Een Jaar Van Nona’s Leven: De spoeling wordt dun
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Nona’s Leven: De spoeling wordt dun

Geschreven door Nona Tolol

Elke woensdag laat Nona haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

Het gaat nu snel. De proeven en opdrachten volgen elkaar in snel tempo op. En daarmee ook het aantal bewoners dat de loods verlaat.

Babette heeft duidelijk aangegeven deze eliminatieproef tegen Sasha te willen spelen. Een tegenstandster van formaat en één die het waardig is om van te verliezen. Of te winnen natuurlijk. Wat je ook van Babette vindt, ze durft haar hoofd wél op het hakblok te leggen. Er zijn zat mensen die haar hoofd ook zonder proef eraf zouden willen hakken, maar dat is tegen de regels.

Beiden hangen onderste boven als twee luiaards aan een paal en worden ieder door hun groepje aangemoedigd. Het is uiteindelijk Sasha die de proef wint. Beiden zijn erg emotioneel. Sasha vanwege fysieke pijn en Babette… euh… ja, ik vind haar normaal al onverstaanbaar mompelen. En nu is dat nog erger. Ja, iets over dr grenzen gaan en trots op zichzelf en de prestatie, bla bla bla chocoladevla. Het zal wel.

Exit Babette

Nou Babs, spullen pakken, afscheid nemen en in vliegende vaart onderduiken. Op de slaapkamer aangekomen, hoor ik Marciano alleen maar tegen dr zeggen 'Je had hem kunnen winnen! Je had hem! Je had hem kunnen Hebben.' Euh, ja. Altijd fijn zo'n eencellige amoebe die niet weet wanneer ie wel of niet iets moet zeggen.

Het afscheid van de loodsbewoners is emotioneel Vooral Wendy toont zich een goede vriendin, door dik en dun, en neemt extra hartelijk afscheid. Ja, want jullie zijn toch getrouwd, he. Door dik en dun, remember? Ach, beste Wen, als het aan Babette lag, was je metéén met haar de loods uitgegaan.

Want wat fluisterde ze nou tegen Marciano vlak voor haar afscheid? Nee, niet 'Ooh Maai Kott!'
'Je hebt maar één doel' Ja, normaal gesproken zou ik gedacht hebben dat zijn doel was om te leren lezen of iets. Maar nee, het was toch echt om Wendy eruit te krijgen.

Tijdens haar speech benoemt ze dat ze haar hele verblijf van tevoren als een experiment zag. Maar… guess what… ze werd zélf onderdeel van het experiment, grapt ze. Euh, ja. Dat kan ook niet anders wanneer je zo kronkelt, draait, liegt en je overal mee bemoeit. Eindelijk gaat ze. En het huwelijk met Wendy dan? Moet dat niet formeel ontbonden worden? In goede en in slechte tijden. Remember?

Nieuwe manager

Tja. Het leven gaat door. Ook in de loods en dus moet er een nieuwe manager komen. Dat wordt Sasha. Eindelijk. Hulphond Bern zit zowat eerder op kantoor dan zij. The smell of success.

Rupert besluit er maar metéén een tabaksstelling in te gooien. Die kan rekenen op felle tegenstand van Erik maar helaas. De stelling wordt aangenomen en dus is het binnenkort weer tied veur een pafke. Met name Marciano ('G' voor insiders) oppert strategieën alsof hij het Oekraïense leger naar Poetin moet leiden. Stel je niet aan.

Jasper en Ima worden genomineerd om de eliminatie proef tegen elkaar te spelen. Ze moeten de vlaggen bij het bijbehorende land kiezen. Daarvoor ktimhrn ze wel tijd om al de vlaggen in hun geheugen te prenten.

Het is uiteindelijk Ima die deze proef wint. En alleen omdat Jasper de naam van het land Djibouti niet correct uitsprak. Typisch weer. Wanneer Ima wat uitkraamt is het handig om Google trsnslate aan te zetten. En nu wordt er opeens op correcte uitspraak gejet. Het zal wel. Hoe dan ook, Jasper mag vertrekken. Dit tot grote woede van Sasha wanneer ze de reactie van onder andere Ima ziet. Hij noemt Jasper respectloos.

Een vrijstellingsopdracht volgt. Van allerlei gerechten moet geraden worden hoeveel calorieën het bevat. Nadat er door alle bewoners uitgebreid gekwijld wordt bij de aanblik van vers fruit, sushi, koekjes, chocola, kaasplank en een appeltaart, worden de schattingen bekend gemaakt. En het is Bern die deze vrijstelling wint.

Het gebrek aan voedsel is zo nijpend dat Sasha uiteindelijk het aanbod van Isaac aanneemt om geld te lenen zodat er de broodnodige boodschappen gedaan kunnen worden. Dit in overleg mrt de overige bewoners natuurlijk.

Kaartenhuis

En de ene eliminatieopdracht is nog maar net voorbij of de volgende wordt alweer aangekondigd. De opdracht bestaat uit het in elkaar zetten van drie kaartenhuizen. De bewoners onderling bespreken wie de minst vaste hand heeft, wiens motoriek lomp is. Ima's naam wordt veel genoemd en die van Wendy.

Isaac probeert Wendy over te halen om naar 'zijn' groepje over te stappen. Hij doet het goed. Hij werkt op haar gevoel, bejubelt haar. Stem op Erik en dan komt t goed. Daar komt t op neer. Wendy besluit dan ook om op Erik te stemmen.

Het zijn inderdaad Ima en Erik doe de opdracht moeten spelen. Het is een uiterst zenuwslopende opdracht en vergt veel concentratie en zenuwen van ziewel ded deelnemers als de toeschouwers. Het is uiteindelijk Erik die deze opdracht wint. Bij Rupert staan de tranen in zijn ogen. En ook Ima staat het huilen nader dan het lachen.

Wendy onder vuur

Wendy zit nu tussenin twee groepen en haar toch al wankele geloofwaardigheid is naar de knoppen. Erik, Sasha, Bern en Mirthe babbelen er lustig op los en besluiten eensgezind dat Wendy niet te vertrouwen is want ze is een overloper.

Ima houdt een afscheidsspeech en vertrekt. Rupert blijft snikkend achter en wordt getroost door Wendy. Ah joh, misschien is Rupert sneller thuis dan je denkt.

Erik maakt Wendy duidelijk het niet op prijs te stellen dat zij op hem gestemd heeft. Daarna gaat het gesprek over hoe gul en loyaal hij naar de groep is geweest. Wendy verkeert duidelijk in verwarring en tweestrijd. Vooral nadat ze een gesprek met Sasha heeft gehad over haar rol en hoe zij bespeeld zou worden door Isaac.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!