Wendy te horen dat hij met alle winden meewaait en geen eigen mening lijkt te hebben. Nadir reageert quasi verbaasd en antwoordt dat dit door het spel komt. Wendy is als één van de weinigen daar zo eerlijk om hem in zijn gezicht te zeggen dat dit niet het geval is.

Oooh, Madeleine..

Madeleine is van mening niet rood te staan en geen schuld te hebben. Nou ja, oké..ze kwam €10,- te kort..en ze heeft wat geleend.. "Maar dat is geen schuld!" beweert ze tegen Eunice. Die is het daar niet mee eens waarop Madeleine weer verongelijkt reageert. "Ik sta niet rood. Ik heb geleend!" "Je hebt wél een schuld", zegt Eunice. Enigszins schoorvoetend geeft Madeleine toe.

Nadir begint tegen Babette maar weer eens over de volgens hem heersende negativiteit. Hijzelf is echter nog het meest negatief. Eunice ondervraagt Jeffrey over zijn beoogde budget dat hij voor voeding wil reserveren mocht hij manager worden. Het roept enige irritatie op hij Jeffrey maar zijn antwoord stelt haar enigszins tevreden.

Thais diner

Over eten gesproken..Het gewonnen Thaise diner wordt bezorgd. Iedereen valt aan en zo te zien is er eten in overvloed. Madeleine zegt met volle mond dat ieder gerust nóg een tweede keer mag opscheppen. Dat is tegen het zere been van Wanda die haar ergernis over Madeleine en haar uitspraak opgewonden uit de doeken doet aan Kim kapster wanneer ze deze een bord eten brengt.

"Aasgieren!", roept Wanda boos uit wanneer ze de eetgewoonten van haar medebewoners ter sprake brengt. “Kenzy schepte maar liefst twéé keer op!”, briest ze tegen Kim.

De avond wordt afgesloten met een intiem gesprek tussen Eunice en Erik waarbij Eunice vooral wil weten hoe Erik omgaat met zijn sexuele behoeften in de loods. Zijn antwoord is nogal bedekt maar laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Hopelijk bezorgt het Eunice een goede nachtrust. Alicia wil óók een goede nachtrust en belandt daardoor in discussie met Jeffrey die nog lang niet van plan is om te doen en haar wakker houdt. Maar, zoals dat gaat in de loods, óók dát wordt weer gesust.

Proppen, proppen, proppen in een wagentje

Er staat weer een verdienopdracht klaar. Met zoveel mogelijk personen moeten de bewoners in een klaargezette auto zitten, één minuut lang, met alle deuren dicht.

De taakverdeling en bijbehorende chaos zorgt zowat voor een breakdown bij Kim k.Het lukt de bewoners om 23 personen in de mini Cooper te persen. Daarmee wordt wel even €700,- verdiend! Echter komt Kim k half hysterisch uit de auto gerold vanwege haar claustrofobie. En Eunice houdt er een gekwetste enkel aan over. Maar hey, beschouw het als volleybal damage, want het levert wél €700 op!

M&M

Martin en Mexx kroelen samen in bed. Stilzwijgend en stilletjes worden ze gadegeslagen door Ruben en Djedi. Zodra M&M hun hielen lichten, zegt Ruben over Mexx op ouwe wijven toon tegen Djedi: "Hoe kun je zo zijn?", Doelend op Mexx haar, in zijn ogen, uitdagende gedrag richting Martin.Tja, had jij die aandacht maar he, Ruben. En dan hoeft Martin nog niet eens ingewikkelde gedichten in elkaar te flansen.

Esther vraagt naar Jeff zijn competenties mocht hij manager worden. Jeff is zeer zelfverzekerd over zijn vaardigheden en competenties. Hij denkt echter dat Imadiddin de grootste kans maakt om het te worden. Dat wordt dan wel chaos, zijn beiden van mening.

Save the best for last

Aan Madeleine's martelgang als manager is bijna een einde gekomen. De laatste groepsbijenkomst vindt plaats.

Over haar aflopende leiderschap wil ze kwijt dat ze niet altijd even transparant is geweest. Haar impulsiviteit heeft vaak haar keuzes beïnvloed. En ze sluit af door te stellen dat ze helaas niet altijd goed heeft geluisterd. Ze zegt het managerschap onderschat te hebben. Er volgt een lauw applaus. Babette zegt het super dapper van Madeleine te vinden want ze heeft het toch maar mooi effe gedaan.

Bingo!

“Bingo!”, roept Sasha dwars door het de bijeenkomst heen. Ach, kijk nou. Sasha, Wanda, Kim K en nog een paar anderen vinden de groepsbijeenkomst de uitgelezen gelegenheid om een spelletje te spelen. Eunice houdt net een verhandeling over het belang van goede voeding en de schijf van vijf maar de belangstelling van de meeste aanwezigen is ver te zoeken. De bijeenkomst wordt dan ook beëindigd.

Isaac beent boos weg en is woedend over het gedrag van enkele medebewoners. GertJan uit zijn ergernis over Eunice haar "nietszeggende ideeën" en, volgens hem, irritante lach.

Campagne voeren

Terwijl de bewoners de tijd doorbrengen met de planken-challenge, in de kas bezig zijn of, zoals Alicia, stemoefeningen doen, is Jeff actief campagne aan het voeren. Esther kiest eieren voor haar geld en zegt tegen Jeffrey dat zij de mensen die op haar zouden stemmen, zal adviseren om hun stem aan Jeff te geven. Tja, if you can 't beat them, join them.

JW bemoeit zich er óók maar even mee en denkt dat de winst naar Imadiddin gaat. "De hele kinderkamer stemt op hem", zegt hij op afkeurende toon tegen Esther. Esther zegt tegen Babette dat deze haar stem niet op haar, Esther dus, moet uitbrengen maar op Jeffrey. Babette geeft hierop het enige juiste antwoord" Ik maak hierin mijn eigen keuze" zegt ze. Deden maar méér mensen dat…

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!