Expeditie Robinson: Zwakte en kracht
Bron: RTL/Jasper Suyk

Expeditie Robinson: Zwakte en kracht

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

Deze aflevering werd er een met zwakte en kracht. Een van de steeds voorkomende dingen in Robinson is het proberen weg te stemmen van sterke deelnemers. Iets waar veel liefhebbers van het programma een hekel aan hebben want daardoor wint niet de sterkste speler maar een in principe zwakkere speler wat afbreuk doet aan het programma.

Sinds de BN- ers deelnemers zijn aan het programma blijkt dat zij vaak een andere mindset hebben in de expeditie en is het aantal gevallen waarbij een deelnemer opgeeft veel hoger dan bij de vroegere seizoen waarbij onbekende Nederlanders, echte liefhebbers mee mochten doen. Echte puristen waarbij ik er een van ben vinden nog steeds dat Expeditie Robinson onbekende Nederlanders als deelnemers moet hebben. Maar waarschijnlijk zeggen de kijkcijfers anders. De Nederlandse TV is een wereld geworden waarin BN-ers zich steeds weer in een of ander programma kunnen profileren.

Een zwaktebod van Thijs

In het kader van de sterkste deelnemer wegstemmen is Thijs stemmen gaan ronselen om Vincent weg te stemmen. Hij durft de strijd met Vincent niet aan, rekent erop dat hij dit zal verliezen dus moet Vincent weg als hij geen immuniteit wint. Niek, Thijs, Ferry en Dzifa gaan hierin mee. Ferry toont nu geen topsport mentaliteit meer te hebben want hij wil niet winnen van de sterkste wat op hem af zou stralen maar hij wil liever winnen van een zwakkere. Naar dit is absoluut een onderdeel van het spel geworden.

En als er om immuniteit gestreden moet worden mogen de afvallers in de proef hun gewichten aan een ander geven die het daardoor zwaarder krijgt. De eerste rondes worden gewonnen door de sterkste van de deelnemers, Vincent. Maar als uiteindelijk mensen uit Thijs zijn bondje afvallen krijgt Vincent een niet te behappen hoeveelheid gewichten om te dragen. Wint hij logischer wijs niet en kan zijn wegstemmen beginnen.

Mike dit is absoluut fout wat je doet!

Een andere strijd wordt op afvallerseiland gevoerd door twee Brabo’s die strijden wie mag blijven en wie echt de expeditie moet verlaten. Chatilla en Mike strijden via een soort touwpuzzel waarbij Mike uiteindelijk wint maar hier niet echt vrolijk van wordt. Chatilla verliest, moet de expeditie verlaten waarna Mike beslist dat hij alles bereikt heeft en besluit om op te geven en naar huis te gaan. Mike, dat je uiteindelijk opgeeft vind ik zwak. Maar had dan Chatilla die duidelijk wel nog wilde de proef laten winnen, dan had jij met opgeheven hoofd naar huis kunnen gaan. Nu heb je Chatilla iets ontnomen wat je daarna zelf achteloos weggooit.

Op weg naar de eilandraad krijgt Niek iets van gewetenswroeging en zegt hij tegen Vincent dat ze op hem gaan stemmen. Wat in de eilandraad mede door Thijs niet gewaardeerd wordt. Thijs is zo bang van Vincent zijn kracht dat hij de plunder in heeft gezet om de immuniteitsmunt van Vincent te plunderen. Een immuniteitsmunt die Vincent niet heeft. En denkend vanuit zijn zwakte vergooit Thijs zijn plunder. Een beetje dom knul. Maar uiteindelijk wordt het doel bereikt en wordt Vincent weggestemd.  En als de groep vertrekt probeert Niek e.e.a. uit te leggen maar wil Thijs er niets van weten!

Vincent krijgt te horen dat er een afvallerseiland is en zijn vuur gaat harder branden! Waar Mike zwak is en opgeeft nadat hij Chatilla had verslagen en iemand die dus sterker is en door had willen gaan wegwerkt. Waar de angstige Thijs de strijd met Vincent niet aandurft en zelfs zijn plunder nutteloos inzet. Toont Vincent juist kracht neemt zijn verlies als een man maar toont onmiddellijk vechtlust als hij door kan gaan.