Het Perfecte Plaatje: Wie gaan er mee naar de halve finale?
Bron: RTL / William Rutten

Het Perfecte Plaatje: Wie gaan er mee naar de halve finale?

Geschreven door Sandra Groenescheij Laatste update:

Fotograaf Sandra van Focus Fotografie bekijkt Het Perfecte Plaatje door háár lens.

Vanavond was het dan zo ver, we zouden te weten komen wie er mee gaan naar IJsland, om met elkaar te strijden in de halve finale. En ik moet je zeggen, ik zat deze aflevering wel een beetje op het puntje van de bank. Want even, heel even, was ik toch heel erg bang dat Linda het niet zou gaan redden. En, als ik heel eerlijk ben, was dat dan ook wel terecht geweest. Maar ik denk dat ze stiekem wel wat krediet bij de jury heeft verdient de afgelopen tijd.

De eerste opdracht vandaag was een reclame opdracht, voor een auto nog wel. Uiteraard kregen ze van te voren een min of meer duidelijke uitleg, toch is hier blijkbaar iets niet helemaal goed overgekomen. Misschien een spraakverwarring door het Engelse accent, maar als ze allemaal (op Linda na) exact dezelfde fout maken, dan lijkt me dat dit onderdeel niet helemaal duidelijk is geweest. Onder jullie zijn vast en zeker fanatieke auto fotografen, die juist heel blij zouden zijn geweest met deze opdracht. Maaar ik vond de opdracht best een beetje lastig, zeker gezien ze verplicht alle personen en ook de elementen op de foto moesten zetten. En dan is een bruidspaar toch echt een stuk gemakkelijker, dan een hele lading kinderen en een DJ.

Vuur, water, lucht en aarde

De fotografen kregen allemaal 1 van deze elementen mee, om op de foto te zetten, bij het onderwerp. Dan zijn lucht en water toch redelijk makkelijk te vinden en eigenlijk voldeden de foto's van Trijntje en Geraldine aan beide elementen. De een aan het strand, de ander aan een plas/meertje, maar beiden konden dus makkelijk zelfs twee elementen in hun foto verwerken. Voor de aarde en vuur elementen was dit echter een stuk lastiger. Tina had wel een briljant idee en het lijkt wel, of haar creativiteit wat dat betreft de laatste weken steeds beter naar boven komt. 

Technisch was haar foto nog niet helemaal perfect en dan vooral qua licht. En de lijnen van de auto, maar daar hadden de anderen ook last van. Wanneer je een reclame foto maakt van een auto, lijkt me ook dat het duidelijk moet zijn dat deze ten volste tot zijn recht komt, dat je kunt zien wat een mooie auto het is. (mits het je smaak is natuurlijk) Toch kiest Trijntje er voor om de deur open te laten staan, waardoor het hele lijnen spel van de auto niet meer zichtbaar is en zet Linda er een aantal bierfusten voor, die het zicht ontnemen. Maar dat zal wel door de stress van zoveel kinderen om je heen zijn geweest.

lage cijfers

Tijdens het beoordelen van deze shoot zijn er dan ook echt lage cijfers uitgedeeld. Ik vond zelf de foto van geraldine het mooist en kon daar niet echt iets verkeerds aan ontdekken. Ik snap het punt dat de lijnen beter zichtbaar hadden moeten zijn, maar ik denk echt dat dit aan de uitleg heeft gelegen. De cijfers lagen dicht bij elkaar voor deze shoot en dat blijkt aan het eind maar goed ook. Want de tweede shoot is degene die uiteindelijk heeft bepaald, wie er mee gaan naar IJsland.

