Oranje the day after: Nederland wint in  extremis van Griekenland
Bron: showbizznetwork.nl / Daniël Schalk

Oranje the day after: Nederland wint in extremis van Griekenland

Geschreven door Liam Rensink

Het Nederlands elftal heeft goede zaken gedaan in de kwalificatie voor het EK van 2024 in Duitsland. Het team van Ronald Koeman was een stuk sterker dan de Grieken, maar pas in de blessuretijd wist Oranje, door een benutte penalty van Virgil van Dijk, de overwinning over de streep te trekken.

Koeman koos zijn elftal op twee posities te wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen Frankrijk. Mats Wieffer en Steven Bergwijn speelde op de plaats van Marten de Roon en Joey Veerman. Verder koos Koeman voor dezelfde namen als tegen Frankrijk, inclusief Wout Weghorst, die afgelopen vrijdag nog geblesseerd uitviel.

Na twintig minuten spelen werd Nederland voor het eerst gevaarlijk door twee pogingen van afstand  van Reijnders. Daarna leek Oranje in het zadel geholpen te worden door een gegeven penalty. Wout Weghorst ging achter de bal staan, maar schoot de strafschop slecht in en doelman Vlachodimos kon makkelijk redding brengen. Voor rust kreeg Oranje de nodige kansen om op voorsprong te komen, maar beide ploegen zochten  zonder doelpunten de kleedkamer op. Direct na de pauze kreeg de Ajax-captain misschien wel de grootste kans van de wedstrijd. Opnieuw was het echter Vlachodimos die de bal over de zijlijn wist te tikken. Snel daarna werden opnieuw Reijnders en ook Xavi Simons gevaarlijk. Een goal leverde dat echter weer niet op voor Oranje. In de slotfase van de wedstrijd werd Oranje minder sterk en werd Griekenland zelfs sterker totdat Oranje in de laatste minuut een tweede penalty kreeg na een overtreding van AZ-speler Vangelis Pavlidis. De VAR wilde nog een streep door de strafschop zetten, maar Alejandro Hernández Hernández veranderde niet van besluit. Virgil van Dijk bleef oog in oog met Vlachodimos wél koel en de captain bepaalde de eindstand zo op 0-1.

Door de overwinning van Oranje kan kwalificatie voor het EK Koeman's mannen bijna niet meer ontgaan. Het Nederlands elftal moet van Ierland of Gibraltar winnen om kwalificatie veilig te stellen. De wedstrijden tegen Ierland en Gibraltar staan voor november op de planning.