Het Perfecte Plaatje: Spetter, spatter spater, lekker in het water
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: Spetter, spatter spater, lekker in het water

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Deze week duiken de fotografen het water in, om een echte sportplaat vast te leggen. Nu is dat al lastig op het droge, maar in het water zal dat zeker nog lastiger zijn. Hierbij hebben enkele fotografen enorm verrast, door de rust te vinden, die zij in vorige afleveringen absoluut nog niet hadden gevonden. Het fotograferen is niet geheel zonder gevaar bij deze opdracht, gezien de ballen met enorme snelheid aan kunnen komen, wat Geraldine dan ook aan den lijve heeft ondervonden. 

Tijdens deze opdracht is het belangrijk om het moment te vangen, waarop de sporter in opperste concentratie met de sport bezig is. De kracht en passie moeten er vanaf spatten. Mike is direct toch wel helemaal weg van 'alle mooie mannenlijven'. Nou Mike, daar denkt niet iedereen hetzelfde over! De bedoeling is dat je de actie vast legt, niet dat je de mannen gaat bewonderen. Nu schijnt waterpolo 1 van de zwaarste sporten te zijn en nu ik dit zie, kan ik me dat zeker voorstellen. Waar ik nauwelijks mijn hoofd boven water kan houden, moeten deze mannen ook nog eens met volle kracht de bal in het doel van de tegenstander zien te krijgen. Petje af. Of op, anders wordt je haar nat.

De uitslag van de eerste shoot

De uitslag van de shoot was toch wel wat verassend. Helaas heeft Linda zich niet aan de opdracht gehouden, hoewel haar keuze was te begrijpen. Deze was echter vooral heel erg persoonlijk. Filemon maakte deze week de beste actiefoto, waarmee hij laat zien overall wel redelijk stabiel te zijn met zijn foto's. Tina kwam deze shoot op de tweede plaats, waarbij ze compleet verrast was door de uitslag en haar cijfer. Niet zo gek als je week in, week uit, onderaan eindigd. Onderaan geeindigd is Mike, met een onscherpe foto. Uit zijn reactie blijkt dat hij dit zelf niet eens in de gaten heeft gehad, wat toch wel erg kwalijk is. Verkeerde kadrering, net niet de juiste actie, allemaal prima, maar inmiddels moet je wel zo ver zijn, dat je herkent of je foto scherp is of niet.

De fotografen gaan door, met een fotoshoot in het thema fine-art. Dit thema is redelijk breed, maar zeker wel erg mooi als het goed is uitgevoerd. Ik ken enkele hele goede fine-art fotografen en heb van mezelf wel eens foto's in deze stijl laten vastleggen. Daar komt meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. En wat een mooie modellen! Daar kan in ieder geval niets mee mis gaan. Hoewel we veel achter de schermen niet meekrijgen, merk je duidelijk dat de fotografen veel hebben bijgeleerd de afgelopen tijd en met een veel beter doel op zoek gaan naar de juiste achtergrond en setting.

Niet alles loopt op rolletjes tijdens de shoots. Zo is het model van Filemon niet heel erg blij met zijn keuze voor de vieze vis, vallen de rolletjes bij het model van Trijntje steeds naar beneden en sloopt Geraldine de porceleinen pop, die zij als prop wilde gebruiken. Maar dat laatste blijkt nog niet zo slecht te zijn achteraf. Sterker nog, waarschijnlijk is de foto veel beter geslaagd doordat de pop niet meer heel was. Een geluk bij een ongeluk dus. Wat direct opvalt is dat er 1 foto uit springt, die totaal anders qua stijl is, dan de rest. Voor mij geen fine-art, maar wellicht zie ik dat verkeerd.

Bedankt Mike, tot ziens

Uiteindelijk wordt duidelijk dat Tina deze week zeer grote stappen heeft gemaakt. waar zij elke week de dans ontsprong en met de hakken over de sloot mocht blijven, is dat deze week niet het geval. Meerdere malen heb ik getwijfeld en soms zelfs met overtuiging gedacht dat zij er allang uit had moeten liggen. Maar deze week niet. Haar foto's waren zeker heel sterk, ze heeft veel geleerd en is duidelijk goed bezig geweest. De terechte winnaar van deze week! Van MIke nemen we afscheid. Hij heeft een aantal hele mooie foto's afgeleverd in de afgelopen weken, maar was in het algemeen niet altijd even sterk. Jammer Mike, blijven oefenen!

Volgende week gaan we onder andere aan de slag met het fotograferen van insecten. Yes! Qua fotografie is dat mijn grootste hobby, macro beelden van insecten vastleggen, dus ik heb er zin in. Kijken jullie ook? Tot volgende week.

Meepraten en je eigen plaatjes delen? Word lid van onze Perfecte Plaatje-groep op Facebook!