Een Jaar Van Nona’s Leven: Gekkenhuis in de loods
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: Gekkenhuis in de loods

Geschreven door Nona Tolol

Elke woensdag laat Nona haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

Na een enerverende week kijkt Zoë uit naar het moment dat ze geen manager meer zal zijn. De drie nieuwe kandidaat- managers zijn al bekend en proberen bewoners aan hun kant te krijgen.

Inmiddels hebben zich drie bewoners verkiesbaar gesteld als manager. Eunice, Moraima en Janet. Oftewel Yoga-Gerda, FC Kip en Crea Bea. De onderhandelingen over wie het uiteindelijk zal worden, zijn in volle gang. Hetzelfde geldt voor de eerstvolgende eliminatie. Zoveel bewoners willen Jeffrey eruit maar zijn te schijterig om op hem te stemmen.

Bern zegt nee

Sasha zit er nog steeds op te azen om Jeffrey te elimineren. Daarom stuurt zij er bij Bern op aan dat hij dan maar het eliminatieduel met Jeff moet aangaan (mocht er een duel plaatsvinden). Of Bern zich maar even wil opofferen. Lekkere vriendin zeg!

Bern maakt Sasha op voorzichtige wijze duidelijk dat hij daar geen zin in heeft. De kans is groot dat hij verliest en dan de loods moet verlaten. Is dat dan wat je wil? vraagt hij haar. Ik zie de zuurtegraad in Sasha haar gezicht alweer toenemen. 'Natuurlijk niet! Maar je snapt mijn punt gewoon niet' zegt ze boos. Dat zegt ze altijd als Bern iets zegt wat haar niet bevalt. Voorlopig is dit het eind van hun gesprek. Hey vriendin, ga jezelf lekker beschikbaar stellen voor eliminatie!

Nooit meer een sigaret voor Babet

Babet heeft zich daags na de aftrap van de laatste 100 dagen, voorgenomen om te stoppen met roken en drinken. Ze begint de dag dan ook met een intensieve workout gevolgd door een peptalk van Sasha. Daarna steekt Babette weer een sigaret op. Om alles even te laten bezinken. Denk ik. Echter, eerlijk is eerlijk, pakt ze het daarna wél weer goed op door de alcohol en de sigaretten te laten staan.

Wendy zit er even doorheen. Het gemis naar haar gezin en familie valt haar plots zwaar. En daar helpt geen enkele nieuwe föhn aan mee. Ze wordt getroost door Babette en Janet.

Jeffrey leest Zoë de les

Zoë’s manier van boodschappen bestellen en voorraadbeheer stuiten met name Jeffrey tegen de borst. Hij vindt dat alle boodschappen naar beneden moeten. Hij is toch zeker geen klein kind! Hij is het er óók niet mee eens dat er niks extra’s voor het weekend wordt ingeslagen. En dat terwijl er dankzij de verdienopdracht met de kistjes, voldoende budget aanwezig is. Om over de huidige voorraad maar niet te spreken. Er liggen geloof ik 81 broden in de vriezer.

Isaac staat erbij en kijkt geamuseerd toe hoe Jeffrey Zoë confronteert. Zoë vraagt hem achteraf waarom hij Jeffrey zo tegen haar laat praten. Huh? Euh… wat had je verwacht dan, Zoë? Dat Isaac jou als een speciale vriendin beschouwt en het voor je op zou nemen? Welnee, Isaac speelt zijn eigen spelletje en jij bent één van zijn pionnetjes.

Groepsgesprek

Hoe dan ook leiden Jeffrey zijn bezwaren wél tot een groepsgesprek. Ik weet niet wat Zoë had gehoopt maar het verwachte vuurwerk blijft uit. Zowel de groep als Zoë gaan mee in Jeffrey zijn verzoek om alle boodschappen beneden te zetten. Alles is dus beschikbaar voor iedereen.

Erik bespreekt met Mirthe zijn meest recente aanvaring met Marciano. Volgens Mirthe komt het omdat zowel zij als Erik te lief is. Uhuh. Nou Erik, buckle up. Want de volgende aanvaring staat alweer op het programma. Ditmaal met Moraima.

Moraima botst

Nu moet ik zeggen dat Moraima de laatste tijd geregeld met meerdere bewoners botst. Zoals met Rupert en Janet. En dus nu letterlijk met Erik. Hij beschuldigt haar ervan dat zij hem expres een elleboog heeft gegeven. En dat terwijl ie lekker in een hangmat lag.

Dat zij hem een elleboog heeft gegeven, geloof ik wel. Maar niet expres. Want gezien haar kracht, had Erik dan als een verkreukelde conjo met zijn magere sanka over het hek gelegen, halverwege Lelystad Centrum. Natuurlijk had Moraima haar excuses kunnen aanbieden. Maar waarschijnlijk zat haar pruik verkeerd om ofzo.

Babette laat haar psychologische skills los op Mirthe. Ze vindt haar zo lief maar ook zo ongrijpbaar. 'Als een vlinder', voegt ze eraan toe.

Mirthe huppelt soms ook rond als een Alice in Wonderland. Dwangmatig ruikt ze overal aan. Haar ogen draaien soms raar alle kanten op en ze lijkt de meest wonderlijke gesprekken in zichzelf te voeren. Babette laat vallen dat zij zichzelf, Mirthe en Eunice wel in de finale ziet staan. Goed zo, Babs. Dromen mag altijd.

