Oranje - The Day After: Onmachtig Oranje houdt punt over tegen Ecuador
Bron: Screenshot NPO 1

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Nederland speelde gisteren zijn twee groepswedstrijd op dit WK. Oranje kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Ecuador en mocht over deze uitslag gezien het spelbeeld niet klagen.

Louis van Gaal voerde ten opzichte van de eerste wedstrijd drie wijzigingen door. Matthijs de Ligt, Steven Berghuis en Vincent Janssen maakten plaats voor Jurriën Timber, Teun Koopmeiners en Davy Klaassen, waardoor Cody Gakpo een linie naar voren schoof en het aanvalsduo mocht vormen met Steven Bergwijn.

Gakpo had weinig tijd nodig om zich te onderscheiden, want al na zes minuten schoot de Eindhovenaar Nederland op voorsprong. Het vroege doelpunt bleek geen voorbode voor de rest van de westrijd, want Nederland werd gedurende de eerste helft steeds slordiger aan de bal.

Ecuador werd sterker en zette de achterhoede van Oranje onder druk, maar dat resulteerde in de eerste helft nog niet in grote kansen. In de blessuretijd van de eerste helft leek Nederland toch zijn voorsprong weg te geven, maar het doelpunt van Preciado werd afgekeurd wegens buitenspel.

Al na vijf minuten in de tweede helft kreeg Nederland de gelijkmaker om de oren. Andries Noppert verwerkte een afstandsschot niet goed en Enner Valencia kon in de rebound profiteren. Een bijzonder matig Oranje maakte verder weinig aanspraak op de overwinning en mocht zich nog gelukkig prijzen met het gelijke spel.

Wat vond Nederland?

Na afloop van de westrijd gaf Van Gaal aan dat het net als tegen Senegal met balbezit beter moet omgaan.  "Zeker in balbezit was het slecht. We gaven de bal te vaak aan de verkeerde kleur. Als het hele elftal de bal naar de verkeerde kleur speelt, wordt het moeilijk.

Ecuador was ook veel feller en won elk duel. Dan krijg je een moeilijke wedstrijd. Dan is het nog knap hoe wij deze wedstrijd hebben uitgespeeld", liet de bondscoach weten aan de NOS. Ook de kijkers van Nederland-Ecuador waren behoorlijk kristisch en vooral Teun Koopmeiners moest het volgens de mensen op twitter ontgelden.

Stand in de poule

Door het gelijke spel tussen Nederland en Ecuador gaan beide ploegen nu aan de leiding in groep A met vier punten. Senegal wist met 3-1 van Qatar af te rekenen en is met drie punten ingelopen op Nederland en Ecuador. Dinsdag 29 november wacht voor Oranje de laatste groepswedstrijd tegen Qatar.

Het gastland verloor beide wedstrijden in de groep en kan zich niet meer plaatsen voor de volgende ronde. Oranje heeft aan een punt tegen Qatar genoeg om zich te plaatsen voor de volgende ronde, maar zal met ruime cijfers van Qatar willen winnen om zo als eerste in de groep te eindigen om in de volgende ronde een op papier gunstigere tegenstander te treffen.