Million Dollar Island: Een eigen huis en een plek onder de zon
Bron: Talpa / Jonas Leupe

Million Dollar Island: Een eigen huis en een plek onder de zon

Geschreven door Sonja Koolen-Masseling Laatste update:

Seizoen 2 van ‘Million Dolar Island’ is van start (meteen met een dubbele aflevering) en hij gaat weer hilarisch worden vermoed ik zo. Heb je vorig jaar gemist? Even in het kort wat de bedoeling is. Je dropt 100 mensen op een onbewoond eiland in de Filipijnen en je roept: “Succes!!” De deelnemers krijgen elk een genummerd polsbandje en dat bandje is 10.000 euro waard.

Met het spelen van ‘simpele spelletjes’ verlies of win je bandjes. Als je het eiland om wat voor reden dan ook verlaat mag je zelf kiezen aan wie je je bandje(s) geeft. Verder is het een kwestie van sluw spelen, overleven, de opdrachten goed spelen en vooral geen heimwee of honger krijgen. Uiteindelijk blijven de 3 ‘rijksten’ over en die mogen hun bandjes proberen te cashen, wat niet wil zeggen dat ze met het miljoen naar huis gaan!

Het ‘geld’ wordt verdeeld

50 Nederlanders en 50 Belgen staan op een kluitje en krijgen hun polsbandje en uiteraard heeft iedereen zijn ‘geluksnummer’. Björn valt meteen op want hij houdt wél van survivallen, maar hij houdt niet van mensen, dus voor hem zijn er 99 te veel. Dat wordt vast gezellig Björn!

De 3 boten stoppen enkele tientallen meters voor het strand van het eiland en als een malle springen mensen met hun bagage in het water. Ik zie complete koffers drijven (en vol lopen met water) en een van de deelnemers (Fien) zegt heel terecht: “Ik verwacht één grote chaos”. Nou Fien, bereid je maar vast voor want chaos gaan jullie krijgen. De deelnemers hebben geen idee wat ze op het eiland aantreffen. Vorig seizoen waren dit een aantal kisten met voedsel en kookgerei en die werden letterlijk geplunderd en als de deelnemers dit nu ook verwachten hebben ze dikke pech.

Pakken wat je pakken kunt

Op het eiland is namelijk hélemaal niets aan eten maar wel een een compleet huis(je)!  Oh ja....en een grote schelp gevuld met eieren. Een beetje weinig voor 100 mensen. Je ziet meteen de oermens loskomen bij sommigen en het is graaien en pakken wat je pakken en tillen kunt. Björn die niet van mensen houdt, houdt wél van spullen en hij is zó snel dat hij in no time tot aan zijn kin volgepakt zit met spullen.

Lampen, pannen, touw, een schep en zo kan ik nog wel even doorgaan en hij heeft nog nét een hand over heeft om de schelp met eieren te tillen die hij ook nog even vindt. Zo, Björn komt de komende weken wel door, alleen is het de vraag of de anderen hem die spullen óók allemaal gunnen.

Kampjes worden gevormd en iedereen loopt als een kip zonder kop rond. Bij wie sluit je je nou het beste aan? Wie heeft de meeste spullen verzameld en met wie zou jij je spullen willen delen? Björn heeft tóch een klein groepje gevormd en Ilone wil zich graag aansluiten maar Björn houdt niet van mensen. Dus wegwezen Ilone!

Laten we alles eerlijk delen

En dan neemt één man het voortouw en hij probeert de 100 deelnemers bij elkaar te krijgen. Zijn naam? Orlando en van hem gaan we vast nog wel meer zien en vooral horen. Het doel van Orlando is om het geplunderde spul allemaal te delen en hij vraagt wie er vóór stemt. Een heleboel handen gaan de lucht in en de kreet ‘délen - délen - délen’ ontstaat en hij doet me denken aan een ander programma waarin ‘wijnen - wijnen - wijnen’ centraal staat.

De ‘ delers’ en de ‘rovers’ staan in dubio wat ze moeten doen. Voor Björn is het duidelijk. Wat je vindt dat mag je houden. Had je maar moeten graaien toen je graaien kon. Nu heb je de boot gemist en heb je pech want deze spullen zijn van HEM (en zijn hele kleine groepje). Björn heeft duidelijk de broek aan en er ontstaat een ruzie om de spullen. Heerlijk die gun-factor.

Een eigen huis... en een plek onder de zon

Iedereen is zó druk met herrie schoppen en ruzie maken, dat niemand door heeft dat het huisje dan wel leeggeroofd mag zijn, maar dat het compléte huis er nog staat, Frieda heeft dat wél door en terwijl de menigte verder ruziet, zit Frieda in ‘haar’ schommelstoel op de veranda van ‘haar’ huisje. Om haar heen worden de laatste dingen uit het huis geplunderd en Frieda kijkt het rustig aan. Zij heeft een dak boven haar hoofd en dat zullen de anderen met hun geplunderde spul nog maar eerst voor elkaar moeten zien te krijgen.

