Oranje The Day Ater- Oranje wint, maar overtuigt allerminst
Bron: Showbizznetwork.nl / Daniël Schalk

Geschreven door Liam Rensink

Het Nederlands elftal heeft de eerste drie punten voor de EK kwalificatie binnen. In de Kuip werd met 3-0 van de dwergstaat Gibraltar. Uitgerekend linksback Nathan Aké was de beste aanvaller van Oranje en wist twee keer het net te vinden. Ondanks de vijftig doelpogingen, 87% balbezit en nul schoten tegen zal bondcoach Ronald Koeman op een overtuigendere zege gehoopt hebben.

Opstelling

Na de ontluisterende nederlaag tegen Frankrijk besloot Koeman de nodige wijzigingen door te voeren. Cillessen behield zijn plek onder de lat. In de achterhoede had Koeman weer de beschikking over Dumfries en Matthijs de Ligt die beide aan de aftrap mochten verschijnen. De verdediging werd gecompleteerd door Virgil van Dijk en Nathan Aké. Op het middenveld mocht Mats Wieffer zijn beduut maken voor Oranje. De Feyenoorder vormde met Wijnaldum en Memphis het middenveld tegen Gibraltar. Doordat Memphis naar het middenveld verplaatste begon Xavi Simons in de voorhoede. Verder bestond de aanval uit Wout Weghorst en Steven Berghuis.

Wedstrijdverslag

Vanaf het eerste fluitsignaal werd het spelbeeld meteen duidelijk. Het Nederlands elftal had de bal, terwijl Gibraltar naar achter werd gedrukt en de bal voornamelijk wegroeide. Ondanks het overwicht van Oranje speelde het elftal van Koeman in een te laag tempo, waardoor het eerste doelpunt pas na 23 minuten op het scorebord kwam. Memphis brak de ban door een voorzet van Dumfries binnen te werken, terwijl de keeper van Gibraltar onder de bal doorging. Voor de rust kreeg Oranje nog wat kleine kansjes, maar ging met een minimale voorsprong de rust in.

De tweede helft begon Nederland een stuk sterker en feller dan in de eerste 45 minuten. Na vijf minuten in het tweede bedrijf kopte Aké raak na opnieuw een voorzet van Dumfries. Niet veel later moest Gibraltar verder met tien man, nadat Liam Walker een flinke schop uitdeelde aan Mats Wieffer. Na het doelpunt en de rode kaart kende Oranje een sterke fase waarin het veel kansen wist te creëren. De ploeg uit de dwergstaat het alleen al het geluk aan hun zijde hangen, waardoor het Nederlands elftal niet wist uit te lopen naar een 3-0 voorsprong. In de slotfase nam de frustratie toe bij Oranje wat resulteerde in de 3-0 van Aké.

In de kwalificatiegroep deed Frankrijk goede zaken. Les Bleus wist een nipte 1-0 zege op Ierland te boeken, waardoor de Fransen met zes punten aan de leiding gaan in de groep. Op doelsaldo bekleedt Nederland nu de derde plek in de groep, Griekenland staat tweede met een wedstrijd minder gespeeld dan Oranje. In juni komt het Nederlands elftal weer bijeen voor de halve finale van de Nations League. In die halve finale is Kroatië de tegenstander.