En die tweede shoot, dat was een nog lastigere dan de eerste. De fotografen moesten een drieluik maken, altijd lastig, maar over het onderwerp vrijheid. En dan niet zo maar vrijheid, maar specifiek wat vrijheid voor hun betekend. Het concept van Linda, het absoluut persoonlijke verhaal er achter, kwam bij mij best aan. Helaas niet de uitvoering die het had moeten of kunnen zijn, maar ik voelde haar intentie er achter en die kwam best binnen. Dat had ik helemaal niet met het drieluik van Tina, maar ik moet zeggen dat ze deze wel perfect heeft neergezet en nabewerkt. Straks ga ik nog zeggen dat ze daadwerkelijk een goede fotograaf is...

Trijntje koos voor een meer letterlijke opvatting van vrijheid. Toen ik zag op welke locatie ze mocht gaan fotograferen, had ik hier respect voor en verwachte ik denk ik een veel beter resultaat dan er uiteindelijk is neergezet. Echt een gemiste kans. Geraldine zocht de vrijheid ook heel dicht bij zichzelf en legde vast welke elementen voor haar vrijheid betekenen. Het is best een stap van een aantal weken geleden, waarbij ze op het naakstrand niet wist waar ze moest kijken, naar nu zelf uit de kleren gaan voor de camera. Ze heeft er een schitterend portret van gemaakt en heeft goed gebruik gemaakt van alles wat ze de afgelopen tijd heeft geleerd. Maar ben ik de enige die vind, dat een drieluik ook bij elkaar hoort te passen qua kleur en uitstraling? Dat zag ik in die van Linda en die van Tina wel. Maar een drieluik met 1 rechtop staande foto en vervolgens twee liggende foto's, snap ik ook niet. Voor mij is het dan staand-liggend-staand of liggend-staand-liggend of alledrie hetzelfde formaat. ach.

Op naar de vrijheid in IJsland

Dan komt het spannenste gedeelte, de uitslag. Waar ik de afgelopen weken redelijk zeker van mijn zaak was, wie er in ieder geval doorgingen, was ik dat deze week niet. Vorige keer verwachte ik niet dat ze Linda naar huis zouden sturen omdat ze ziek was geweest, dus in die zin was het enkel spannend om te zien of zij er ook zo over dachten. Maar deze week stond ze, terecht, gewoon onderaan en was het reëel dat ze wellicht toch met de finale in zicht, het toneel moest verlaten. Gelukkig bleek dit niet het geval! De jury heeft haar het voordeel gegeven en Trijntje was degene die het uiteindelijk toch moest doen met de laatste plek. Ze is al deze weken al veel verder gekomen, dan iemand denk ik voor mogelijk had gehouden. Met af en toe een mooie plaat, maar toch met veel minder groei dan de andere drie overgebleven kandidaten. Terecht dus, maar toch goed gedaan Trijntje.

En dan, volgende week de halve finale met Linda, Geraldine en.... wie had dat gedacht....Tina. Ik heb redelijk vanaf het begin 3 kandidaten gehad, waarvan ik verwachte dat ze in de finale zouden kunnen staan. En geloof me, Tina zat daar zeker niet bij. Filemon wel, maar die moest vorige week het Perfecte Plaatje verlaten. En dus bleven er nog twee van de drie over, Linda en Geraldine. Ik ben dan ook heel blij dat zij beiden in de halve finale zitten.

Vanaf nu durf ik het niet meer te voorspellen. Want eerlijk is eerlijk, Tina had er al tig keeruit moeten liggen, maar heeft de laatste weken laten zien, dat het kwartje is gevallen. En, ik geloof bijna niet dat ik het zeg, dat ze wel talent heeft. Qua fotograferen dan hè, andere zaken ga ik me niet in mengen. Ik hoop nog steeds dat Geraldine en Linda samen in de finale belanden. Ik gun het ze beiden enorm. Maar mocht Tina alsnog in de finale terecht komen, dan heb ik er vrede mee. Ook zij heeft het tenslotte toch echt zelf verdiend!

Tot volgende week.

Meepraten en je eigen plaatjes delen? Word lid van onze Perfecte Plaatje-groep op Facebook!