Oranje - The Day After: Nipte nederlaag Oranje tegen Frankrijk
Bron: Screenshot NPO 1

Oranje - The Day After: Nipte nederlaag Oranje tegen Frankrijk

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Nederland is weer niet in geslaagd om een vuist te maken tegen Frankrijk. Waar het team van Koeman in maart nog met 4-0 de bietenbrug opging, was Oranje dit keer een stuk beter opgewassen tegen de Fransen, maar mede door de klasse van Kylian Mbappé zat er voor Nederland geen resultaat in. 

Ronald Koeman had tegen Frankrijk de nodige personele problemen en startte daardoor met twee debutanten in de basisopstelling. Bart Verbruggen mocht zijn opwachting maken onder de lat en Feyenoorder Quilindschy Hartman was de linksback. Verder koos Koeman voor Geertruida, Van Dijk, Aké, Reijnders, De Roon, Veerman, Simons en Weghorst in zijn basiselftal. 

Oranje leek aardig te beginnen in de Johan Cruijff Arena, maar al snel stond het 0-1. Kylian Mbappé werd na zes minuten geen strobreed in de weg gelegd. De Franse ster kroop voor zijn tegenstander en werkte binnen uit een voorzet. Oranje herpakte zich, alleen wist het de Fransen zelf geen moment in verlegenheid te brengen in de openingsfase. Oranje was zodoende niet kansloos, maar had moeite om echt gaten te slaan in de Franse defensie. Ook in de beginfase van de tweede helft ging het mis voor Oranje en wederom was Kylian Mbappé de boosdoener. De aanvaller schoot vanaf de rand van de zestien prachtig raak: 0-2. Het was een domper voor Nederland, maar desondanks dacht Malen snel iets terug te doen. Zijn treffer werd echter afgekeurd, omdat Nathan Aké buitenspel stond. Debutant Hartman kon vlak voor tijd nog iets terugdoen door de 1-2 op het scorebord te brengen, maar een echt slotoffensief bleef uit. 

Bondscoach Ronald Koeman zag, ondanks het resultaat, ook positieve dingen, heel veel zelfs. "Maar je hoopt natuurlijk dat je langer in de wedstrijd blijft."De schitterende tweede goal van Mbappé maakte dat extra lastig. "Zo'n speler hebben wij niet", constateerde Koeman bij de NOS. Door de nederlaag tegen de Fransen zal de wedstrijd van aanstaande maandag tegen Griekenland cruciaal zijn voor Nederland. De Grieken wisten gisteren met 0-2 te winnen van Ierland en staan daardoor tweede in de groep. Griekenland heeft drie punten meer dan Oranje, maar hebben een wedstrijd meer gespeeld in de groep. Maandag zal het elftal van Ronald Koeman dus aan de bak moeten om kwlaificatie voor het EK in eigen hand te houden. In Athene trappen Griekenland en Nederland om 20.45 uur af.