Knabbel en Babbel over Wendy

Wat een nagemaakte is die Babette ook. Als het duo Knabbel en Babbel, neemt zij samen met Zoë, Wendy onder de loep. Het zit Babette dwars dat Wendy zich tegenover haar niet uitlaat over hoe het nu precies zit met Jasper. En dan voegt ze eraan toe dat ze om die reden Wendy niet eerlijk vindt. Ze heeft het over onbetrouwbaar en raar. Ey Babette; weet je wat IK nu raar vindt? Dat je dit tegen meerdere mensen vertelt behalve tegen de persoon om wie het gaat.

En trouwens, al ligt Wendy met het gehele Nederlands elftal in bed, dat moet zij toch weten. Of zou Babette het liefst willen dat Wendy opnames maakt van wat zij met Jappie onder het dekbed uitspookt? Zodat aan de hand van de beelden psycholoog Babette het nog eens kan analyseren? Dat Wendy de knakworsten-challenge heeft gewonnen, zegt genoeg. Méér dan genoeg.

De transformatie van Zoë

Trouwens, voor wie het nog niet opgevallen is. Bij Zoë vindt een transformatie plaats. Haar wenkbrauwen worden hoe langer hoe dikker en zwarter en lijken een eigen leven te leiden. Nog even en ze hebben een eigen postcode!

Haar wenkbrauwen doen me aan die eikenprocessierupsen denken. En dan die Ali Expres wimpers eronder. Met een beetje fantasie zijn dat fladderende vlinders. Van rups naar vlinder. Sjeesus! Er voltrekt zich een hele natuurdocumentaire op Zoë haar gezicht

Ook haar haarkleur ondergaat een metamorfose. Deze is nu diepzwart. Van de valse stiefdochter van Inez Weski is ze nu getransformeerd in Morticia van The Adams Family.

Minder fascinerend vind ik haar pogingen om Isaac te verleiden. Ze knippert verleidelijk met haar wimpers, waardoor de luchtcirculatie direct verandert, en vraagt of hij met haar in de hot tub wil. OMG… het is toch duidelijk dat hij niks van je wil, vriendin? Nog even en de transformatie van Zoë naar Esther 2.0 is een feit.

Verdienopdracht

Aaaah! Weer een toepasselijke verdienopdracht trouwens. Gedurende 24 uur moeten de bewoners vier afzonderlijke knoppen i gedrukt houden. Gezien de toenemende onderlinge irritaties, zitten ze al aardig op elkaars knoppen. Nu kunnen ze er óók nog geld mee verdienen.

Janet is, na drie minuten, de eerste die afhaakt. Bern voert de opdracht uit alsof hij urenlang 200 kilo moet bankdrukken. Hij kreunt en steunt, het zweet staat op zijn bovenlip en hij vertoont stress. Onderling zitten de bewoners óók weer op elkaars knoppen want de ene groep laat zich eerder afwisselen qua tijd dan de andere groep.

Janet zit op Wendy haar knoppen

Janet heeft dan wel gefaald met de opdracht maar ze weet daarentegen wel heel goed op Wendy haar knoppen te zitten. Ze heeft ongevraagd wat veranderingen doorgevoerd in een jurk van Wendy. Een zoompje hier, een ritsje daar, iets aan de voorkant.

Ja, het zal allemaal wel goed bedoeld zijn maar Janet is zeker vergeten dat haar euh... voorkant zo'n 20 cm lager hangt dan die van Wendy. Wendy uit haar frustraties en Janet houdt zich daarop weer van de domme. Ach als ik soms zie waar Janet de gele vaatdoekjes in de keuken soms voor gebruikt, mag Wendy blij zijn dat haar jurk dat lot bespaard blijft.

Met de Franse slag

De opdracht (€375,- verdiend) wordt feestelijk afgesloten met een Franse avond. Georganiseerd door Bern. Erik ziet zijn kans schoon en heeft geregeld dat hij één op één met Mirthe dineert. Tja, droomvrouw Sasha is onbereikbaar dus wellicht hoopt hij dat Mirthe overstag gaat. Mwah… Mirthe is wel raar… maar zó raar?

Wat óók raar is, zijn de rode wormpjes (nee, niet die van Jasper) die in het zwembad drijven. Erik is nu opperbadmeester en hij neemt deze taak zéér serieus. Erik en Wendy liggen met elkaar in de clinch over de aanpak ervan. Wendy denkt natuurlijk aan haar föhn en hoe hij dat heeft aangepakt.

Shock na shock

Na even gegoogled te hebben, denkt hij de oplossing te hebben gevonden; een chloorshock. Wel, mocht een chloorshock hetzelfde effect hebben op de larven als doucheschuim bij Erik, dan moet dit wel goedkomen. En anders duwt ie Sasha maar even onder water, goed voor de zuurtegraad.

Nauwelijks van de chloorshock bekomen wacht Erik, en de overige bewoners, de volgende shock. Er worden namelijk weer wat stellingen gedeponeerd. Voor de te organiseren is €450 benodigd. Echter klinken er óók geluiden om €1000 per bewoner uit te keren voor een paar passende outfits. Vooralsnog is deze stelling nog niet officieel voorgelegd. Aan Erik zijn gezicht te zien, moest hij al zowat aan de beademing toen hij deze bedragen hoorde.

Of Erik daadwerkelijk gereanimeerd moet worden, mochten de stellingen doorgang vinden, zullen we ongetwijfeld volgende week zien.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!