Oranje - The Day After: Nederland uitgeschakeld na strafschoppen
Bron: Screenshot NPO 1

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Het Nedrlands eltal is er gisteren niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de halve finales van het WK. In een boeiend voetbalgevecht kwam Oranje nog wel terug van een 2-0 achterstand, maar ging in de penaltyserie onderuit tegen Argentinië waardoor Nederland uit het toernooi ligt.

Louis van Gaal koos tegen Argentinië voor de verwachte basisopstelling met Noppert onder de lat en een achterhoede bestaande uit: Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké en Blind. Op het middenveld speelde Frenkie de Jong samen met De Roon, en Gakpo speelde als aanvallende middenvelder. Steven Bergwijn en Memphis vormden de voorhoede.

Oranje begon niet goed aan de wedstrijd. Argentinië had weinig moeite om de bal in zijn bezit te houden en Nederland werd geen enkele keer gevaarlijk. De 'grootste' mogelijkheid was na 24 minuten voor Bergwijn, maar die schoot de bal ruim naast. De Argentijnen deelden bij tijd en wijle wel wat speldenprikjes uit, maar Andries Noppert kwam niet in de problemen.

Na 35 minuten spelen was daar dan toch de verdiende voorsprong voor Argentinië. Na een weergaloze pass van Messi kwam Molina vrij voor de keeper en wist Noppert te passeren. In de tweede helft gooide Van Gaal het roer om. Bergwijn en De Roon moesten plaats maken voor Berghuis en Koopmeiners.

Plan B

Aanvallend bracht deze wissel weinig en het spelbeeld bleef hetzelfde als voor de rust. Na een uur spelen waarin Oranje defensief steeds kwetsbaarder leek, ging Van Gaal over op zijn befaamde 'plan B' door Luuk de Jong in te brengen. Kort daarna leek Argentinië de kwartfinale te beslissen door een benutte penalty van Lionel Messi.

Louis van Gaal koos er na de 2-0 voor om alles of niets te spelen en bracht met Wout Weghorst weer een aanvallende wissel. Een van de eerste balcontacten van Weghorst resulteerde direct in de aansluitingstreffer. Na de treffer van Oranje was Argentinië het helemaal kwijt en kreeg geen vat op het aanvallende spel van Nederland. In de elfde minuut van de blessuretijd legde Koopmeiners aan voor een vrije trap, maar waar iedereen een schot op doel verwachtte werd de bal naar Weghorst gespeeld en zorgde de aanvaller voor de 2-2.

Strafschoppen

De 2-2 eindstand betekende voor beide ploegen verlengen. De eerste helft van de verlenging waren Nederland en Argentinië vooral aan het aftasten en gebeurde er buiten wat opstootjes weinig. In de tweede helft van de verlenging namen de Argentijnen het heft in handen. Noppert moest een aantal keer knap redding brengen en mocht van geluk spreken toen in de slotseconden een schot van Fernandez op de bal belandde.

Oranje hield stand in de verlenging en dus moesten strafschoppen uitkomst bieden. Virgil van Dijk legde als eerste aan en zag zijn inzet gekeerd worden, terwijl Messi zijn penalty er veiloos inschoot. Steven Berghuis miste daarna de tweede penalty voor Oranje en Paredes schoot Argentinië op een 2-0 voorsprong in de strafschoppenserie. Koopmeiners, Weghorst en Luuk de Jong benutten wel hun strafschop, maar doordat bij Argentinië alleen Fernandez miste mocht dat niet baten en werd Oranje tot groot verdriet van de spelers uitgeschakeld.

Gele kaarten

Na afloop ging het in alle media eigenlijk maar over een man en dat was de scheidsrechter van dienst, Antonio Mateu Lahoz. De Spanjaard had totaal geen controle over de wedstrijd en trok maar liefst negentien gele kaarten.

Ook Frenkie de Jong was na afloop niet te spreken over Lahoz, die volgens hem niets in het voordeel van Oranje besliste in de verlenging. "Toen de reguliere speeltijd over was, gingen zij (spelers Argentinië, red.) met zijn allen naar hem toe. En vanaf toen heeft hij alleen maar voor Argentinië gefloten", liet de middenvelder van Barcelona weten.

Ondanks dat Frenkie impliceert dat Lahoz in het voordeel van Argentinië floot, is ook Messi niet te spreken over de Spaanse arbiter. 'Je kan als speler niet meer eerlijk zijn of zeggen wat je denkt, want dan krijg je direct een paar wedstrijden schorsing', vervolgde de aanvaller. 'Maar de FIFA moet hier naar kijken. Je kan niet een scheidsrechter als hij op zo'n belangrijke wedstrijd zetten als hij het niet aan kan', aldus Messi na het eindsignaal.

Bedankt, Louis!

Door de verloren penaltyreeks zit de derde termijn als bondscoach er voor Van Gaal nu op. "Morgen gaan we weer naar huis", reageerde Van Gaal eerst zakelijk. "Maar dit is topsport, dat heb ik net ook in de kleedkamer gezegd", liet Van Gaal weten aan de NOS.

Van Gaal lijkt hiermee zijn laatste klus als trainer te hebben gehad, want de kans dat hij doorgaat in het trainersvak acht de oefenmeester zeer klein. Eerder maakte de KNVB al bekend dat Ronald Koeman Van Gaal zal opvolgen als bondscoach.

Niks missen én meepraten over het WK? Word lid van onze Oranjewinter-groep op Facebook!