René, een heuse vechtsport-trainer  heeft ook een eigen huis gevonden. Een hondenhok waar hij maar nét in past. Maar het is er wél droog en er kan niet om geruzied worden wie er bij in mag, want hij kan zelf amper draaien in z’n hondenhok. René is volgens mij een gevalletje ‘lot’s of muscles and no brains’.

Als het beestje maar een naam heeft

En dan komen sommige mensen er achter dat er een echte moestuin is en dat er wel degelijk voedsel is. De groep van 100 splitst zich op in allerlei kleinere kampen. Sommigen kiezen voor de rust (kamp ‘Oceans Eleven’) en het kamp van King Björn telt toch nog 11 mensen inclusief de koning zelf en met een kano die in stukken uit elkaar gevallen is, vervoeren ze hun geplunderde spullen naar hun nieuwe thuisbasis. Kamp ‘Blue Lagoon’  is geboren. Ik hoop dat Björn die drukte handelt.

Kamp ‘Hotel Frieda’ wordt het bejaardentehuis voor de oudste deelnemers maar de vraag is hoe lang dit huis in tact blijft, want de meesten slapen onder een klamboe op het strand. Frieda kan zich er niet druk om maken, want zij zit goed...nóg wel! Dat is van korte duur want ‘Hotel Frieda’ wordt vakkundig uit elkaar gehaald. Zijpanelen worden met gepast geweld verwijderd door Steve en Justine en uitgerekend zij komen uit het kamp van ‘King Björn’ die met niemand wilde delen. Dat wordt dikke ellende. Frieda staat heel charmant in haar grijze BH toe te kijken hoe haar huis een huisje wordt.

Ready for a bitch-fight

Niemand had echter gerekend op Cindy. Kooivechtster en moeder van 6 kinderen. Mijn hemel...slaapt zij wel eens? Ik krijg een heel sterk 'Anouk-gevoel' en zie met moederdag een hele buslading mannen voor haar deur staan (in mijn gedachten dan he). Het is een boom van een vrouw waar je geen ruzie mee wilt krijgen. Zij gooit alles op luidruchtige wijze in de strijd zodat Frieda en de andere oudjes hun huisje kunnen behouden!

Ik zou maar luisteren naar Cindy mensen, want die tante is niet voor de poes. Maar mensen hebben er schijt aan en op dag 3 en 4 wordt het ‘huis van Frieda’ verder ontdaan van zijn onderdelen. Je draait je even om en wat een pech, weer een wandje weg. Een heftige ruzie is het gevolg en luifels en wanden verdwijnen....en zo ook het schilderij met de hint van het eten.

En dan ontstaat een roddel dat er wel degelijk eten is. Ja hele bakken rijst zouden er zijn en die roddel krijgt een sneeuwbal effect. Onder leiding van Orlando gaat een groep driftkikkers van 30 man verhaal halen bij kamp ‘Oceans Eleven’, die juist voor de rust ver weg van ‘het dorp’ zijn gaan bivakkeren. Al snel wordt het de woeste groep duidelijk dat daar geen voer te vinden is. Mensen beginnen als een malle in het wilde weg te graven. Onder het huisje van Frieda wordt zo ongeveer een ondergrondse tunnel gegraven. Eten vinden ze dan wel niet, maar vuur wel en zowaar...dat wordt eerlijk gedeeld. Dit gaat bij camp ‘Blue Lagoon’ wel heel stiekem, want niemand mag zien dat ze de 12 eieren aan het koken zijn!

De eerste ontmoeting in de arena

Hier gaan 10.000 euro bandjes van eigenaar wisselen. Goedschiks of kwaadschiks. Opgeven is ook een optie en dat wordt bijna de eerste vraag als iedereen zit. Maar eerst komt het huisje van Frieda uitgebreid aan bod. Ze zegt het niet geclaimd te hebben, maar ze is ook niet van plan om met d’r billen op het strand te gaan slapen....tot zover het huisje van Frieda wat ze niet claimt. Dan komt de onvermijdelijke vraag of er al mensen zijn die vrijwillig op willen stappen en dat zijn er op dag twee al 6!

Alle 6 met een eigen reden, maar vooral alle 6 met een bandje om hun pols ter waarde van 10K. Dit bandje mogen ze cadeau geven aan iemand en zo zijn er ineens 6 mensen die 20.000 euro waard zijn, waaronder King Björn!

Het balletje rolt

Voor het eerst rolt het balletje van het roulette spel en het nummer waar het balletje op valt, komt overeen met een polsbandje en dat is het bandje van Evi met nummer 41. Evi moet morgen 6 namen bekend maken van mensen die het spel gaan spelen en dus zullen er morgen 5 mensen zijn die geen bandje meer hebben en niets, noppes, nada meer waard zijn.

