Oranje - The Day After: Nederland begint met zege aan het WK
Bron: Screenshot NPO 1

Geschreven door Liam Rensink Laatste update:

Oranje is goed aan het WK begonnen. De ploeg van Louis van Gaal wist in Ar Rayyan na een moeizame wedstrijd in extremis met 2-0 van Senegal te winnen.

Oranje begon in vooraf verwachte opstelling, dus met Andries Noppert onder de lat. Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké en Blind vormden de defensie. Als secondant van Frenkie de Jong speelde Steven Berghuis om zo meer voetballend vermogen te creëren op het middenveld. Als aanvallende middenvelder had Van Gaal gekozen voor Cody Gakpo om Janssen en Bergwijn te bedienen. Oranje begon slordig aan de wedstrijd, wat resulteerde in veel balverlies. Toch was de eerste grote mogelijkheid van de wedstrijd voor Nederland.

Na een goede aanval over meerdere schijven slaagde Gakpo er in het strafschopgebied niet in om Bergwijn te bereiken. Senegal mist dit WK hun sterspeler, Sadio Mané, en dat was te zien aan het aanvalsspel van de Senegalezen. Het team van Aliou Cissé kon bij tijd en wijle voetballend prima mee komen, maar het schortte aan het creëren van kansen en beide ploegen gingen met een onveranderde stand de rust in.

Ook na rust was de eerste kans voor Nederland. Virgil van Dijk kopte de bal net over de lat. Van Gaal zag dat zijn team, net als in de eerste helft, stroef aan de bal was en besloot na een uur Memphis binnen de lijnen te brengen op de wedstrijd open te breken. Deze wissel kwam net in de fase dat Senegal aanvallend wat meer een vuist kon maken. Andries Nopppert moest een aantal keren redding brengen op schoten van Dia en Gueye. De wedstrijd leek in 0-0 te eindigen, maar in de 86e minuut opende Gakpo de score. Met een bekeken bal lepelde Frenkie de Jong de bal het strafschopgebied in en wist Gakpo het luchtduel met doelman Mendy te winnen. In de allerlaatste minuut van de extra speeltijd wist invaller Davy Klaassen de stand zelfs nog te verdubbelen.

Wat vond Nederland?

Van Gaal was na afloop bij NOS realistisch over zijn eigen ploeg. De bondscoach gaf aan dat hij ploeg aan de bal niet goed vond spelen, maar dat wanneer Oranje compact stond de Senegalezen geen schijn van kans hadden. Ondanks het slechte spel gaf Van Gaal aan de NOS aan dat hij de late treffers van Oranje nog aan zag komen. "Met de inbreng van Memphis verwachtte ik dat wel", zei de bondscoach tegen de NOS. "Hij is een speler die iets kan doorbreken. En Gakpo in de spits was ook bepalend."

De zege op Senegal betekent voor Van Gaal zijn 38e overwinning in 59 wedstrijden als bondscoach. Hiermee stoot Van Gaal Dick Advocaat van troon als bondscoach met de meeste overwinningen. Dick Advocaat was gisteren te gast in de Oranjewinter waar vooral Matthijs de Ligt werd genoemd als dissonant bij Oranje. René van der Gijp gaf in de Oranjewinter aan dat hij De Ligt minder goed vind dan in zijn periode bij Ajax. 'Hij was een hele rustige speler bij Ajax die weleens in duel ging, maar alleen wanneer het noodzakelijk was. Nu wil de Ligt alleen maar in duel", aldus van der Gijp in de Oranjewinter.

Stand in de poule

De andere wedstrijd in groep A werd zondagavond al gespeeld. Gastland Qatar nam het in die wedstrijd op tegen Ecuador. De Ecuadorianen hadden geen enkele moeite met Qatar en rekende zonder al te veel inspanning met 2-0 af met het gastland. Ecuador en Nederland gaan nu aan kop in de groep met allebei drie punten uit een wedstrijd en een positief doelsaldo van twee. Vrijdag om 17.00 uur wacht voor het Nederlands elftal de ontmoeting met Ecuador.