De winnaar krijgt ze namelijk allemaal. De verliezers hoeven het spel dan nog niet te verlaten, maar als ze op D-Day nog steeds blut zijn, dan is het goodbye en auf wiedersehen! Leuk detail is dat Evi zelf ook mag spelen maar dat hoéft niet. Evi is stoer en gaat de strijd aan met 5 anderen en dat doet ze slim. Ze pikt de 5 oudsten er uit en hoopt dat het leeftijdsverschil het échte verschil maakt.

Waar is de voedselbank verstopt?

De verbazing blijft groot dat er geen eten is en ze vinden het ook wat ongeloofwaardig. Dat hebben ze helemaal goed, maar de tip die naar het eten leidt hebben ze nog niet gevonden. Ik moet toch eerlijkheidshalve bekennen dat het kleurrijke en opvallende schilderij helemaal uit de toon valt op het eiland en daar staat de knalrode boei op met het opschrift E10, of te wel ‘E-TEN’.

Maar wat doen die slimpo’s van een kamp zonder naam? Ze noemen zich kamp ‘Palm Power’ en die naam gaan ze op de achterkant van de hint zetten...Of zien ze voor die tijd het licht?. Naast kamp “Palm Power’ krijgen nog meer kampen een naam en één daarvan is kamp ‘Seef Hoek’ (hoe origineel al die namen...NOT)

En dan wordt de hint duidelijk! Fris en fruitig duiken een aantal jonge hengsten de zee in om te kijken wat er onder aan boei E10 hangt en jawel, ze komen terug met blikvoer! Helaas geen rijst, meel of eieren. Ze moeten het doen met wat ze hebben.

Alle bandjes verzamelen

Tijd voor het eerste spel in de arena en Evi speelt zelf en dat doet ze tegen de oudsten. Team 65+ wordt er geroepen, maar dat valt een beetje verkeerd bij Mieke, zij is namelijk nog maar 51....AUWWWW. Het is een evenwichtsspel met een balletje maar voordat het spel begint mogen ze alle 6 hun bandje in de kom leggen.

Ik zal jullie alle misstappen en knulligheden van het spel besparen, want Arie heeft volgens mij nog nooit een bal in zijn handen gehad, laat staan op een plankje, maar Evi is de winnaar en verlaat de arena met 6 bandjes en is zo maar ineens 60.000 euro waard. De andere 5 zijn platzak en niets meer waard.

Blikvoer was nog nooit zo lekker

In de kampen wordt er gesmuld van de blikjes die aan de boei hingen. Hoe blij kun je zijn met een blikje gepelde tomaten? Maar in kamp ‘Blue Lagoon’ bepaalt King Björn dat het blikje dicht blijft en dat zaait kwaad bloed. Er was namelijk afgesproken dat er géén leider zou zijn in het team. Nou...dus wel, want King Björn deelt hier de lakens uit.

Hij houdt niet van mensen maar de mensen houden duidelijk ook niet van hem. Maar hoe ze ook tegensputteren, het blik blijft dicht want King Björn voelt zich nog goed en de rest is onbelangrijk. Dat gaat hij niet lang volhouden vrees ik voor hem.

Tijdens het ‘eiland journaal’ wordt bekend gemaakt dat er iets bloeit tussen Lisa en Orlando. Die twee hebben elkaar helemaal gevonden. In het eerste seizoen hebben we gezien wat er kan gebeuren als er een relatie ontstaat en een van de 2 moet het eiland verlaten. Maar ze weten het zeker. Samen door tot het einde. Nou succes dan maar. Ik ben benieuwd hoe lang mensen het aanwezige gedrag van Orlando (en Björn) gaan pikken.

De vrijwillige afvalligen

En dan out of the blue geeft Duni in tranen aan, dat ze enorm veel heimwee heeft naar haar kinderen en haar man en dat ze naar huis gaat. En ze is niet de enige! Met haar hebben nog een flink aantal mensen het wel gezien. Ze haken vrijwillig af en zo komen er veel bandjes vrij die van eigenaar wisselen.

Het wordt voor de laatste keer deze aflevering tijd, om het roulette wiel te laten draaien en het balletje valt op nummer.......63! Dat is Jan met 2 bandjes. Ja leuk die bandjes, maar des te meer bandjes je hebt, des te meer nummers heb je dus ook en des te groter is de kans dat het balletje op een van jouw nummers valt. Gefeliciteerd Jan, jij mag morgen 6 mensen bekend maken die gaan spelen en daar mag jij zelf ook deel van uitmaken! Mensen zonder bandje mogen niet gekozen worden, want die hebben toch al niets meer te verliezen. Met 82 deelnemers gaan we volgende week verder.

Coming up: Eindelijk eten, Björn wordt uitgekotst en de eerste echte ruzies zijn een feit!

Niks missen en meepraten? Word lid van onze Million Dollar Island-groep op Facebook!